KUĆA SLAVNIH – DRAGOMIR DRAGAN VLAŠKI

DVA GOLA ZA NEZABORAV

Autor: Kemal Alispahić

Lijepo je pomenuti i otrgnuti od zaborava i one igrace sa velikog fudbala. Sa nama u Veroni je igrao Dragan Vlaski Dzings. Igrali smo protiv nekoga, on je  uhvatio jedan volej iz mrtvog ugla i poslao loptu u kontra raslje. Fantastican je to bio gol. Prolazeci pored klupe sa igracima trener Dzevdet Midzic – Midza mu dobaci: Ovo si napravio sad i nikad vise. Minut poslije Vlaski zabi identican gol, samo sa druge strane. Prosto nevjerovatno. Pride Midzi i kaze: “ Ono si rekao jednom, nemoj vise nikad “.

DRAGAN VLAŠKI, NAJDUŽI STAŽ U MALOM FUDBALU

U zelji da fudbalsku karijeru Dragomira Vlaskog i njegov doprinos za afirmaciju malog fudbala prikazemo u sto boljem svjetlu pokusavali smo kontaktirati vise osoba. Nazalost, nema dovoljno podataka o njegovoj igrackoj karijeri.

Mnogi postovaci turnira Fis-Gol sigurno se sjecaju Vlaskog a poznatiji je po nadimku Dragan a prijatelji su ga zvali i Dzinks.

Dragan Vlaski je igrao za FK Zeljeznicar dug vremenski period, od 1968 godine. Prosao je sve igracke kategorije, od pionira do prvotimca. Prema raspolozivim podatcima posljednje nastupe za FK Zeljeznicar odigrao je u sezoni 1982/83 godine, kada je imao 23 nastupa, sa tri postignuta gola. Te zavrsne godine zajedno sa Draganom Vlaskim su igrala jos dva Dragana, golmani Sujica (29 nastupa) i Skrba (5). Od igraca da spomenemo da su igrali: Milomir Odovic (31), Josip Cilic (31), Edin Bahtic (30), Mehmed Bazdarevic (29), Haris Skoro (28), Branislav Berjan (27), Vlado Komsic (26), Dusko Ivanovic (23), Rade Paprica (18)……………………………..

Popularni Dzinks je za svo vrijeme igracke karijere bio u malom fudbalu. Odrastao je u raji iz Buca Potoka, gdje se na improvizanom igralistu sljaci igralo raja protiv raje, krajem sezdesetih godina. Kasnije trenirajuci u FK Zeljeznicar upoznao je Mladena Vrceka – Medu vlasnika kafica “Verona”, cija je ekipa redovna ucestvovala na organizovanim turnirima u malom fudbalu. Poceo je igrati za njih i nije mjenjao ekipu svo vrijeme. Uz Vahida Avdica i Zorana Przulja bio je najstardadniji igrac ove ekipe malog fudbala, jedne od najboljih ekipa u gradu Sarajevu iz tog perioda.

Za Dragana Vlaskog se moze reci da je jedan od prvoligaskih igraca sa najduzim stazom u malom fudbalu. Sigurno je da je u toku igranja sa ekipom Verona osvojio mnogo turnira, a samo na turniru Fis-Gol su tri puta bili najbolji. Dzinks je igrao na sva tri turnira i bio medju najboljim igracima ove ekipe.

U anketi portala fis-gol za izbor najboljeg igraca turnira Fis-Gol, Dragan Vlaski je osvojio 17 mjesto. Takodjer, Dzinks je izabran za igraca idealnog tima turnira Fis-Gol, sastavljenog od prvoligaskih igraca.

Mi iz organizacionog odbora turnira Fis-Gol i redakcije portala fis-gol zelimo da se zahvalimo Draganu Vlaskom na svemu onome sto je pruzio za mali fudbal i za turnir Fis-Gol.

Adnan Muzurović

FOTO ALBUM:

Dragan Vlaski je igrao za FK Zeljeznicar dug vremenski period, od 1968 do 1983 godine

Ekipa Verona, pobjednik turnira Fis-Gol 1983 godine. Gornji red, s lijeva: NN, Hajrudin Saračević-Rutko, Šopović Giga, Ramiz Avdić, Dževdet Midžić – Midže, donji red: Dragan Daković, Zoran Pržulj, Vahid Avdić- Vako, Kemal Kovač
Ekipa Verona, pobjednik turnira 1986 godine: Stoje, s lijeva: p. Mladen Vrcek, Mehmed Bazdarevic, Mladen Tomić, Mesud Cebo, Zoran Pržulj, Milivoje Terzić, Ognjen Bošnjak i Dzevdet Midzic – Midže. Donji red: NN, Vahid Avdic, Rajko Dugandzic, Momcilo Tošović, Faik Kolar i Dragan Vlaški
Ekipa Verona pobjednik turnira Fis-Gol 1987 godine. Na fotografiji stoje, s lijeva: Sead Šarić, Momčilo Tošović, NN, Ramiz Avdić, NN i Zoran Radulović. Donji red: Refik Šabanhadžović, Milenko Mičić, Dragan Vlaški, Vahid Avdić, Radoslav Golubović i Pržulj

Dragan Vlaski je imao velikog udjela u osvajanju sva tri prva mjesta na turniru Fis-Gol za  ekipu Verone.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 02.06.2023.

 

Nedavno objavljeno