Utakmica koja je prethodila početku stvaranja reprezentacije BiH

U maju 1992. godine  u Bosni i Hercegovini je bjesnio rat. Sportisti porijeklom iz naše zemlje težili su da i u najtežim trenucima promovišu svoju zemlju.

Tako je u petom mjesecu pomenute godine u Turskoj na stadionu Zeytinburnspora u Istanbulu odigrana humanitarna utakmica selekcije BiH (sastavljena od igrača koji su u to vrijeme bili aktuelni nogometaši u ovoj zemlji, te bivših igrača koji su nekada igrali u Turskoj i nogometaša porijeklom iz BiH, a igrali su u ovoj državi) i Zeytinburnspora koji je u to vrijeme nastupao u Superligi Turske.

Utakmica za pomoć građanima Tuzle

Igrači rasuti po Turskoj počeli su se skupljati kako bi predstavili svoju zemlju koja je u to vrijeme bila u ratu.

Nova država na evropskoj karti, bez imena i rejtinga, ali željna afirmacije. Neki su imali iskustva iz reprezentacije Jugoslavije, no sa bh. grbom sa ljiljanima to je bilo nešto posebno.

Utakmica se igrala za pomoć stanovništvu Tuzle čiji je učesnik utakmice bio – Mersad Kovačević.

To je vjerovatno bilo prvo okupljanje jedne grupe igrača pod nazivom – reprezentacija BiH.

Veliku ulogu u organizaciji same utakmice imao je Irfan Handžić, tadašnji trener golmana Zeytinburnspora.

Učešće su uzeli tada profesionalci u prvenstvu Turske: Lugušić, Handžić, Švrakić, Bijedić, Bolić, Alispahić, Sabotić, Karalić, Sejdić, Demirović, te velikan fudbala u Turskoj Safet Sandžakli čije je porijekoo sa ovih prostora. Dakako, svi su željeli da pomognu stanovništvu Tuzle, a grb na dresu krasio je ljiljan.

Alispahić: Čast je bila nastupiti u ovom dvoboju

Jedan od učesnika ovog događaja bio je Kemal Alispahić, nekadašnji trener Željezničara, te bivši trener Sarajeva i Čelika.

”To je bio sami početak rata u BiH i svi smo bili zbunjeni nastalom situacijom. Većinu nas je rat zatekao van granica naše zemlje. Svi smo osjećali obavezu da na bilo koji način pomognemo. U to vrijeme je bila velika najezda naših ljudi koji su bježali od strahota rata. Gotovo svi naši sportisti su pomogli u prihvatanju tih ljudi. Sama utakmica je, osim hunitarnog karaktera, bila važna i po tome da su to bili prvi počeci organizovanja reprezentativnog fudbala. Sve Turske novine su ovaj susret okarakterisali kao  reprezentaciju BiH. Iz ove i nekih utakmica poslije stvorio se zvanični nacionalni tim BiH. Čast mi je bila nastupiti na toj utakmici u Turskoj”.

Nakon ovog dvoboja počela se stvarati reprezentacija naše zemlje.

U kultnoj zagrebačkoj Kutiji šibica kasnije je nastupala malonogometna selekcija BiH.

Boje našeg državnog tima branili su: Blaž Slišković, Mirsad Baljić, Faruk Hadžibegić, Miralem Ibrahimović, Semir Tuce, Haris Škoro, Emir Tufek, Džemal Mustedanagić, Mehmed Baždarević i Anto Jakovljević.

Bh. tim je tada igrao prijateljsku utakmicu protiv odabrane selekcije Hrvatske.

U martu 1993. godine odigrani su humanitarni okršaji u Genku i Koblenzu i bilo je jasno kako formirana selekcija BiH.

Piše:Edin Isanović

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 15.02.2023.

 

 

Nedavno objavljeno