ANALIZA 1989 GODINA, UČESTVOVALO 102 EKIPE

U redovnoj analizi karakteristika za odrzavnje turnira Fis-Gol83-91 za ovu 1989 godinu moze se izdvojiti nekoliko detalja.

Konkurencija u gradu kada su u pitanju organizacije turnira u malom fudbalu je rasla. Sve je vise organizatora koji po ugledu na Fis-Gol zele da prave turnire. Nama to nije smetalo, naprotiv to nas je motivisalo na bolji rad. Medjutim, trebalo je potvrdjivati steceni renome. Jedan od segmenata koji je bio vazan je bila visina novcanih nagrada za osvojena prva tri mjesta. Mi smo bili u poziciji da to pratimo, sta vise da utvrdjujemo neku kvotu koji ostali organizatori nisu mogli pratiti.

Saradnja sa predstavnicima ekipa bila je veoma znacajna. Interes je bio da u ekipama igra sto vise poznatih asova sarajevskog fudbala. Ova godina je bila jedna od uspjesnijih kada je to u pitanju. Na nasim video snimcima utakmica polufinala i finala iz 1989 godine moze se vidjeti prava plejada fudbalskih asova, koji i po kisi daju sve od sebe da bi pobjedila njihova ekipa, njihova raja i njihov jaran – vlasnik kafica.

Potvrda ovoga o cemu govorim jeste podatak da smo mi 1989 godine imali prijavljenih 102 ekipe malog fudbala, koje su ucestvovale na turniru.

Konacno ovo je bila zadnja godina organizacije naseg turnira u FIS-u, nazalost. Na snimku na kraju finalne utakmice a nakon zavrsetka ceremonije zatvaranja turnira, poslije proglasenja pobjednika i najuspjesnijih pojedinaca, mogli ste primjetiti kako na centru igralista stojimo Sead Demirovic, predstavnik suorganizatora “Vecernjih novina”, Miroslav Prajzler, saradnik u organizaciji i ja, razgovaramo o buducnosti,tj. o mjestu odrzavanja slijedeceg turnira. Zbog dotrajalosti igralista, tribina ali sada dodatno i svlacionica (ekipe se nisu mogle bezbjedno ni presvuci) nije bilo vise smisla izlagati igrace i posjetioce neugodnostima koje su bile prouzrokovane takvim stanjem objekta, popularnog FIS-a. Vlasnik Centar za sport i rekreaciju nije imao sredstava a odgovorni u opstini Centar vremena i razumjevanje za takve poslove, jer valjalo je ugrabiti pozicije za prve  visepartisjke izbore koji ce uskoro uslijediti.

Bilo kako bilo, mala simbolika je da je na centru FIS-a tada donesen definitivno prijedlog da se naredni turnir igra u KSC “Skenderija”, a to je potvrdjeno kasnije na sastanku Organizacionog odbora turnira Fis-Gol.

Koristimo priliku da predstavimo Radoslava Golubovica koji je igrao redovno na turniru Fis-Gol. On je kao igrac igrao u vise ekipa, uglavnom su te ekipe bile visoko rangirane na kraju turnira.

Sjecanja Radoslava Golubovica na turnir Fis-Gol, njegovo bavljenje fudbalom:

Da se  osvrnem na turnir Fis-Gol 1989. Igrao sam za ekipu Odeon. Igrači koji su igrali za Odeon bili su iz Pofalićkog, a na moju molbu došao je Nebojša Novaković, tadašnji igrač Dinama Vinkovci. Sada uspešan trener u Švedskoj Aik Solna. Tadašnji trener Pofalićkog Sinanović, čest gost Odeona prijavljuje ekipu za turnir. Kupuje opremu sa gazdom Božom i okuplja nas na Malti u restoranu.

Sećanja polako blede, sećam se polufinalne utakmice protiv HB ekipe mog prijatelja Bande (Heleta Branko). Ekipa sastavljena od igrača Sarajeva i Želje. Šabanađović, Bahtić, Ivanović, Milak, Vujićević…mislim da su utakmicu sudili Salem Prolić i Duško Zirojević. Fis je bio prepun, tako da se ni aut nije mogao izvesti od gledalaca, mada je padala jaka kiša niko nije ni pomišljao da ode sa utakmice. Mislim da je nama više odgovarao klizav teren, posebno Novakoviću koji je kasnije proglašen za najboljeg igrača turnira. Pred kraj drugog poluvremena dao sam gol, zatim Šešlija i mi smo zasluženo u finalu.

Finalna utakmica privukla sav krem grada Sarajeva a na klupi Davora pok. Kinđe i Davor. Sjećam se da je već na startu utakmice napravljen grub faul na Šešliji i on je do kraja utakmice presedeo na klupi, te je Davor tu napravio prevagu i golom pok. Fude Švrakića, u to vreme doktora za mali fudbal, pobedio. Za nas je i drugo mesto bio veliki uspeh mada smo svi bili utučeni posle poraza.

Ovim putem želim da pozdravim sve moje drugare i igrače malog fudbala, kao što su legende Faik Kolar, Vako Avdić, Šifto, Radović, Hošo, Mića, Dado Milićević, Zulćić Suad, Klačar Dražen, Marvan, Šešlija, Tošović, ljudi koji trenutno žive u Sarajevu.

Pozdravljam i drugare širom sveta, da se jave na stranicu Fis-GOL i da se prisetimo lepih trenutaka naše mladosti.

Pozdrav iz Zrenjanina od Goluba.

FOTO GALERIJA: 

Ekipa DUGA na turniru Fis-Gol. Koliko nas sjecanja sluze Golub (na fotosu stoji drugi s lijeva) je poceo igranje na turniru u ovoj ekipi.

Ekipa Odeon, drugo mjesto na turniru Fis-Gol1989 godine. Stoje, s lijeva: Emir Hadzic, Ljubisa Seslija, Dragan Radovic, Radoslav Golubovic i Amir Misimovic. Cuce: Kenjic, Nebojsa Novakovic, Momcilo Tosovic i Nusret Hoso

Radoslav Golubovic je poceo fudbalsku karijeru u FK Pofalicki

Ekipa Didi, drugo mjesto na turniru Fis-Gol 1986 godine.
Stoje (sa lijeva na desno): Ćosović, Miličević Damir Dado, Klačar Dražen, Golubović Radoslav, rezervni golman Čardaklija Hajrudin i vođa ekipe Ognjen Nikolić. Čuče (s lijeva na desno):
Kramar Bruno, Matić Miro, Tošović Momčilo, Vujadinović Goran,
na slici nedostaje Bernard Barnjak.
Izgubili smo u finalu od Verone 2:1, po velikom pljusku. Dva gola Mihajlović Radmila za Veronu, a za Didi je pogodak postigao Klačar, i to iz penala. Sudio je Zoran Šumar. Sjecanja na finalnu utakmicu turnira Fis-Gol, Damir Miličević golman ekipe Didi.

FIS-GOL TIM

11.06.2023.

Nedavno objavljeno