KUĆA SLAVNIH – HUSEIN NEZIRHODŽIĆ

ČOVJEK BEZ SRKLETA

Husein, ili kako ga mi u krugu prijatelja zovemo HUS, poceo je igranje lopte  u Džininoj ulici u kojoj stanuje sa rajom iz te ulice. Kasnije kada je napravljen sportski centar  “Kovači “, 1967godine prelaze igrati na njemu. Prvo su to bile rekreativne utakmice, kada se čekalo maltene po čitav dan da se dođe na red, da odigraš utakmicu. Tu su  starija raja imala prednost. Tako se vremenom stvorila jedna ekipa od desetak, koja je svakodnevno  igrala. Isao je u prvu gimnaziju, te je sa skolskom ekipom igrao utakmice i turnire na igralištu “Metalac”. Obično je to bilo prvenstvo škole.

Nakon toga počeo je trenirati i igrati veliki nogomet u ekipama FK “Saobračajac i FK “Vratnik”,  u toj generaciji su bili, izmedju ostalih, Gvozden Medžid, Salem Prolić, Muris Domić, Hodža, Tale, Bešlija, Omer i ostali. To je bilo 1971i 1972 godine. Međutim, zbog nastavka skolovanja Husein  se nije ozbiljnije posvetio nogometu. Na SC Kovači sa  rajom je nastavio rekreativno igrati, nekih desetak godina.

Čovjek iz raje

Husein je izuzetno blage naravi. Svi su ga voljeli (i jos uvijek) a ta njegova plemenita dusa, je sigurno najvecim razlogom. Volio je biti u raji a znao je pravila raje. Uvijek spreman na salu, na nas specifican nacin. Uzajamno. I na svoj i na tudji racun a prvo na svoj.

U pocetku nasih omladinskih (i sportskih) aktivnosti, tamo od neke 1976 godine, Husein i pokojni Dusko Malic su bili ti koji su davali ton pocetnoj zezanciji. Nasi Momo i Uzeir. Koliko smo samo puta znali oplakati od smijeha u salama ove dvojice ljudina. Neponovljivo!

Razumjevanje i poštovanje

Preko cetrdeset godina poznam Huseina. Obostarno postovanje nas je uvijek krasilo. Svo ovo vrijeme smo prijatelji i nikada se nije desilo da mi ne govorimo. Razumio sam njegove mogucnosti ili bolje reci zelju koliko je on spreman da se ukljuci u nase aktivnosti, prvo u omladinskim aktivnostima a kasnije i u sportskom drustvu. On je jednostvano respektovao to sto mi radimo a doprinosio je na svoj nacin. Znao je da mi trazimo vise od njega (kao i ostalom od svih nas) ali je on to znao nonsalantno da svede na mjeru koja njemu odgovara. Precutno saglasje zbog njegovih ljudskih vrlina, o kojima je vec receno.

Na turniru Fis – Gol, kao clan Organozacionog odbora je bio ukljucen svih devet godina turnira ali i u ostalim nasim sportskim aktivnostima .

Bez srkleta

Jedan od preduslova timskog rada i uspjeha je postovanje dogovorenog metoda i nacina rada. Izvrsavanje postavljenih zadataka, na vrijeme,  u predvidjenom roku. Dolasci na sastanke i u ugovoreno vrijeme prije pocetka dnevnih utakmica turnira su jedan od pokazatelja kada je o tome rijec. Husein je redovno kasnio. I na sastanke, i na pocetak dnevnih turnirskih aktivnosti ali i na posao. Jednostvano je bio takav. Covjek bez srkleta. Pohiti, polako – na moment sam u FIS – u , svi smo na svojim uobicajnim pozicijama. Ulazi, bolje receno dolazi HUS. Lagano usetava! Morate ga se sjecati, imao je knjigu zapisnika pod miskom, ma spavao sa njom za vrijeme turnira a uredno je pohranjivao u kasu nakon zavrsetka, gdje smo inace cuvali sve dokumente turnira. Zna da cu ga pogledati, onako prekooka, jer nisam to volio ali se nisam mogao nikada ni naljutiti na njega zbog toga. Znao sam da je to jace od njega. Da, kumst je biti flegman. Ne moze to svako biti – kao nas HUS.

U svakom slucaju, Husein Nezirhodzic je bio jedan od, da se izrazim figurativno, kotaca koji su bili vazni u lokomotivi zvanoj – ORGANIZACIONI ODBOR TURNIRA FIS – GOL.

FOTO ALBUM:

Ekipa FK “Vratnik” Stadion “Koševo” 1972.godina. Prijateljska utakmica FK “Sarajevo” i FK “Vratnik”. Treneri: Hajro Fadil i Lukovac Muhamed-Luha. Stoje s lijeva na desno: Hajro Fadil, Šuko, Omer, Tale, Bešlija, Hodža, Husein Nezirhodžić, Medžid Gvozden, Muhamed Lukovac. Sjede: Salem Prolić, Muris Domić, Gec, Staka i Amir

Husein je bio redovan igrac na rekreativnim satima PBS a pokusao je i sa igranjem malog fudbala. Na fotografiji Husein (donji red prvi s lijeva) bio je clan ekipe koja je u Fis-u igrala utakmicu protiv kolega iz OB Mostar.

Šekib Landžo, Adnan Muzurović, Zlatko Kerken, Mitar Mučibabić, Midhat Redžepagić i Husein Nezirhodžić. Fotografija: Radivoje Kovačević

Druženje sa ekipom “GEM-a” u istoimenom kafiću 1984 godine, nakon sto je ova ekipa napravila veliko iznenadjenje i u finalu pobjedila favorizovanu ekipu „Davor“. Na fotosu: Kapić Emir, Husein Nezirhodzic, Sead Memić  i Vjeko Miletić

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 20.08.2023.

Nedavno objavljeno