BARAŽ NAS NE INTERESUJE

Nije lako biti selektor bh fudbalske reprezentacije

Dobrih finalnih rezultata u kvalifikacijama za evropsko i svjetsko prvenstvo nemamo. Od petnaest takmičenja u zadnjih 26 godina (osam Svjetskih i sedam Evropskih takmicenja) izborili smo samo jedno, SP 2014. u Brazilu.

Kada je naša najbolja reprezentativna selekcija predvodjena selektorom Sušićem izborila plasman na Svjetsko prvenstvo 2014 to je kasnije postala mjera za uspjeh svim selektorima. Medjutim, poslije 2014 nismo uspjeli ostvariti prolaz kroz kvalifikacije i dva puta playoff. Ovisno od tih rezultata produžavani su ili nisu ugovori izmedju selektora i Saveza.

Od 2014, tačnije za osam godina potrošili smo pet selektora. Novi, Faruk Hadzibegić je izabran u januaru ove godine. Nekako neopaženo je prošao dio izjave tj. obraćanje novinarima predsjednika FNSBiH Vice Zeljkovića na konferenciji za štampu iz januara ove godine kada je predstavljen novi selektor. Predsjednik Saveza bio je jasan i precizan: “Interesuju nas samo prva dva mjesta, koja vode direktno na EP. Baraž nas ne interesuje.”

Faruku Hadzibegiću je zadatak sigurno jasan. Medjutim, rečenica izgovorena od predsjednika “baraž nas ne interesuje” siguran sam vrlo je “osjetljiva” za selektorov plan i program u narednom periodu. Podmaladjivati tim i postizati zadovoljavajuće rezultate teško ide uporedo. Našem timu, našim mladjanim reprezentativcima treba još vremena. To se vidjelo u ove dvije utakmice, prvo protiv Islanda a pogotovo protiv Slovaka. Potpuno se slažem sa selektorom kada kaže : ” Bosna i Hercegovina ima relativno mladu ekipu, ali da se radi i o selekciji koja ima veoma malo iskustvo u međunarodnim takmičenjima”…….sportski smo neiskusna ekipa koja još puno stvari treba da nauči da bi postala prava kakvu je svi želimo vidjeti. Ona ima potencijal, to je vidljivo i zato će biti oscilacija ……

Pred selektorom Hadzibegicem je veliki izazov da ostvari planirano, sa mladjim i malo starijim koji su bez dovoljno reprezentativnog iskustva. Odgovor na pitanje da li će mu ove nesporne činjenice biti prihvaćene od predsjednika Saveza ako budemo morali igrati baraž ili ne daj Bože ni to, dobićemo tokom ove godine.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 03.04.2023.

Nedavno objavljeno