KUĆA SLAVNIH – ENVER PRŠEŠ

“ Sto se mladosti tice igrao sam u sarajevske Bosne, kada me Turulja isamarao presto sam veliki fudbal i posvetio se malom fudbalu. Dolaskom iz vojske a radio u bivsoj SDK (gdje gori vatra) igrali smo turnire i sportske igre na nivou Juge.

Kada sam dosao u PBS vec znas i sam aktivnosti, s tim sto sam registrovao ekipu na Alpasinu, te se bavio sa njima i nasom rekreacijom i takodje sportskim igrama.” – uvod Envera za pocetak price o njemu.

Kada se Enver Prses zaposlio u PBS-udruzenoj banci nije djelovao kao drustven tip a pogotovo kao igrac malog fudbala. Malo po malo, korak po korak Enver se nametnuo svojim sposobnostima. Svojim pristupom, slobodnim stilom ophodjenja i nacinom rada. Zadatke koje smo sprovodili u Drustvu za sport i kulturno-zabavne aktivnosti pogodovala je osoba kao Enver. Sve je ukazivalo da smo dobili jednog vrijednog aktivistu.

Specifican je bio put Envera da se nametne kao solidan igrac malog fudbala. Pogotovo za takmicenja na nivou sportskih susreta radnika PBS i turnira koje smo igrali u sklopu priprema za pomenute susrete. On je bio veoma odgovoran i disciplinovan u sprovodjenju dogovorenih zadataka. Bilo da je rijec o redovnim aktivnostima ili na igralistu za mali fudbal.

Te Enverove osobine posebno su dosle do izrazaja u radu na turniru Fis-Gol. On se nije libio da radi bilo koje poslove sa velikim procentom odgovornosti. Jednostavno, kada mu das zadatak, znas da ce on to obaviti uspjesno.

Takvim se pokazao i poslije rata. Mislim da je bila 2010 godina kada sam prilikom posjete rodnom gradu pozvao nekolicinu sportskih radnika (ucesnika turnira Fis-Gol) i Enavera Prsesa da razgovaramo. Bili su predvidjeni da tu budu Fuad Sahacic i Radivoje Kovacevic ispred Banke ali bili su zauzeti taj dan. U jednom trenutku pitao sam prisutne sto ne organizuju turnir ili  ligu na nivou Kantona Sarajevo. Receno mi je da su pokusali ali da situacija za organizaciju nije povoljna. Sa jedne strane kantonalni fudbalski savez nije zainteresovan za mali fudbal ali i da postoje pojedinci koji prijavljuju po tri ekipe i da sve te ekipe moraju biti medju prvim mjestima na kraju turnira.

Onda smo dosli na ideju da se organizuje liga veterana. Tu sam predlozio Envera i ostale bankare iz ekipe da se ukljuce, jer sam znao da oni znaju posao a mogu mnogo pomoci u organizaciji. Liga se igrala  dvije godine, nakon cega se odustalo od organizacije. Opet je bio u pitanju ljudski faktor. Zelja da se po svaku cijenu pobjedi.

Trenutno Enver vodi sportsku skolu, naravno rijec je o fudbalu. Jos jedna potvrda da je zaljubljenik sporta i druzenja u cijelini.

Adnan Muzurović

FOTO ALBUM:

Ekipa Banke na 6. Aprilskom turniru, 1984 godina, Enver cuci drugi s lijeva

PBS-udruzena banka,Tjentiste, sportski susreti 1987 godine. Enver donji red drugi s desna.

Enver (cucu prvi s desna) je igrao za ekipu PBS i na zadnjim susretima bankara koje su odrzane u Sibeniku 1990 godine

Ucesnici bankarskih susreta na Tjentistu, Enver Prses stoji prvi s lijeva

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 21.08.2023.

 

Nedavno objavljeno