TESTOVI AGILNOSTI (2)

TEST AGILNOSTI 9-3-6-3-9

Ovaj test se kao i prethodno spomenuta dva testa izvodi na nogometnom terenu. Dužina staze ovog testa je 18 metara. Osim označene startne linije te ciljne linije koja se nalazi na udaljenosti od 18 metara postoje još 3 linije koje su paralelno od startne linije udaljene 6, 9 i 12 metara. Kada je spreman, nogometaš iz pozicije visokog starta kreće sprintom do prve linije koja je na udaljenosti od 9 metara. Kada stopalom prijeđe liniju okreće se za 180 stupnjeva te zatim trči natrag do linije udaljene 6 metara od samog starta. Nakon što tu liniju dotakne stopalom ponovo se okreće te trči do linije koja je na udaljenosti od 12 metara gdje ponavlja okret od 180 stupnjeva te se vraća na liniju udaljenosti 9 metara. Posljednji zadatak ispitanika je nakon okreta od te linije sprintom istrčati do ciljne linije koja je udaljena 18 metara od startne pozicije. U tom trenutku prelaska ciljne linije test završava. Kao i prethodni testovi, ovaj test se može mjeriti štopericom ili foto-ćelijama. Test se izvodi 3 puta. Između ponavljanja ispitaniku je potrebno dati dovoljno odmora da se kvalitetno oporavi pred novim pokušajem. Postoji još jedna verzija ovog testa, a to je da se ispitanik umjesto okreta za 180 stupnjeva, vraća trčanjem unatraške.

ILLIONIS TEST

Test se izvodi na nogometnom terenu. Površina za test trebala bi imati barem 12 metara dužine i 12 metara širine. 4 čunja su postavljena tako da čine pravokutnik, a u sredini se nalaze još 4 čunja između kojih se trči slalom. Udaljenost između središnjih čunjeva za slalom je 3,3 metra. Startna pozicija je na jednom od bočnih čunjeva. Ispitanik leži na tlu te iz tog položaja kreće sprintom prema drugom bočnom čunju koji se nalazi na udaljenosti od 10 metara. Okreće se oko njega te trči dijagonalno prema prvom središnjem čunju (ukupno ih ima 4) gdje trči slalom između njih te se vraća natrag istim putem. Nakon toga slijedi zadnji zadatak, a to je dijagonalno trčanje prema posljednjem čunju koji se nalazi na suprotnoj strani od startne linije, nakon okretanja oko njega trči prema zadnjem čunju tj. ciljnoj liniji. Test se provodi 3 puta. Najbolji rezultat se uzima u obzir. Ispitaniku je potrebno dati probni pokušaj te dovoljno vremena za odmor između ponavljanja testa.

FS-RAG TEST

Test se izvodi na nogometnom terenu. Ovaj test je nogometno-specifičnog karaktera. Ispitanik proizvoljno kreće sa startne linije te nakon što prijeđe 1 metar presijeca infracrveni snop. U trenutku presijecanja infracrvenog snopa kreće brojanje vremena te se pali svijetlo na jednom od dva čunja koja se nalaze 3,5 metara od linije sa infracrvenim signalom. Nogometaš ima zadatak što prije prepoznati i reagirati na svjetlosni podražaj te u što kraćem vremenu stići do lopte koja se nalazi pokraj čunja. Loptu treba unutrašnjim dijelom stopala lagano gurnuti u gol, te se što brže okrenuti i vratiti natrag da bi ponovo presjekao infracrveni snop. Nakon što to učini, vrijeme se zaustavlja i test je završen. Sportaš test ponavlja 5 puta. Kod ovog testa redoslijed paljenja čunjeva je nepoznat tako da igrač ne može unaprijed znati smjerove kretanja. Upravo iz tog razloga sportaš treba što prije anticipirati i brzo i efikasno reagirati na svjetlosne podražaje kako bi pravovremeno i brzo krenuo u pravom smjeru radi što boljeg rezultata na testu.

HEXAGONAL TEST

Test se izvodi na nogometnom terenu, na ravnoj i čistoj podlozi. Trakom se označi šesterokut kojem stranice trebaju biti duljine 24 inča tj. 60,5 centimetara. Sportaš stoji u uspravnom stavu s obje noge unutar šesterokuta. Na znak mjeritelja ispitanik kreće sa sunožnim skokovima preko svake stranice šesterokuta i vraća se unutra te na taj način izvodi puna 3 kruga. Cilj je da sportaš što je brže moguće napravi cijela 3 kruga na zadani način unutarvan. Test se ponavlja 2 puta, prvi put u smjeru kazaljke na satu, a drugi pokušaj je obrnuto od kazaljke na satu. Najbolji rezultat se bilježi kao konačni rezultat testa. Ispitaniku je potrebno dati 1 probni pokušaj te dovoljno vremena za odmor između 2 ponavljanja testa.

  • Nastavak slijedi

 

FIS-GOL TIM

22.11.2022.

 

Nedavno objavljeno