NAVIJAČI U PL BIH

Od početka PL BiH 2002. godine pa do sada dosta toga se promjenilo u organizacionom smislu premijerligaškog takmičenja i to sve u interesu što kvalitenijeg fudbala.

U klubovima su proteklih 20 i više godina, nastojeći da im timovi budu što jači i stabilniji, promjenilo i unaprijedilo dosta toga, sve u interesu klupskog boljitka. Pojavili su se sponzori i kao vlasnici klubova svojim uticajem (novcem) odredjivali klupsku strategiju.

Veliki problem je i dalje sportska infrastruktura. Posebno je problem kvalitetni tereni za odigravanje utakmica. Iz sezone u sezonu promjenjeno je na desetine trenera-šefova struke i na stotine novih fudbalera prodefiluje kroz klubove.

Jedan segment tokom takmicenja na fudbalskim utakmicama je standardan i nije se puno promjenio. To je publika, tačnije vatrene navijačke skupine. Jedna od definicija sportskih navijača je: “Pod sportskim navijačima podrazumijevaju se osobe koje vole sport i kroz svoje stavove, emocije i ponašanja pokazuju posebnu privrženost prema određenoj sportskoj organizaciji”. Ruku na srce, svugdje na svijetu navijači se ponašaju po jednoj istoj matrici pa ni navijači naših klubova ne mogu biti izuzetak. Naravno navijači su velika i značajna potpora timovima tokom natjecanja. Njihovo navijanje bi trebalo da bude usmjereno na motivisanje i podršku svojih ljubimaca. Kod nas često navijanje se koristi kao sredstvo provociranja protivnickih igrača i protivničkih navijaca.

Ne mogu se sve navijačke skupine sa nasih stadiona svrstati u isti “tor”, jer ih SCENARIJ I TEMA navijanja tokom utakmice čine drugačijim. Psovanje države BiH, veličanje ratnih zločinaca, prijetnje i vrijedjanje na nacionalnoj osnovi, transparenti kojima se podržava zemlja koja ratnom agresijom razara drugu državu, sadrzaji na transparentima koji vrijedjaju drugu naciju su SADRZAJi sa kojima nastupaju dobro instruisani navijači.

Naravno da iz svega stoje nalogodavci iz centara političke moći. ONI manipulišući sa odredjenim navijačkim skupinama žele da se i na sportskim priredbama slikovito ” pokaže” jedan od segmenata (su)zivota u BiH. Tesko je reci kada će NEKO napokon PO ZAKONU uvoditi reda na tribinama stadiona. Jedno je sigurno da će se i u ovoj godini, tj. nastavku PL BiH nastaviti po nečijem nalogu problematično ponašanje pojedinih navijačkih skupina i to na odabranim utakmicama.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 06.03.2023.

Nedavno objavljeno