DRUGI TURNIR, 1984 GODINA

Strožiji od UEFA, gori od FIFA organizacije

Prije nego sto krenem sa pricom o drugom turniru “Fis-Gol” koji je odrzan u ljeto 1984 godine da se vratimo sa malom rekapitulacijom na prvi. Nakon analiza koje smo pravili dosli smo do zakljucka da je najbolje da sa drugim turnirom idemo u junu. Odmah nakon zavrsetka nogometne sezone. Na taj nacin zeljeli smo obezbjediti igranje popularnih igraca iz prvoligaskih i ostalih liga. Mislim da je to bio pravi potez, jer na nasim turnirima su igrali reprezentativci A selekcije bivse Jugoslavije: Baljic Mirsad, Bazdarevic Mehmed, Hadzibegic Faruk, Janjos Slobodan, Katanec Srecko, Mihajlovic Radmilo, Pasic Predrag i Sabanhadzovic Refik.

Druga stvar, mi smo tada zaista voljeli to sto radimo. Bili smo istinski malo-fudbalski zaljubljenici a to ce vam reci i podatak da nismo gledali na pojedinacni profit, tako da smo od prihoda sa prvog turnira kupili muzicku opremu. Da imamo za rad na turnirima ali i za zabave koje smo organizovali u sklopu aktivnosti Drustva za sport i kulturno-zabavne aktivnosti PBS-udruzene banke Sarajevo.

Za drugi turnir prijavljeno je 20 ekipa. Iskreno, ocekivali smo vise ali u neku ruku to je bilo i dobro za nas.

Zasto? Pa, mogli smo da ostvarujemo nase planove da u saradnji sa sudijskom organizacijom dodjemo do nasih strateskih ciljeva: zastita igraca i igre, da utakmice na nasim turnirima budu odrzavane u fer i sportskom duhu. Jednostavno, da pobjedi ljepota igre ovog za nas najboljeg sporta. Ta nasa nastojanja nisu naisla odmah na razumjevanja mnogih, mogu se sjetiti prigovora iz odredjenih ekipa. “ Gori ste nego FIFA, stroziji ste od UEFA” bilo je komentara igraca i predstavnika ekipa. Medjutim, mi smo bili dosljedni u primjenjivanju svega onoga sto je u disciplinskom pravilnikom predvidjeno. Znali smo da samo postenom primjenom, po principu “ni po babi, ni po stricevima” mozemo uvesti red i atmosferu kakvu smo zeljeli. To je ono sto je po nama trebalo uvesti, na neki nacin prevazici “mahalska” ponasanja ucesnika na turnirima.

Kada gledam sa ove distance, mislim da je ovo jedan od bitnih razloga sto smo mi bili tako uspjesni.

A kada je rijec o 20 ekipa, ima tu jos jedan detalj koji nam nije isao tada na ruku. Zbog seme turnira, nismo zeljeli da imamo ekipe koje bi se osjecale ne ravnopravnim. Da idu u takozvano predkolo, jer to nije popularno a stvara ne raspolozenje kod ekipa. Zato nam je vise odgovaralo 16 ili recimo, 32 ekipe. Ali nasli smo nacina i to smo bezbolno premostili.

Adnan Muzurović

FIS-GOL TIM

20.03.2023.

Nedavno objavljeno