POBJEDA I PORAZ

Počele su kvalifikacije za EP

Odigirali smo dvije utakmice. Sa odredenom dozom bojaznoscu ocekivali smo ove prve proljetne kvalifikacione utakmice. Prvo kuci Island a onda u gostima Slovackoj.

Novi (stari) selektor Faruk Hadzibegic preuzeo je reprezentaciju i do pocetka kvalifikacija nije odigrao ni jednu pijateljsku utakmicu. Ni sportska javnost, sudeci po komentarima na portalima, nije bas objerucke prihvatila novog selektora. Nije na noz kao Peteva ali sa dosta sumnjicavosti povodom njegovog angazmana.

BiH – Island 3:0

Zadnje dvije godine kod selektor Peteva BiH je najviše igrala u formaciji 4-3-3 u kojoj si statistički ostvarili i najbolje rezultate. Hadzibegic protiv Islanda odlucio za 3 5 2 u kojem nije bilo mjesta za Stevanovica ni na klupi sto je bilo veliko iznenadenje za sportsku javnost. Glavno oruzje kojim smo razbili Island je borbenost i na tlu i u zraku i kvalitetnijom organizacijom igre. Dva prva gola smo dali sa velikom dozom upornoscu i borbenoscu u zavrsnici napada. Selektor je “nabio ” svih 5 veznih u sredinu ( sa i bez lopte) dok su bekovi radili po boku i ponekad Tahirovic po desnoj strani. Svi nasi igraci ponasali kao jedan sto znaci da je i atmosfera u svlacionici dobra i to je veoma bitno za predstojece kvalifikacione utakmice. Iznenadujuca zrelost pa i mudrost bila je prisutna kod mladih igraca Dedica (20), Gazibegovica (23) i Tahirovica (20). Zasluzeno smo uknjizili tri boda sa nadom da cemo u nedjelju protiv Slovaka na isti nacin ostvariti pozitivan rezultat. E to se ne desi.

Slovacka – BiH 2:0

Selektor je stidljivo najavio neke promjene u sastavu i na klupi. Medjutim, pocinjemo sa istih 11 igraca i jedine su promjene bile Dzeko i Stevanovic na klupi. Kako je isti satav tako je i ista strategija i takticki momenti koji su bili protiv Islanda sada se pokusava na isti nacin i protiv Slovaka. To nikako ne uspjeva jer nisu Slovaci bas naivni pa da ne analiziraju nasu igru i igrace. Pokazalo se da mladi igraci prije svega Dedic i Tahirovic nisu bili ni priblizno mocni kao protiv Islanda. Moralo se predpostaviti da neki igraci ne mogu da igraju na istom kvalitetnom nivou dvije utakmice u cetiri dana.

Ako se uporede utakmica protiv Islanda i sinosnja protiv Slovaka, nas tim je pokazao dva dijametralno suprotno izdanja. Ako nam je najjači adut protiv Islanda bila borbenost onda druga utakmica protiv Slovaka je pokazala da moramo iskazati još neki kvalitet. Protiv Slovaka smo pokazali da nismo bili ravnopravni sa Slovacim ni u jednom segmentu fudbalske igre. Slovaci su bili brzi, okretniji, bolji u organizaciji napada. Mi bez agresivnosti, uspavani, jalovi u napadu nesigurni u odbrani. Bez prave akcije i dovoljno opasnih situacija pred protivnickim golom. Slovaci su bili bolji u svim segmentima igre prvo poluvrijeme a drugo mi smo prividno nesto bolje igrali, jer su nam Slovaci prepustili inicijativu na sredini terena.

Poslije ove druge utakmice dosta je pitanja za selektora i njegov strucni stab. Pitanja na koja mora dati odgovore do slijedece utakmice protiv Portugala. Jer prikazati odredeni kvalitet protiv Islanda a tri dana poslije prikazati NISTA protiv Slovacke je itekako zabrinjavajuce.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 27.03.2023.

 

Nedavno objavljeno