NAJBOLJI POJEDINCI TURNIRA 1985 GODINE

NAJBOLJI IGRAČ TURNIRA – DANE KUPREŠANIN

Vec smo rekli da je UNIS – Pirm imao veoma izjednacenu ekipu sto se kvaliteta tice. Medjutim, Dane Kupresanin je bio motor ekipe od koga je zavisila igra ekipe. On je to znao znalacki da iskoristi, u svim utakmicama njegove ekipe cinio je onu neophodnu prevagu, koja je dovodila do pobjede i uspjeha ekipe.

Te njegove igre na turniru Fis-Gol kao da su mu dale dodatnu sigurnost, tako da je u dresu FK Sarajevo postao standardni prvotimac. Poslije ce postati kapiten ekipe a fudbalsku karijeru je uspjesno nastavio u Portugalu. On je zajedno sa jos jednim igracem FK Sarajevo, Bernardom Barnjakom zaigrao za ekipu Famalicao a trener im je bio proslavljeni jogoslovenski igrac Josip Skoblar. Nakon toga Dane je igrao za Vitoria Guimares, da bi karijeru zavrsio zbog povrede koljena vrlo rano, 1996 godine u tridesetoj godini zivota.

NAJBOLJI GOLMAN TURNIRA – ZAHID MUJANOVIĆ

Mujanovic Zahid je na turniru 1985 godine branio za ekipu Garnizona. Posjedovao je talenat a karakterisala ga je sigurna, racionalna odbrana gola. Zahid je branio za FK Igman sa Ilidze a da je bio uporniji i sa vise rada sigurno da je mogao postici znatno vise u svojoj golmanskoj karijeri.

Ono po cemu ce ostati upamcen je i njegovo primjerno ponasanje tokom igre. Mujanovic Zahid svojim ponasanjem je zasluzio da ga uvrstimo u clanstvo za onu nasu nezvanicnu kategoriju, zajedno sa Zeljkom Bojicem – Djetom i Amirom Misimovicem – Siftom, koju smo nazvali “Dzentlimen u tenema”.

NAJBOLJI STRIJELAC TURNIRA – NEDIM TUTIĆ

Slicno kao Kupresaninu i Nedimu Tuticu turnir Fis-Gol je bio u neku ruku “odskocna daska” u pocetku njegove igracke karijere. Postao prvotimac Sarajeva a kasnije jos nekoliko klubova: Liria Prizren, Sloboda Tuzla i Rad Beograd. Poslije odlazi na Kipar, pa u Tursku da bi igracku karijeru zavrsio u klubu Etnikos Asia 1998 godine.

U svim ekipama za koje je igrao Tutic je pokazivao ono sto je bila osnovna karakteristika njegove igre: pokretljivost i Santracevski “njuh” za gol, bivanje u pozicijama da nadmudris golmana, te da lopta zavrsi u mrezi iza njegovih ledja.

Tutic Nedim danas radi kao menadjer u kiparskom klubu Nea Salamis.

NAJBOLJI SUDIJA TURNIRA – MLADEN UTJEŠANOVIĆ

Drugi put u tri godine za najboljeg sudiju proglasen je Mladen Utjesanovic. Da je sudija koji zna da dijeli fudbalsku pravdu Mladen je potvrdio i cinjenicom da ce kasnije postati prvoligaski sudija.

Nakon ovog turnira 1985 godine Mladen je postao predsjednik komisije za delegiranje sudija u FS Sarajeva. On je na toj funkciji usko saradjivao sa nama u organizaciji svih preostalih turnira Fis-Gol, kao i liga takmicenjima Udruzenja KMF Sarajevo.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 11.04.2023.

Nedavno objavljeno