KAVEZ

Neki dan pročitah da ce Evropska unija donijeti zakon kojim se ukidaju kavezi za koke nosilje!!

Sportska publika sirom svijeta pa i kod nas je sastavni dio sportskog dogadjaja. Sportski navijači svojim emocijama i ponašanjem pokazuju posebnu privrženost prema voljenom klubu. Svugdje na svijetu navijači znaju da prave probleme. Prije, za vrijeme i poslije utakmice zavisi od inspiracije ili kako kod nas stvari stoje i od instrukcija sa strane.

Nakon tragičnih događaja na fudbalskim stadionima 1985. godine britanska premijerka Margaret Tačer odmah je reagovala. Formiran je “ratni štab” za borbu protiv huliganizma. To što kod nas nema na nivou države donesenih zakona rigoroznijih mjera posebno je pitanje.

Sve je na Savezu i klubovima. Jedna od mjera koja se kod nas provodi prema gostujućim navijačima je “izolacija”, tj. poseban prostor na tribinama gdje su fizički odvojeni od domaćih navijača.

Prije utakmice Velež – Željezničar u Vrapčićima, domaćin je sigurno učinio sve da kao domaćin organizije i preduprijedi sve oko fudbalskog utakmice kako i priliči klubu sa zavidnom tradicijom.

Navijači Željezničara zvani “Manijaci ” odlučili su da ne dodju na utakmicu jer nisu bili zadovoljni prostorom koji im domaćin obezbjedio. Taj dio izolovane tribine je napravljen tako da više liči na cirkuski kavez nego prostor sa kojeg se gleda utakmica. Samo još fale lavovi. I onda su krenula saopštenja Veleža oko broja gostujućih navijača, njihov smještaj na stadionu, mišljenje stručnjaka iz Saveza za infrastrukturu.

Medjutim, taj kavez na stadionu “Rodjeni” je ruglo na tribinama fudbalskog stadiona i TAJ koji ga je osmislio i dozvolio takvog u ovome slučaju, bio je blago rečeno zlonamjeran.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 10.04.2023.

 

Nedavno objavljeno