RAZGOVOR SA POVODOM, AZIZ TURUDIJA

“ Aziz Turudija veliki igrač bio, još bolji čovjek!! Igrao sa njim, igrao sam i protiv njega. Što se tiče mene i njega sve je fer i korektno bilo.

Zaista sve pohvale za njega, a i dan danas smo u dobrim odnosima” – Vahidin Terzić

Ovaj komentar Vahidina nam je uvod u pricu jos jednog futsal igraca koji je dao veliki doprinos afirmaciji naseg sporta – futsala. Rijec je o Azizu Turudija.

Aziz Turudija je rodjen 1969 godine.

Njegova futsal igracka karijera je pocela zvanicno u ratu. Igrao je za malonogometni klub “ Čarli” Hrasnica.

Nakon rata Aziz je igrao futsal za ekipe sarajevski Partizan, kantonalnu ekipu MUP-a Sarajevo a sa MNK “Karakom” iz Mostara je bio prvak drzave. Zavrsnica tog drzavnog prvenstva je bila u Novom Travniku.

Aziz nas je poznao i sa slijedecim podatcima:

Većinom sam sve turnire igrao u cjeloj drzavi, bio sam futsal reprezentativac Bosne i Hercegovine.

Kao sto sam vec rekao najveci uspjeh je prvak države s Karakom i drugo mjesto u svjetu policije sa MUP-om KS u Holandiji.

Najbolji moj trener je Sead Kuduz koji mi je pomogao i objasnio kako da igram futsal, a sigurno sam zbog tog savjeta i uspio. Pored njega izdvojio bih rahmetli Bajro Ćesko i Muhamed Poricanin, selektor futsal BiH reprezentacije.

Sto se tice uspjaha futsalreprezentacije BiH i plasmana na zavrsnicu Evropskao prvenstva. Ova generacija reprezentacije je napravila pravi uspjeh i cestitam im od srca. Krezi, Cuniju i Čampari s kojima sam i igrao. Mislim da je uspjehu doprinjelo dosta toga. Svakako takticki rad trenera i kvalitet igraca. Sto se pak tice prognose i plasmana na Evropskom prvenstvu, uspjeh bi bio proći grupu.

Jacina futsal premijer bh lige? Prilicno je kvalitetna liga, ali ne na evropskim nivoima. Ovaj uspjeh reprezentacije digao futsal, ali to u nogometnom savezu nije ostavilo sluha. Ista situacija je bila i dok sam ja igrao za reprezentaciju. Nisu htjeli da ulazu u futsal, a svi znamo da je nasa drzava rasadnik futsalera. Medjutim, nisu dobro organizovani ni klubovi. Osim djelimicno Stari grad Mostar i Salinas. Konjic je dobar posao uradio ove sezone u prvoj ligi Federacije.

Sta te opredjelilo da odes medju trenere? Medju trenere sam otisao iz razloga sto volimfutsal i cjeli zivot sam u tome. Nastojati cu da prenesem na generacije sve ono sto znam. Naravno, uz još mnogo iz licne edukacije. Mada, mnogo se toga  promjenilo sad u futsalu. Samo šabloni, fizicka spremnost ali nema puno lijepih poteza, sto publiku privlaci na male terene. Edukacije u futsalu nikada dosta. Treba uvoditi i novine. Tako da bi u edukacionom radu uz postojeće profesore s fakulteta uveo i osobe koji su igrali futsal. Na praktican da se to docara u radu sa futsal trenerima.

Djeciji i omladinski futsal. Futsal skole. Veoma je znacajan pristup ovom radu.Svaka seniorska ekipa bi po mom misljenju trebala imati mlade selekcije futsala.

Moj izbor:

Idealni poslijeratni futsal tim BiH? Pet  najboljih poslijeratnih igraca futsala u Sarajevu?

Pet najbolji uhhhhh….. Hodžić Safet-Hodža golman, Alen Lalić Edin Velagić-Vaso, Ćelo Lukovac i Aziz Turudija. Mada su tu još Vahidin Terzić, Cuni, Novoselci, Lokmer……..

Tri najbolja golmana poslijeratnog futsala u gradu Sarajevu?

Golmani: Hodza, Krusko i Hujdur Munir

Prijeratni turnir Fis-Gol? Kao omladinac sam prije rata isao da gledam majstore u Fisu, sva poznata imena fudbala su igrala u Fisu, bio sam presretan a poslije rata sam tri puta osvajao Fis.

Portal fisgol83-91. Ovoj portal nam jako znaci za fudbal i futsal. Pogotovo za mlade generacije, kojima smo sigurno i mi bili uzori.

 Zahvaljujemo se Azizu i Vahidinu na na ucescu u ovoj vrsti razgovora. Mi pozivamo i vas dragi citaoci portala da nam se pridruzite. Predlozite nam vi vase istaknute igrace bh futsala. Takodjer, mozete nam dostaviti vasa pitanja koja zelite uputiti nekome od bivsih ili sadasnjih igraca futsala u Bosni i Hercegovini. Misljenja smo da bi na tome dobili u kvaliteti nasih priloga.

Sportski pozdravi,

Urednik                                                                                                 FIS-GOL TIM

02.novembar 2021

Nedavno objavljeno