KUĆA SLAVNIH – DRAGAN RADOVIĆ

Dragan Radović, sportska karijera

Dragan Radovic igrao je  fudbal: kompletan omladinski pogon FK “Zeljeznicar” Sarajevo, seniori: Bosna Visoko, Unis Vogosca, Mladi Radnik Pozarevac, Sartid Smederevo, Slavija Istocno Sarajevo.

Na FIS-golu igrao za : Kristal, Sons, Odeon, Pikadili. Prva liga FS Sarajevo: KMF “Tabasko”. Zimska liga: Krokodil, Azaro.

Neki od igraca sa kojima je igrao: Curic, Samarđija, Baljic,  itd.

Trenirali su ga, izmedju ostalih,: Bajic , Kulovic, Radovic , Đorđevic, Bukal ….

Nastupao za mlađe reprezentativne selekcije BiH, sa Mladim Radnikom usao u drugu ligu SCG

Danas radi kao trener u BiH velikom fudbalu i posjeduje UEFA PRO licencu.

Trenirao sledece ekipe: Slavija I. Sarajevo, Sutjeska Foča, Radnik Bjeljina, Romanija Pale, Drina Višegrad, Rudar-Prijedor Prijedor, Kolubara Lazarevac, Olimpik Sarajevo, kao Šef strucnog štaba.

Slaviju I. Sarajevo uveo u Premijer ligu BiH i dva polufinala kupa BiH.

Klubove Sutjeska Foča i Romanija Pale uveo u Prvu ligu R. Srpske.

Trenutno zivi u Sarajevu.

Dragan Radović Rada – prilog biografiji jednog od najboljih golmana malog fudbala u Bosni i Hercegovini

Piše: Željko Bojić – Đeta

Sarajevo je uvijek bilo (ne znam je li to i ostalo) pravi rasadnik golmanskih talenata-onih sa malonogometnih terena, na njih mislim. Cafir, Sijera, Dado, vrhunske goldzije, a medju njima i Rada.

Protiv Cafira, Sijere i Dade sam “ratovao” na fudbalskim terenima (najvise na Fis Gol-u), i svjestan sam njihove velicine, dok je Rada bio golman mojih SONS-a. I zbog toga i pisem ovaj prilog o njemu, ili (cak sta vise – zasto ne?) prijedlog da se Rada uvrsti u Kucu Slavnih (Golmana) turnira Fis-Gol.

Evo zasto mislim da Rada zasluzuje da se njegovo ime nadje u Kuci Slavnih:

– Rada je skolovan golman: fubalski se iskolovao u “Zelji” gdje mi je i tada bio saigrac. Branio je Rada i za Bosnu Visocku, za Mladi Radnik, Pozarevac, Sartrid.

– Kad je prestao da bude  “skolovani” fudbaler, postao je “skolovani” trener: Rada posjeduje UEFA B, UEFA A, UEFA PRO 110 trenerske licence…Koliko ih je ovakvih, pitam se…?

-Rada se predano okrenuo trenerskom pozivu, gdje je trenirao nekoliko timova: Drinu is Visegrada, Romaniju sa Pala, Radnik iz Bijeljine, Sutjesku iz Foce, Slaviju iz Istocnog Sarajeva, te U-19 nacionalni tim Bosne i Hercegovine…Malo li je…?

Koliko god bio uspjesan na velikim fudbalskim terenima kao golman i kao trener, misljenja sam da je Rada bio jos bolji na malonogometnim terenima. Ustvari, Rada je “zario i palio” na golu svojih ekipa. Koliko god Cobo bio “macka” izmedju stativa, koliko god Cafir bio racionalan i efikasan, toliko je i Rada bio i panter i efikasan izmedju stativa, kombinacija najboljih osobina ova dva golmanska velikana. Cobi se bilo baciti i napraviti paradu k’o popiti casu vode, Cafir bi se radije razbacao nogama i rukama, rasirio na golu te odbranio ono sto niko na svijetu ne bi (al’ nemoj samo da se baca!) Radi se nikad nije bilo strano baciti – ako je morao)

Zbog njegovih golmanskih kvaliteta mnogi su se timovi trudili da ga vide na svome golu, tako da je branio mrezu Odeona u finalu Fis-Gola protiv Davora, Sonsa protiv Verone , Odeona (Leptir iz Zagreba) protiv Kompreda iz Tuzle u finalu prvog UEFA turnira u Porecu, te protiv Seljaka u Livnu na prvenstvu BiH…sva ova finala Rada je izgubio, a ja se opet pitam: nije li uspjeh izgubiti sva ta finala…?

Nego idemo dalje. Igrao je Rada i za Kristal (preteca SONSa, trece mjesto na Fis Golu), Bordo 9 (16-i od 400 ekipa ucesnica cuvene zagrebacke Kutije Sibica), sa Azarom je osvojio 6Aprilski turnir (dva ili tri puta), sa Krokodilom je osvajao 6Aprilski, Vogoscanski, Paljanski, te Ilidzanski turnir, sa Pikadilijem je osvojio prenstvo BiH…pade mi na pamet da se neko moze zapitati nije li onda Rada jedan od onih ptica selica, takodje poznatih kao “mantarosi” sto letaju od tima do tima…?

Nije, nije. Rada je bio i ostao Sonsov sin od glave do pete, jedino iz razloga sto Sons nije ucestvovao na svim ovim turnirima, Rada bi onda odbranio za druge timove, ali bi se uvijek vracao svome Sonsu. (Jednom Sons, uvijek Sons! )

Idemo dalje. Ima jos jedno bar…pet dobrih razloga zasto bi Rada trebao da postane clan Kuce Slavnih: proglasen za najboljeg golmana Sestoaprilskog, Paljanskog, Vogoscanskog, Ilidzanskog turnira.

”Malo li je? Koliko ih je jos takvih…?” sama se po sebi ponovo namecu objektivna pitanja.

Dragan Radovic Rada-velikan medju stativama, majstorski cuvar mreze “SONSa” i nekoliko drugih timova… Nisam mjerodavan, jesam subjektivan, i jesam ponosan sto mi je Rada bio iza ledja na golu Sonsa.

Rada je zasluzni clan Kuce Slavnih turnira u malom fudbalu “ Fis-Gol “!

IZ DRUGOG PLANA NA VELIKA VRATA

Autor: Adnan Muzurović

Na pocetku karijere golmana malog fudbala Dragan Radovic Rada mi nije obecavao da ce izrasti u takvog vrhunskog golmana, moram biti iskren. Mozda i zato sto ga nisam dovoljno poznavao. Ili, sto je bio miran, tih, nekako nenametljiv. Ocigledno, bio je veoma radin. A, obicno od takvih osoba izrastaju veliki sportisti.

Dragan Radovic je debitovao na turniru Fis-Gol 1985 godine. Branio je za ekipu “Kristal”. On i njegova ekipa osvojili trece mjesto.

Ekipa “Sons” 1987 godine. Dragan na golu. On i njegova ekipa osvojili drugo mjesto. Izgubili od “Verone”.

Prelazi Rada u ekipu “Odeon”. Godina 1989. On i njegova ekipa osvojili drugo mjesto. Izgubili od “Davora”.

Dragan Radovic u anketi citalaca portala fisgol83-91.com (uglavnom svi ucesnici turnira) u konkurenciji najboljih golmana turnira “Fis-Gol” zauzima cetvrto mjesto.

Branio je Dragan i na liga takmicenjima u malom fudbalu koje smo mi organizovali. I tada je svojim odbranama doprinosio da njegove ekipe zauzimaju vodeca mjesta.

Pozitivna ličnost

Sa Draganom sam vise puta kontaktirao za vrijeme rada na portalu. Imao sam priliku da ga bolje upoznam. Mogu reci da mi je zao sto nismo vise komunicirali prije, za vrijeme trajanja turnira Fis-Gol. Zasto? Popularni Rada me je uvjerio da je zaista prava licnost sa karakternim osobinama koje su za cijeniti. Uvijek odmjeren, postuje dogovor. Nema lazi i petljavine. Osjeti se njegova ljubav prema sportu, malom fudbalu. Isto tako, sjeta za onim starim vremenima. Raji, drustvu, provodu.

Kada poredi mali fudbal i futsal kaze: “Kada je rijec o malom fudbalu iz naseg vremena i ovog koji se igra danas velike  su razlike. Uz duzno postovanje ovi danasnji majstori futsala su daleko od onih  koje smo mi imali. Danas vise fizika nego znanje, ljepota, vic ……

Nema vise takvih majstora kao sto su Fudo Švrakic, Vako Avdic, Neso  Novakovic, Faik Kolar, Zeljko Bojic Đeta, itd. Onda se igralo 5 plus 1 i pravom  loptom, te kada neki od ovih nabrojanih uzmu loptu to je darmar. Vjeruj mi nema vise takvih majstora na petoparcu da te okrenu…

A onda, tada se igralo iz ljubavi, za raju, grad imao dusu….”

Generalno uzevsi, Dragan Radovic, golman i licnost, zasluzeno u Kuci Slavnih turnira u malom fudbalu Fis-Gol.

FOTO ALBUM – DRAGAN RADOVIĆ:

FK Zeljeznicar, stariji pioniri godina 1978/79, pocetak karijere mladog golmana Dragana Radovica, stoji drugi s desna 

Turnir Fis-Gol, 1987 godina. Ekipa „SONS“, drugo mjesto. Dragan Radovic je bio na golu ove ekipe.

Afirmaciju, kada je u pitanju veliki fudbal, Dragan Radovic je stekao u ekipi UNIS iz Vogosce. Ova ekipa je bila zaista vrijedna paznje. 

Turnir Fis-Gol, 1989 godina. Ekipa „ODEON“. Prvo mjesto je za dlaku „umaklo“ ovoj ekipi, odigrana je jedna od boljih finalnih utakmica turnira Fis-Gol. Ekipa Davor je pobijedila. Dragan Radovic (stoji, treci s lijeva) je potvrdio svoje golmanske kvalitete 

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 26. maj 2023

 

Nedavno objavljeno