IN MEMORIAM, ESAD HADŽIJUSUFOVIĆ

Odlaze nam neminovo osobe koje smo znali i koje smo izuzetno cijenili. Esko Hadzijusufovic, o njemu je rijec. Kroz sjecanje prolazi ono gdje sutali lopte jedan protiv drugog. On je radio u RO Unis sa cijim smo aktivistima imali tradicionalne susrete, gdje igranje tekme malog fudbala bio slag na tortu. Gledam fotografiju te Unisove ekipe i vracam sjecanja na Eska i njegove igranje. Nesumnjivo, vise je dao u velikom fudbalu ali njegove tehnicke kvalitete dolazile su do izrazaja i u malom fudbalu.

Radio je u Unis-u, dobitnik 6.aprilske nagrade za sportistu godine, u ratu djecu trenirao i okupljao u skoli Fatima Gunić, pokrenuo Otvorene Zabavne škole fudbala u BiH, koje su kasnije postale svjetski projekat u 23 zemlje svijeta, dobitnik nagrada ispred tog projekta od UEFA za najbolji dječiji fudbalski projekat….

Sportski direktor u FK “Unis” prije rata, a pokrenuo skolu fudbala u istom klubu poslije rata.

Dug period, 24 godine od rata radio na spajanju ljudi i djece kroz ovaj projekat otvorene zabavne skole fudbala. Povezao cijelu bivsu drzavu kroz taj projekat.

Napustio nas je vjecno veliki sportista i covjek.

Neka ti je laka bosanska zemlja Esko.

AM

Mi smo imali privilegiju da Esad saradjuje sa nama u radu portala, tako da koristimo priliku da objavimo i ovo sto nam je prije nekoliko godina dostavio. 

Život u sportu

Nakupilo se godina života i dokumenata koji su pratili moj život. Imam mnogo hobija i sakupio sam svašta, ali ovaj put sam vršio „inventuru“ moje sportske aktivnosti, koju je posebno obinmo pratila arhiva!

F.K.UNIS Vogošća
Tako sam ovih dana sagledao svoju karijeru, igrajući za F.K.Pretis, odnosno Unis iz Vogošće, posložio i obilježio provedene godine igrajući za Vogošćane  i 25 albuma, sa fotografijama i isječcima iz štampe i ličnim zabilješkama, poklonio klubu, koji iduće godine proslavlja 70 godina uspješnoga rada. Svakako, jedan album sam napunio uspomenama, igrajući za Pretis-Unis, ostavio da ga ponekad pogledam, a možda neko bude i zainteresovan da to vidi !?
Ispalo je da sam za ovaj klub igrao 6,5 godina.

F.K.BORAC  – Bosanski Šamac
Moj matični klub, F.K.Borac, Bosanski Šamac, za koji sam igrao 9,5 godina, posjeduje, kod mene, najviše fotografija, isječaka iz novina, plakata, znački, zastavica, uspomena…
Već odavno ja napominjem, da će 2019 god. biti godina, kada će i „Borac“ proslaviti 100 GODINA RADA !
Nije to običan jubilej, malo klubova, sa prostora bivše države, će imati toliko godina!
Mnogo generacija je prošlo kroz ovaj klub i svi su zaslužili da budu dio ove istorije.
Kako i da li će to biti obilježeno, ostaje da se vidi ?
Mojih 15-ak albuma sa arhivom je posloženo i dobro bi bilo da i to postane vlasništvo kluba, ALI….?!
Materijal može poslužiti za izradu MONOGRAFIJE o našem stogodišnjaku !?

F.K.SARAJEVO
Igrao sam i za F.K.Sarajevo, u onoj šampionskoj generaciji iz 1967. godine.
Bili smo mladi i nestrpljivi, a oni šampionski igrači. Poslije pauze, nastavio sam igrati za Borac i Unis.

F.K.RADNIČKI Goražde
Prije završetka fudbalske karijere, nastupao sam i za F.K.Radnički iz Goražda u Republičkoj ligi BiH, kao već dobro iskusan igrač na terenu. Karijeru sam  završio igrajući za Unis 1983 godine.

FUDBALSKA KARIJERA

FUDBALSKA KARIJERA JE TRAJALA TAČNO 19 GODINA (oko 1.000 utakmica i 250 golova).Nakon toga nastavljam u sportu,10,5 godina sportski direktor kluba. Vrijeme rata, 4 godine sam proveo u Sarajevu, okupljajući djecu u zatvorenim prostorima i igrajući lopte, ping ponga, kako bi djeca dobila malo bezbrižnosti i sigurnosti.

Open Fun Football Schools
Od 1998. godine,aktivno radim u međunarodnom projektu  Cross Culturess – Open Fun Football Schools (Otvorene zabavne škole fudbala) u BiH i ove godine smo proslavili 20 godina rada.
Možda nešto što me najviše zanima i raduje. Okupljamo svu djecu i ljude u BiH. Trenere učimo da je fudbal za djecu zanimljiv, samo ako ga oni igraju kao djeca i ako su slobodni da se ravnopravno uključe u igru i dječaci i djevojčice, baš onako kako smo mi to igrali i započinjali na meraji kod Bosne !

Inventura je bila, a naslov ću opravdati ovako :

-Pamtim dječiju igru lopte  pa mahalama Bosanskog Šamca,a nešto kasnije i igu malog fudbala,
na šljaci.
– Imao sam 19 godina, kada sam prvi put obukao kopačke i zaigrao na travi.
– Aktivno sam igrao 19 godina u 4 kluba, radio u klubu 10,5 godina, i 20,5 u dječijem zabavnom fudbalu, što je ukupno –život u sportu od 50 godina !
– Sada se  lako može  izračunati koliko godina danas imam, kada ovo  pišem !?
– Sport i je donijeo putovanja, poznanstva, prijateljstva, radost i sportsku žalost,
– naučio sam da dajem ,a ne da primam i to je moje bogtstvo !

I na kraju želim reći – nisam ovo napisao da bih se isticao, hvalio i prezentovao.

Napisao sam kao putokaz i potrebu djeteta i čovjeka za sportom, za sakupljanjem arhive i ono što posebno ističem o našem učešću u obilježavanju i proslavama jubileja i sudbinama arhive.

U Unisu, još nekako će i biti, u Borcu – ne znam kako !?

Hvala svima koji su ovo pročitali!

Esko Tunti

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 25.03.2023.

Nedavno objavljeno