FUTSAL I SPORTSKE ŠKOLE NA BUDŽETU, MOGUĆE ILI NE?

Omogućiti besplatan sport za djecu i omladinu

Odavno govorimo o potrebi da je neophodno mjenjati sistem finansiranja sporta na razini drzave Bosne i Hercegovine, prvenstveno. Potom, na svim razinama vlasti.

Zelimo da razgovaramo o dvije oblasti, da ovomjesecnu aktuelnu temu na portalu posvetimo futsalu i sportskim skolama. Temu smo nazvali: Futsal i sportske skole na budzetu, moguce ili ne?

Futsal

Evidentno je da bh futsal, u zadnje vrijeme, ima odredjenu ekspanziju. U rezultatskom i organizacionom smislu. Plasman na Evropsko prvenstvo, prije svega, to potvrdjuje.

Postavlja se pitanje kako sve to iskoristiti da bi futsalu BiH dobio bolji tretman. Prije svega, u izdvajanju sredstava za futsal u nadleznim vladajucim lokalnim organima vlasti.

Podsjecamo, na nedavno sluzbeno saopstenje FC Salines iz Tuzle, koje govori o ogorcenosti ovog BH premijer ligasa na raspodjelu novca u gradskoj upravi Tuzle. Prilogom razgovora na portalu o ovoj temi namjera nam je da objavimo saopstenje za javnost FC Salines.

Nije nam poznato kako se finansiraju ostali futsal klubovi u Bosni i Hercegovini. Pretpostavljamo da svi imaju problema a da sve zavisi od mogucnosti vlasnika kluba. Njegovog uticaja na one koji odlucuju u organima vlasti. Znaci, to nije sistemski rijeseno a postavlja se pitanja i moze li se to drugacije urediti kada znamo da jos uvijek nije do kraja finaliziran Zakon o sportu na nivou BiH.

Sportske škole

O vaznosti sportskih skola za djecu i omladinu  smo pisali u vise navrata. Da podsjetimo na dio jedne nase analize, kada smo govorili o znacaju sporta za djecu i omladinu.

Veliki uspjeh je ako privolimo dijete da makar neko vrijeme ostavi računar. Roditelji moraju uzeti stvari u svoje ruke kada je u pitanju koliko djeca provedu pred kompjuterima i mob.telefonima. 

Sport treba agresivnije uči u osnovne i srednje škole. Postavlja se pitanje kako i na koji nacin ovo obezbjediti. Nastavnici i profesori tjelesnog odbora ocigledno ne zele da se vise angazuju, najvise iz razloga sto misle da nisu dovoljno placeni. Mi smo u vise navrata isticali i predlagali da strukovni sportski savezi ovdje dodju do izrazaja. Po nama bi trebali da znaju koliko je to vazno. Medjutim, nema ko da to spozna, te da napravi strategiju kako bi se to u kantonu Sarajevo moglo realizovati. Za ovu problematiku su vezana i dvije postavke koje smo koristili prilikom objava priloga. I to: Najveći uspjeh, mora da nam bude, pravilan tjelesni, psihički i fizički razvoj, i ljudske osobenosti i Mi imamo novca za sve što ne treba, a za ono što je potrebno nemamo.”

Idemo dalje, moja razmisljanja idu u pravcu da bi se trebala odrediti rang lista (na osnovu jasnih kriterija) sportskih skola na nizem (opstina i kanton) nivou vlasti. Utvrdila bi se uspjesnost rada sportskih skola, odabralo recimo pet sportskih skola koje bi se finansirale (bile na budzetu), uz obavezu da te skole ne uzimaju novac od roditelja. Znaci te skole sporta bi bile besplatne.

Znam i sam da je u ovakvom sistemu veoma tesko i pomisliti na takvo nesto ali po meni to je veoma bitno za sport u BiH, te se moraju pronaci modeli na lokalnim nivoima vlasti koji bi to omogucavali. Naravno, sve bi se moralo raditi transparentno.

Prvenstveno sam za ovu ideju iz razloga masovnijeg bavljenja sportom djece i omladine. Drugo, u tim slucajevima skole sporta ne bi naplacivale participaciju od polaznika. Krajnja svrha, omoguciti besplatan sport za djecu i omladinu.

Vas bih molio da nam date svoje misljenje o aktuelnoj temi za mjesec august: Futsal i sportske skole na budzetu, moguce ili ne?

Mi cemo u skladu sa nasom navikom postaviti odredjena pitanja, vise u svrhu pomoci kod izjasnjavanja. Vi, naravno, mozete dati svoj stav i bez koristenja istih.

  1. Da li je vama poznato kako se finansiraju futsal klubovi u BiH?
  2. Ako radite u jednom futsalu klubu ili ste ukljuceni u rad sportske skole, da li ste se vi vec obracali opstinskim strukturama vlasti, maticnom sportskom savezu, strukovnom savezu za finansijsku pomoc? Kakav ste odgovor dobili?
  3. Treba odrediti rang listu sportskih skola na nizem (opstina i kanton) nivou vlasti. Utvrdila bi se uspjesnost rada sportskih skola, odabralo recimo pet sportskih skola koje bi se finansirale (bile na budzetu), uz obavezu da te skole ne uzimaju novac od roditelja. Znaci te skole sporta bi bile besplatne. Sta mislite o ovoj ideji?
  4. Ako ste sportski aktivista: kakva je vasa saradnja sa nastavnicima (profesorima) tjelesnog odgoja u osnovnim i srednjim skolama? Kako posmatrate znacaj saradnje sa njima?
  5. Rezime pitanje: Futsal i sportske skole na budzetu, moguce ili ne? Ako ste misljenja da to nije moguce dajte nam obrazlozenje, hvala.

Ocekujemo da cemo imati vasa razmisljanja na ovu temu. Bilo bi dobro da nas upoznate sa vasim stavovima zakljucno sa ponedeljkom, 15. augusta 2022 godine.

Adrese za dostavu vasih misljenja, mail: fisgol83.91@gmail.com ili inbox facebook adresa Fisgol Sarajevo.

Hvala na ucescu. Sportski pozdravi,

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 09.08.22.

Nedavno objavljeno