KONDICIJSKI ZAHTJEVI U NOGOMETU

Nogomet je poprilično kompleksan sport koji zahtjeva velik broj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti. Kondicijska pripremljenost podrazumijeva optimalno zdravstveno stanje, psihičku stabilnost, motivaciju, dobru strukturu morfoloških obilježja, maksimalnu TA-TE efikasnost te najvišu razinu razvijenosti funkcionalnih i motoričkih sposobnosti. Jako je važno ući dublje u strukturalnu analizu nogometne igre, jer s njom dobivamo uvid u faze same igre, strukture kretanja sportaša te substrukture i strukture taktike i tehnike.

Na različitim igračkim pozicijama različiti su zahtjevi igre, a s tim i različiti kondicijski zahtjevi.

Funkcionalna analiza nam otkriva informacije o aktivnosti energetskih procesa i živčanomišićnog sustava u nogometu.

Anatomska analiza govori nam koji dijelovi tijela su najviše ugroženi i koji su pod najvećim opterećenjem. Od zglobova to su: koljeno, skočni zglob, te slabinski i vratni dio kralježnice. Od mišića pod najvećim opterećenjem su opružači i primicači natkoljenice te pregibači i opružači potkoljenice. Najčešće ozljede se događaju u preponskom pojasu i Ahilovim tetivama.

Kondicijska priprema ima za cilj razvijati i održavati motoričke i funkcionalne sposobnosti, utjecati na poneke morfološke dimenzije, razvijati ukupnu treniranost, utjecati prevenciju, rehabilitaciju te oporavak itd.

Razlikujemo opću ili višestranu kondicijsku pripremu, bazičnu, specifičnu te situacijsku kondicijsku pripremu.

Opća kondicijska priprema je svestrana te obuhvaća razvoj morfoloških, motoričkih i funkcionalnih sposobnosti.

Bazična priprema je zapravo nastavak na opću kondicijsku pripremu, za cilj ima potpuni razvoj najznačajnijih kondicijskih sposobnosti od kojih najviše ovisi rezultat u nogometu.

Specifična kondicijska priprema u potpunosti je usmjerena na razvoj motoričkih sposobnosti koje su poprilično usko vezane sa zahtjevima nogometne igre. Takav način pripreme zahtjeva određene uvjete, a to su kinematički (kretnje trebaju biti što sličnije nogometnoj realnosti), funkcionalni (vježbe trebaju razviti funkcije organizma koje su potrebne za vrijeme treninga ili natjecateljske utakmice) i dinamički (brzina izvođenja treba biti što sličnija brzini koje zahtjeva nogometna igra).

Na kraju ostaje još situacijska kondicijska priprema koja praktički predstavlja sintezu kondicijske i taktičke pripreme u uvjetima suradnje i suprotstavljanja.

Nogomet je, bez dileme, najpopularniji sport na svijetu. Okuplja fanove i ljubitelje iz svih krajeva kugle zemaljske. S tim možemo zaključiti da se u nogometu vrti ogroman novac. Ljudi koji gledaju nogometne utakmice plaćaju poprilično velike cifre da bi mogli maksimalno uživati u nogometnim čarolijama, koje ponajviše donose agilni igrači. Ljepota nogometa je ponajviše u driblingu i postizanju lijepih zgoditaka, a upravo najagilnijim igračima takve stvari najčešće polaze za rukom ili točnije nogom. Agilni i brzi igrači svojim sposobnostima zadaju glavobolje obrambenim igračima. U tome navijači i ljubitelji nogometa najviše uživaju. U većini slučajeva najbolji igrači na zelenim travnjacima su oni kojima je agilnost jača strana, upravo zbog toga bih naglasio važnost ove savršene sposobnosti koja omogućava sportašu da naglo ubrza, uspori i promijeni smjer svog kretanja.

Jednostavno je zaključiti da je agilnost jedna od najvažnijih preduvjeta za uspješnost u nogometnoj igri.

Josip Banovac

FIS-GOL TIM

23.februar 2023

 

Nedavno objavljeno