SEAD ČOČIĆ: Sjećanje na jedan od najbolje oorganizovanih i najbrojnih učesnika na turniru

U zelji da vam da vas dovoljno dobro upoznamo sa sportskom karijerom Seada Cocica odlucili smo da prilog o njemu odradimo na kombinovan nacin. Vecinom putem pitanja i odgovora. Nadamo se da cemo uspjeti u namjeri da ovo bude kvalitetan prilog, jer Sead to svojim angazmanom i odnosom prema nama organizatorima turnira Fis-Gol i ostalih takmicenja u malom fudbalu to zasluzuje.

Nisam siguran, da li sam osoba koja je kompetentna za neke odgovore, ali u domenu dokle doseže moja odgovornost i razmišljanje, pokušaću da odgovorim na pitanja.

Prije svega, zamolio bih te da se predstaviš, tvoja sportska karijera

Što se tiče moje sportske karijere, bio sam igrač Radnika iz Bijeljine, u pionirskoj, kadetskoj, omladinskoj, te seniorskoj, sve do odlaska na studij u Sarajevo .

Neposredno pre odlaska na studij, položio sam ispit za fudbalskog sudiju, obzirom da sam znao da upisom na ozbiljan fakultet, neće biti prostora i da se igra. U, po meni, uspješnoj sudijskoj karijeri, za Republičkog sudiju, položio sam 1984, a za saveznog sudiju u tadašnjoj Jugoslaviji 1977. godine, I to kao vojnik, što je bila prava rijetkost.

Rat, na prostoru bivše Jugoslavije me zatekao u Novom Sadu, te sam tu i ostao. Godine 1994. sam odlučio povuči se iz aktivnog sudjenja i preveden sam 04.09.1994. g. u instruktora I kategorije a (tada savezni instruktor).

Obavljao si funkcije u sportu?

U svojoj sportskoj karijeri, bio sam sekretar, trener i zdravstveni radnik u klubovima Borac-Šajkaš, Železničar – Novi Sad (ne mogu ja bez Želje), a najveći uspjeh je, gen.sekretar i zdravstveni radnik u FK Novom Sadu, tada prvoligašu u Srbiji. U medjuvremenu, sam bio predsjednik i sekretar brojnih sudijskih Izvršnih odbora, a kao najveći uspjeh, ipak smatram da je rad sa sudijama (od najmladjih do rada sa sudijama za polaganje ispita za II ( Republičku) i Prvu (Saveznu) kategoriju, gde sam učio više od  550 sudija za II i 106 sudija za Prvu  kategoriju, a koji su svi sa 100% uspjehom položili ispite, nikada niko nije pao na ispitu. Takodje u kontinuitetu sam bio Discplinski sudija u FSG Novi Sad i TFS Novi Sad, punih 11 godina. U periodu 2004-2007, bio sam i delegat Jelen Super lige Srbije, najviši stepen takmičenja u Srbiji.

Danas sa ponosom mogu reći da je mnogo mojih učenika na listi Jelen Super lige, I Republičkih liga, na nekim od lista, čak i 100% su djeca koja sam učio.

Trenutno obavljam dužnost komesara za takmičenje Prve lige Srbije za žene, komesara za takmičenje Futsal lige Vojvodine ( donedavno II Futsal lige). Mislim da je i ovo previše, a ima ovih dužnosti još mnogo.

Želimo da napravimo izvjesne paralele u odnosu futsal u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Da krenemo od organizacije klubova. Kako su organizovani klubovi Srbiji?

Futsal klubovi u Srbiji, egzitiraju i rade uglavnom na entuzijazmu pojedinaca, a finansiranje je iz izvora lokalnih samuoprava (po meni, manjim djelom), a veći dio je iz sponzorstva koje ti entuzijasti uspiju pronaći. Ide u dobrom pravcu, ali je još daleko od onog što mislim da bi moglo.

Kako se provodi sistem futsal takmičenja u Srbiji?

Sistem takmičenja do ove takmičarske godine je bio nešto drugačiji, a od 2017/2018. g, postoji Prva i jedinstvena Druga liga, kao novi stepen takmičenja, ispod koji su regionalna takmičenja (Vojvodina, Zapadna Srbija,Isočna Srbija i Beograd), a ispod njih su tzv. četvrte lige, unutar regionalni saveza. Druga liga se pokazala kao pravi pogodak.

Finansiranje futsala u Srbiji?

Fudbalski savez Srbije, već duži niz godina, a od nastanka i Druge lige Srbije, refundira sve troškove klubova (24 kluba koliko broje Prva i Druga liga), namjenjene sl.licima (sudije i delegate), a to je izuzetno velika stavka, te bez te pomoći, ne vjerujem da bi i trećina klubova egzistirala.

Edukacija za futsal trenere u Srbiji?

Edukacija trenera je podignuta na znatno veći nivo. Svi treneri futsala su morali proći školovanje u Centru za Edukaciju FSS, te dobili nacionalnu futsal licencu. Za dve godine, školovano je preko 350 futsal trenera i ni u jednom klubu ne mogu raditi treneri sa velikog fudbala, nego isključivo sa futsal licencom. Trenutno je u toku priperema za organizaciju polaganja za UEFA futsal “B” licencu. Ovo je uspješno sprovedeno i zahvaljujući FSS-u koji je omogućio polaganje za ovu licencu uz veoma povoljne uslove.

Kako je organizovan dječiji i omladinski futsal u Srbiji?

Što se tiče mladjih kategorija, od prošle godine, ovaj segment je u ekspanziji. Postoje organizovane lige u dva regiona, Zapadna Srbija i Vojvodina. Na što se posebno ponosim, jer je u Vojvodini, liga krenula i odlično se sprovodi, baš zahvaljujući mom ličnom entuzijazmu i povjerenju trenera. Iduće nedelje, završava se prvo prvenstvo u Vojvodini, a već se formiraju i reprezentacije u mladjim kategorijama po regionima, iz kojih će selektori moći da biraju zvaničnu reprezentaciju Srbije.

Trenutno provodimo aktivnosti u vezi bh futsala. Pokušavamo sagledati gdje stvarni problem u (ne)radu. Uglavnom, sve komisije za nogomet/fudbal u savezima nerade ništa. Zašto je to tako?

Sistem organoizovanja Komisije za Futsal, po meni i nije najbolji, jer on nema neku moć, ali je u Srbiji postavljen direktor za sektor takmičenja, a svaki segment ima svog koordinatora. Na ovaj način i futsal je došao do najviših zvaničnika, putem koordinatora, koji je moram istači, izuzetno mnogo uradio za Futsal.

Portal fis-gol. Vaš utisak?

Redovno Vas pratim i uživam u prilozima.Ne dozvolite da se politički komentari postavljaju na ovaj portal, on je prvenstveno sportski i jedno lijepo sjećanje na jedan od najbolje oorganizovanih i najbrojnih turnira u bivšoj nam zemlji.

Sead Čočić je odgovorio na početna pitanja a potom je iznio svoje stavove, koje želimo u cijelosti prenjeti vama dragi čitaoci, jer želimo da ispoštujemo želju Seadovu a istovremeno mislimo da su njegovi stavovi po pitanju futsala zaista interesantni.

Velika stvar da bi Futsal opstao učinjena je od strane FSS, dozvolom da igrači velikog fudbala mogu da se registruju za futsal ekipe, neovisno od velikog fudbala, tako da je znatan broj i ovih igrača. Ipak, orjentacija je  da se krene na dozvolu, samo za jedan broj mladjih igrača da mogu biti registrovani i u fudbalu i u futsalu.

Lično mišljenje je da će ipak futsal, napredovati samo kada zaista bude dobio znanto veću važnost (naprimer, ostvari se, a vrlo je blizu ideja koju je upravo plasirao Vaš portal prije par godine, TE FUTSAL POSTANE OLIMPIJSKI SPORT, jer će se tada i države i ministarstva i fudblaski-nogometni savezi, morati na sasvim drugačiji način odnositi prema ovom sportu i sistematski rješavati akutne probleme.

Takodje, već sada je neophodno putem raznih ministarstava pokrenuti akciju da se futsal igra u osnovnim i srednjim školama (profesori ionako dodju na čas, bace fudbalsku loptu i kažu učenicima igrajte fudbal. E umjesto tog fudbala igrati futsal, a mi smo u Vojvodini, već spremni edukovati, naravno besplatno, sve škole iz pravila futsal igre.To bi bio revolucionarni podstrek futsalu.

Pitali ste me da sam ja futsal koordinator, šta bi radio? Evo upravo, prethodni pasus govori o tome, a to i jesu moja lična razmišljanja (sasvim sigurno bih krenuo u realizaciju osnivanja Futsal saveza u okviru Fudbalskog-nogometnog saveza, ali sa samostalnim sponzorima, samostalnim finansiranjem, a izbor ljudi i kadrova bi se svodio samo na one koji zaista rade, nikako vladaju. A sve u okviru postojećih saveza. Ne samostalnost, ali ozbiljna autonomija.

Ja sam ipak čovjek od akcije-organizacije, nisam za autokratiju, i iz tih razloga, nedavno sam tražio i dobio veća ovlašćenja od FS Vojvodine, koji je stao iza akcija koje sam pokrenuo, te je produkt toga  konačni (završni) selektivni turnir regiona-područja u FS Vojvodine, upravo danas 28.01.2018. u Srbobranu, gdje će selektor Futsal reprezentacije Vojvodine sa svojim pomoćnicima (uzgred, dobio sam ovlaštenja da ih lično odredim, a kriterij je bio: staž u futsalu kao trener, uspjeh u radu, moralne osobine ličnosti, te konačno, poznavanje filozofije rukovodjenja ekipom. Selekciju predvode trenutno najbolji, po mom mišljenju i bez uplitanja bilo koga.) Ali ovim činom, preuzeo sam i veliku odgovornost.

Takodje, odredjeni su i selektori mladjih kategorija,obzirom da pokretanje Omladinske lige smatram najvećim uspjehom.

Poslije ovoga, mogli bi ste i sami izvući zaključke na pitanje, oko izbora selektora reprezentacije BiH u futsalu. Sve je gore rečeno. Kriteriji moraju da postoje, ali je (iz razgovora sa pravim sportskim radnicima u BiH, a ne vodećim ljudima saveza), previše politike u BiH. Uostalom, previše je politike bilo i oko izbora selektora (Prosinečki-Osim)…ali to je daleko od mene…

Futsal u Srbiji, po mom mišljenju ima budućnost, ima i uspjeha. Reprezentacija je zvanično cetvrta u Evropi, po poslednjem Evropskom takmičenju, čak i finale joj je izmakla za malo sreće, a plasirala se i na Evropsko prvenstvo, koje upravo počinje za dva dana u Ljubljani. Neki dan, stigle su i lijepe vijesti iz saveza, ekipa je dobila premiju za plasman na Evropsko prvenstvo, a predvidjene su i nagrade u slučaju uspjeha na istom.

FS Srbije se ipak brine o reprezentativnim selekcijama a i bio je domaćin brojnim takmičenjima, kao što je i pretodno Evropsko prvenstvo, fantastično organizovano u Beogradskoj Areni….

Pozdrav i srećno u radu portala…

Čočić Sead

FOTO ALBUM:

Sead Cocic golman u juniorskoj selekciji FK Radnik Bijeljina

Sead sudija utakmica u Hrasnici, Sarajevo
Ovdje se najboljem snalazim, edukacija sudija
Dobitnik zlatne plakete FS Srbije, Sead Cocic

FIS-GOL TIM

01.12.2023.

Nedavno objavljeno