NAŠ PRVI VELIKI TURNIR

Pozdrav za sve ljubitelje malog fudbala. Posle duze pauze evo uhvatih malo vremena da se javim redakciji i citaocima tj. nasoj staroj raji.

Vidim da vam fali informacija sto se tice nekih turnira a ja bi mogao pomoci sa nekim detaljima sa turnira fis-gol 85.

Malo ko zna da ekipa Kristal, koja je osvojila trece mjesto te godine je ustvari SONS. To je bio nas prvi veliki turnir. I hrabro smo krenuli jer smo vec tada igrali ponajbolji fudbal u tom dijelu grada. U prvom kolu smo izvukli vjerovali ili ne Davora, moje idole i njih smatram za ikonu malog fudbala. Ali mi, u prosjeku 19-20godina sokirali smo brzom igrom nase idole i prosli dalje. Kada smo dobili samopouzdanje mljeli smo sve do polufinala a onda ispali tijesno, meni se cini od Garnizona JNA. Bili smo tuzni ali cekala nas je utakmica za trece mijesto sa Bracom gumenom glavom, i na celu sa Zijom Svrakicem, Taretom, Selom, Zivcom itd… I njima smo uvalili 4-5 komada i pocelo je nase prvo slavlje. Inace ja sam bio prvi strijelac do finalne utakmice, a onda je Tuta u finalu zavalio par komada izjednacio se sa mnom ali njega su proglasili za najboljeg strijelca zbog finala(barem tako mislim). Ali mi smo bili presrecni sa osvajanjem treceg mjesta. Sljedece dvije godine nije nas bilo zbog mog odlaska u Englesku, ali 1987 se vracamo kao Sonsi i igramo veliko finale sa velikom Veronom.

Definitivno poslije ovog finala ulazimo u krem sarajevskog malog fudbala. Osvojili smo desetine turnira ali fis-gol nam je izmakao.

Okosnice naseg tima su bili: ja (Miro Klaric), Zeljko Bojic, Memic Nijaz, Amir Dapo, Topic, Hrbacek Vlatko, Ejub Dzeko Ljupe, Radovic(golman), a povremeno su igrali i Marin Corluka, Hoso, Murat, Sijera , Novakovic, Barnjak, Simo Krunic, Sasa Lazic, itd…

Da dodam, posto smo ja i Djeta Bojic bili ponajbolji prijatelji da sam ja bio bolesnik malog fudbala a Djeta jedan od najboljih igaraca – onda je to bilo to. Kada pocinjes sa entuzijazmom i znanjem ostalo je sve lakse.

Za kraj sam specijalno ostavio da spomenem naseg kako bi rekao oca i trenera Sonsa Novicu poznatiji kao Novo. Bio je, a vjerovatno jos uvijek, zaljubljenik sporta i puno je doprinosio uspijesima ekipe, pa bi zelio i njemu da se zahvalim ovom prilikom kao i starim Sonsovcima.

Jos jedan pozdrav iz daleke Australije za svu raju.

Miro Klarić

FIS-GOL TIM

04.04.2023.

Nedavno objavljeno