TURNIR FIS-GOL, PRVA GODINA

Sedamdesetih godina proslog vijeka  u Privrednoj banci Sarajevo se okupila grupa mladjih ljudi, istinskih zaljubljenika malog fudbala. Osim rekreativnog bavljenja ovim sportom, grupa je imala i potencijala da predlaze, inicira, ucestvuje i organizuje takmicenja u malom fudbalu. Prvi organizovani turnir u koji su veliki udio utkali entuzijasti iz PBS je Turnir u malom fudbalu povodom Dana oslobodjenja grada Sarajeva u kojem su ucestvovale radne organizacije: Ljubljanska banka, Valter Peric, Vaso Miskin Crni, te PBS – filijala Sarajevo, Iskra Comerc, Kasarana “ M. Tito”, SUP “Mijo Kerosevic”, i mi iz PBS – Centrale.

Uvidjevsi da se razni turniri mjesnih zajednica i pojedinaca u gradu odrzavaju kao poluprivatni, bez odredjenih jedinstvenih i stalnih pravila, rodila se ideja da se organizuje takmicenje koje bi imalo unaprijed pisana pravila igre, propozicije i disciplinski pravilnik. Prije samog takmicenja ekipe se o ovome informisu tj. prihvataju i jasno im se stavlja do znanja da ce se samo primjenjivati propisano. I to je prva novina koja se vezuje za neki turnir u gradu.

Pojavom turnira » FIS GOL« takodje se po prvi put u gradu Sarajevu odvija takmicenje gdje igraci moraju nastupiti u sportskoj jednobraznoj opremi, bez donjeg dijela trenerke osim golmana, kao i da se propisuje da su obavezno na poledjini dresova brojevi. Ekipama koje nemaju jednobrazne dresove kao i u slucaju da ekipe u medjusobnoj utakmici imaju istu boju dresova, pravilima je propisano koja ekipa je duzna koristiti dresove organizatora.

Takodje, organizator je po prvi put istrajao da ekipe unaprijed prijavljuju odredjeni broj igraca i jednog predstavnika tj. kontakt osobu ekipe. Time se stvorila pozitivna atmosfera prilikom odigravanja utakmica, jer se na klupi ne nalazi veci broj civila nego rezervnih igraca, sto je bio do tada najcesci problem da bi se utakmice odvijale u sportskom duhu.

Prvi turnir » FIS GOL« odigran je u jesen 1983 godine. Na turniru je uzelo ucesca 16 ekipa. Zbog dobro provedenog marketinga i vrijednih timskih i pojedinacnih nagrada i prije pocetka takmicenja vladalo je veliko interesovanje. Zahvaljujuci saradnji sa NISRO » Oslobodjenje« i pojedincima u toj kuci: Ismetom Tabakovicem i Selimom Dobrunom napravljena su dva reprezentativna plakata u cetiri boje. U to vrijeme je bila prisutna i sala da takav plakat nisu imala ni najveca imena  YU estrade ( npr. Lepa Brena). Takodje svakodnevnom reklamom na radio programu 202 kao i intervjuima sa organizatorima i ucesnicima, prikladnom najavom i izvjestajima sa utakmica u sredstvima informisanja u cetiri dana turnira posjeta je premasila sva ocekivanja.

Popularni Fis bio je pretijesan da primi sve one koji su zeljeli vidjeti utakmice. Stariji gledaoci su posjetu uporedjivali sa zlatnim danima sarajevskog rukometa kada se igrao na otvorenom.

Tekst i fotografija: Radivoje Kovačević

FIS-GOL TIM

10.03.2023.

Nedavno objavljeno