EKIPA HB – ČETVRTO MJESTO

Branko Heleta Banda

Kada pogledate sastav ekipe i ko je sve igrao 1989 godine za ekipu HB sve vam je receno. Sve majstor do majstora. Kao sto rece Nebojsa Novakovic, sreca i uigranost ekipe Odeon je prevagnula, pa da su HB-eovci izgubili polufinalni mec. Inace, bili su “blagi” favoriti za osvajanje prvog mjesta.

Potrebno istaci ulogu rahmetli Seada Sarica, trenera ekipe i Branka Helete – Bande, predstavnika ekipe. Oni su ulozili dosta napora da okupe sve majstore fudbala u svoju ekipu.

Takodjer, Branko Heleta se odazvao molbi, te je specijalno napisao pricu za ovu priliku.

BRANKO HELETA: Daj Sejo, ne dolazi u obzir da pitar igra za HB

Vozdra Adnane,
Pitas sta ima novoga, kako zdravlje?
Novo je da sam dobio unuka, sto me mnogo obradovalo, da sam dobio naslijednika. Znaci dvije unuke i jedan unuk. ako bogda bice ih jos.
Zdravlje kao kod dede. Nedam se ja jos. Znas kada sam bio mlad najvise u zivotu sam volio loptu, a sada moj Adnane unucad. Pitas da se nisam sta naljutio na tebe, ama bas nemam nikakvog razloga za to, naprotiv ti si mi povratio one najljepse dane zivota.

Dane koje pamtim kroz druzenja sa pravom sarajevskom rajom. Tako se prisjecam onih lijepih godina turnira u malom fudbalu i meni mnogo dragih ljudi. Izmedju ostalog se sjecam te 1989-te godine kada smo osvojili cetvrto mjesto na turniru. Imali smo ekipu sastavljenu od velikih imena, sto slobodno mogu reci reprezentacija Juge.

Samo da istaknem neka imena kao sto su Bahtic, Sabanadzovic, Baljic, Ivanovic i Milak. E, kad sam kod Milaka to je igrac koji mi je ostao u veoma lijepom sijecanju, a to je zato sto je on bio igrac Sarajeva, a ja sam okorijeli Zeljovac. Kad me moj rahmetli kum Sejo Saric pitao da ga dovede, ja sam mu odgovorio “Daj Sejo, ne dolazi u obzir da pitar igra za HB”, ali na njegovo nagovaranje sam pristao i ono sto mi je tad Sejo rekao da je pravi momak to je i dokazao na utakmici protiv Odeona. Sudija je iskljucio naseg golmana a mi nismo imali rezervnog i na gol samoinicijativno je stao Milak i bacao se na onom betonu, to nikad necu zaboraviti dok sam ziv.
Eto Adnane,  malo smo se prisjetili davnih i lijepih godina.
Puno te pozdravljam iz daleke Kanade.

Branko Heleta

Za podsjećanje, kratka biografija Branka Helete-Bande

Rodjen u Sarajevu 1952. Zivio u naselju Hrasno. Kuca do kuce sa Maronom (pokojni Zdenko Raguz – Maron. Veliki ljubitelj malog fudbala, igrac i predstavnik RO “Energoinvest”, o.u.). U istoj ulici koja se tada zvala Licka zivio je i rahmetli Sejo Saric. Zajedno smo odrastali. Ja sam igrao malo za Jedinstvo sa Cengic Vile, gdje su njih dvojica igrala, ali se nisam dugo zadrzao, jer sam bio nemirnog duha.

Kafic sam otvorio 1984-te godine i u njega su dolazila mnoga poznata imena sto sa estrade, tako i od sporta. Stalni moji gosti su bili Fico, Saban, Mihajlo, Dule i ostali igrace  Zelje. Tako kroz ta druzenja na nagovor Seje krenuli smo sa Fis – golom. Jedno od najslavnijih imena koji je dosao jednom u kafic je bio Piksi (Dragan Stojkovic, tada fudbaler beogradske Crvene Zvezde,o.u.) a to je u periodu kad je Saban bio povrijedjen i bio u komi tri dana. Izmedju ostalog tu je dolazilo i mnogo novinara posto su imali priliku da dodju do nekih ekskluzivnih informacija od igraca koji su tada dolazili u kafic. Samo da naglasim da je kafic bio u Hrasnom u ulici Ivana Krndelja. Eto to bi bile neke informacije na brzinu, koji bi ti mogle biti interesantne.

FIS-GOL TIM

29.05.2023.

Nedavno objavljeno