Ima li ovoga kod nas?

Nedavno u izvještaju Europola fudbal je identifikovan kao raj za pranje novca. Radi se vrlo sofisticirano, preuzimaju se klubovi putem velikodušnih sponzorstava i eventualnog vlasništva. Fudbal se smatra “savršenim” i sve se više koriste za pranje novca i utaju poreza. Nije tajna da je u svijetu fudbal plodno tlo za organizovani kriminal jer mu njegova popularnost sa mogučnostima i širinom finansijskih ulaganja to omogućuje.

Da li je fudbalska scena BiH imuna na ovu pojavu?

Naravno da nije ali ova “pojava” ipak ne može kod nas da dokući neki visok nivo kao što je to slučaj u Evropi ili širom svijeta. Medjutim, koliko god da je mala naša država, bh sport (fudbal) je u opasnosti od kriminalne aktivnosti koje su pogubne za klubove i sportske organizacije. Znajući kako je BiH organizovana država teško je ne posumnjati da ovi blago rečeno marifetluci mogu zaobići naše fudbalske klubove i sportske organizacije. Da je BiH komplikovana i složena država u to nema sumnje. Da je pozamašan broj sportski radnika korumpiran ni u to nema sumnje.

Klubovi traže sponzora kako bi povećali budžet i osigurali stabilnu situaciji tokom takmičenja. Ti sponzori su javni i privatni sektor te sportski savezi i odredjena ministarstva. Za “muljanje” idealna su meta klubovi koji su opterećeni dugovima prema igračima, klupskom osoblju, dobavljačima ….. i naravno državi. Onda se pojave “Izvanredni” sponzori koji tu vide svoju šansu i otvoreno nastupaju obećavajući: ” izmiriću dugovanja koja klub ima i želim većinska upravljačka prava gdje mogu sam da odlučujem o svemu.”

Naravno ovakav pristup je razumljiv, jer ako ” ja ulažem svoj novac, ja hoću sve da kontrolišem i ja hoću sve da se pitam”. Medjutim, to nije sporno sve do onoga momenta kada finansijska policija poslije nekog vremena “upane” u klupske prostorije i pokupi dokumentaciju nastalu u vrijeme vladavine “Izvanrednog” sponzora. Nadju se nepravilnosti, sponzor se izvuće i povuće a klub opet na starim granama koje su toliko suhe da pri malom povjetarcu pucaju i lome se.

Naravno cijenu svega ovoga plaćaju klubovi i sport uopšte.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 04.06.2023.

Nedavno objavljeno