KUĆA SLAVNIH – HILMIJA HOT

KATEGORIJA PREDSTAVNIK ORGANIZATORA

Vec smo o ovome govorili ali nije na odmet da se neke stvari ponove.

Kako smo mi u Privrednoj banci Sarajevo postali dobro organizovan (uhodan) tim za rad na organizaciji turnira u malom fudbalu Fis – Gol i takmicenja u okviru UKMF Sarajevo? Mnoge kockice su se slozile ali prije svega za sve to je trebalo znanje, prijateljstvo, postovanje i lojalnost.

Bili smo dobro ustimani voz, imali podmazane srafove (mozgove) za sve poslove. Posao i zadaci su bili podijeljeni, tako da je svako znao svoje duznosti i obaveze. Sigurno da je u svemu pomoglo to sto su svi  clanovi organizacionog odbora bili dosta slicnih pogleda, kada je sport u pitanju. Svi su voljeli sport, mali fudbal. Vecina od njih je igrala za tim banke na raznim turnirima, sportskim susretima radnika Privredne banke Sarajevo a skoro svi su bili redovni na rekrativnim casovima malog fudbala, koje smo redovno praktikovali.

U nasoj uspjesnosti sigurno je veliki udio imao taj fakat da smo mi svi bili veliki prijatelji medjusobno. Druzili se svakodnevno na poslu a vanradne aktivnosti (organizacija raznih izleta, drugarskih zabava, zajednickih ljetovanja, putovanja, sportski susreti, savjetovanja, bankarski klubovi druzenja, ………) su pomogli da to prijateljstvo ucvrstimo.

Mi smo se postovali medjusobno i uvijek imali u vidu da je kolektiv vazniji od pojedinca. Neki to nisu mogli prihvatiti i tu je razlaz bio neminovan. Srecom vecina jeste. Uz to, veoma bitna je bila ta privrzenost ideji koja nas je odrzavala svo vrijeme u nasim drustvenim aktivnostima. To razumjevanje i osjećaj odgovornosti prema onome sto smo radili, bila je nasa konstanta ponasanja.

Kroz pricu o Hilmiji Hot – Hiki, kao o jos jednom clanu naseg tima, koji je zasluzio da bude clan Kuce Slavnih – predstavnik organizatora, dotaci cemo se nekih osobina koje su bile karakteristicne za njega, sta nam je bilo zajednicko a sta je to on unio u nas tim organizatora.

Zahvaljujem se nasem drugom clanu organizacionog odbora turnira, Huseinu Nezirhodzicu na pomoci da nas drug, prijatelj, saradnik……bude kompletnije predstavljen. Uspjesno, u svakom pogledu.

HILMIJA HOT: Nezaboravne majstorije legendi FIS-a

Ne znam da li je negdje bilo lakse baviti se sportom nego u mojoj Hrasnici. Mnogo zaljubljenika u sport i najbolji pokrovitelj sporta “Famos”. Nije to legendarni FIS ali nas Sportski centar “Partizan” je pruzao bolje uslove nego bilo ko drugi.

Tako je i taj sportski centar dugo bio moja druga kuca. I pored svih drugih sportova tesko je bilo odrasti u Hrasnici a ne voljeti fudbal. Sa Zeljom do groba ali FK Famos ima specijalno mjesto u mom srcu.  Kvalifikacije za prvu ligu, odlazak u Zagreb kao trinaestogodisnjak da bodrim moj tim i igrajuci predigru utakmice u Hrasnici FK Famos – NK Zagreb u utakmici koja je slomila srca svim hrasnicanima. Djecak sa 13 godina to nikada ne zaboravi.

Zbog kosarke sam prestao igrati fudbal. Moja generacija je igrala i za kadetsku, juniorsku i seniorsku ekipu KK Famos-a. Moja skola osvaja prvensto Grada u kosarci. Ja dobijam poziv KK Bosne ali ostajem u Hrasnici.  Ubrzo osvajamo i kadetsko prvenstvo BiH. Svi su nas znali po tome da se nikada ne predajemo. U isto vrijeme KK Bosna postaje najvaznija stvar na svijetu. Sa 19 godina sam vec okacio moje patike o klin ali i navijacku zastavu.

Poslije nekoliko godina preuzimam kadetsku ekipu KK Famosa. Odlicna ekipa i divni momci. Osvajamo drugo mjesto na kadetskom prvenstvu BiH. Uvijek ce ostati u mom srcu.

FIS-GOL i mali fudbal je novo iskustvo za mene. Divno iskustvo, prekrasno druzenje i nezaboravne majstorije legendi FIS-a. Nazalost, nije bas puno ostalo u mom igrackom rezervoaru da pomognem Adnanu i ekipi Banke.

Ročko, obrazli, poštenje se reflektovalo na njegovim obrazima

Piše: Husein Nezirhodžić

Negdje 1985.godine u Centrali PBS formirana je Služba zajma za zapošljavanje i tada  je dogovoreno da se popuna radnih mjesta izvrši preraspodjelom nekih zaposlenika iz Osnovne banke Sarajevo.

Tako smo te prilike dobili nova pojačanja u likovima i osobama: Sadika Sarajlića, Hilmije Hota, Nermina Sokolovića, Gorana Fazlinovića, Miše Kovača i još nekih ostalih. I zaista, nisu to bila samo pojačanja u radnom i igračkom smislu, nego su oni unijeli nestandardne norme ponašanja u obhođenju i izvršavanju radnih obaveza. Tu je uneseno dosta duha i smisla za šalu. Naravno, iz takve stvorene pozitivne atmosfere, lakše je bilo obavljati radne zadatke, koji su za to doba urađeni perfektno. Za to je nama koji smo skupa radili, taj period ostao kao najljepši i nezaboravan iz radnog vijeka.

Ipak, iz ove priče trebali bi izdvojiti Hilmiju Hota, ili kako mu dadosmo nadimak Ročko. On je bio jedan od najodgovornijih u obavljanju radnih zadataka, možda malo više “obrazli”, tako da se njegovo izuzetno poštenje reflektovalo na njegovim obrazima. Ali to je odlika marljivih, poštenih i pravednih ljudi, a takav je naš Ročko.

HILMIJA HOT – OSJETNO POJAČANJE

Da nastavim gdje je Hilmija stao u svom prilogu. Njegov doprinos u nasim sportskim ekipama i drustvenom radu.

Kosarka kao sportska disciplina na sportskim susretima radnika Privredne banke Sarajevo uvedena je relativno kasno a ekipu Udruzene banke predvodio je Hilmija Hot. Igrao je za nasu fudbalsku ekipu u banci. U pocetku se neckao, protivio ali je shvatio da moze veoma kvalitetno da odigra, pogotovo na nasim sportskim igrama u sistemu Privredne banke. Igrajuci za nasu fudbalsku ekipu na sportskim igrama, mislim da je Hiko najbolje igre pruzio na Tjenstistu 1987 i Sibeniku godinu, dvije poslije. Pogotovo te godine na Tjentistu kada smo u finalu pobjedili OB Sarajevo. On i dva druga igraca naseg tima, golman Miso Kovac i univerzalac, nezaboravni Goran Fazlinovic, koji je poginuo u ratu, su dosli dvije godine ranije iz OB Sarajevo kod nas na rad. Bio je to pravi prelazni rok za nas, dobili smo prave igrace a posebno vazno – odlicne osobe. Buduce visegodisnje prijatelje.

Karakterne osobine Hilmije. Prilikom objave jedne price o nama koji smo organizovali turnir a i on bio jedan od nas, Hilmija Hot – Hiko ili jos bolje Rodjak, kako sam ga prozvao, je rekao: “ I sada da me posalju po cigare, bez rijeci bih ih otisao kupiti”. Aludirajuci na nas starije u organizaciji ali i po godinama. E’, sada to vam moze reci nesto vise o nama, kakav smo mi tim bili ali svakako mnogo vise o Hiki. Kako je on naucen da postuje starije i ljudske vrijednosti. Sto je njegova karekteristika i danas.

Covjek, koji je sa svojim profesionalizmom mnogo pomogao u radu na turniru Fis-Gol. Taj njegov odnos,  njegovo ponasanje i shvatanje obaveza je dovelo do toga da Hilmija Hot bude predsjednik organizacionog odbora turnira 1991 godine. I tu je pokazao svoje vrijednosti, smireno i odlucno “presjekao” je nekoliko delikatnih situacija. Pogotovo, kao sto smo konstatovali taj posljednji turnir je odslikavao napetu situaciju koja je vladala u nasoj sredini, specijalno u nasim bivsim krajevima (Slovenija i Hrvatska) u toj godini. Nesto sto je neminovno dolazilo nama a u sta mi nismo mogli i zeljeli da vjerujemo.

Hilmija Hot je bez pogovora dao veliki doprinos u svemu onome sto je bilo karakteristika naseg djelovanja za period koliko je on bio sa nama.

OSJETNO POJAČANJE u svakom pogledu!

Adnan Muzurović

FOTO ABUM:

Zbog kosarke sam prestao igrati fudbal. Moja generacija je igrala i za kadetsku, juniorsku i seniorsku ekipu KK Famos-a. Moja skola osvaja prvensto Grada u kosarci. Ja dobijam poziv KK Bosne ali ostajem u Hrasnici. Hilmija Hot donji red, prvi s desna.

Poslije nekoliko godina preuzimam kadetsku ekipu KK Famosa. Odlicna ekipa i divni momci. Osvajamo drugo mjesto na kadetskom prvenstvu BiH. Uvijek ce ostati u mom srcu.

Tjentiste 1987 godina, ekipa PBS – udruzena banka. Stoje, s lijeva: Sead Skopljak, Alija Hodzic, Adnan Muzurovic, Savo Pejic, Hilmija Hot – Hiko i Radivoje Kovacevic. Cuce, s lijeva: Mile Kovac, Goran Fazlinovic, Enver Prses i Dusko Malic. Foto: Sead Memic

Detalj kada smo bili gosti kod Hike, sa vikendice na Rakovici. Foto: Radivoje Kovacevic

FIS-GOL TIM

13.08.2023.

Nedavno objavljeno