ARGENTINA PRVAK SVIJETA

Finale

ARGENTINA-FRANCUSKA

Dvije odlične ekipe. 65 minuta igrala samo Argentina, a onda Francuska. Sudija Marchynuk se nije obrukao u vrlo teškoj utakmici, iako je dosudio veoma lagan penal za Argentinu (peti na prvenstvu). Po meni vrlo lagan, ali je kontakt postojao. Drugi gol Argentine ispravan. Bila je jedna odluka u korist Argentine: kod ispravnog penala za Francuze, propušta da pokaže zuti karton igraču Argentine (povlačenje rukama je obavezan karton i nema umanjenja kartona zbog sviranog penala, ali obzirom na poziciju, bio bi to samo žuti).

A, poslednjih pet minuta dve situacije prekida kontru Francuza a ima sjajne mogućnosti prednosti (u jednoj propušta i zuti karton Argentincu). Žuti karton Tiramu iz Francuske ekipe opravdan za simuliranje kaz.udarca.

Moram reći da je Poljak imao i vrlo dobrih odluka, čak i odličnih, ali je lagan penal i zaustavljanje kontri Francuza, kad imaju dobru mogućnost kontri umalo umanjilo ocjenu, kao i propušteni žuti kartoni Argentincima….

IPAK, Argentina je pokazala zrelost, Francuska budućnost, Mesi pomalo kuđen, pomalo hvaljen, ulazi u istoriju… Definitivno bih ipak Poljaku progledao kroz prste, obzirom na značaj i težinu utakmice i rekao DA JE APSOLUTNO OPRAVDAO povjerenje. Uspio je nametnuti autoritet i igrači su to poštovati, vjerovali su u te odluke kakve god bile….Čak su sve odluke prošle bez intervencije iz VAR sobe, što znači da su bile ispravne. Ocjena suđenja (posto smo ipak zaključili da je bio penal, makar i lagan) je IZMEĐU VRLO DOBAR i ODLIČAN.

Bilo je ovo i najbolje finale (u najmanju ruku jedno od najboljih), na svjetskim prvenstvima, koliko ja pamtim.

Napisao: Sead Čočić

Ekipa Francuske, drugo mjesto

NAPOMENA: Ispratili smo zajedno još jedan veliki sportski događaj, Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Nadam se da ste zadovoljni našim radom. Koristim priliku da se zahvalim na trudu koji je uložen našim sportskim saradnicima. To su: Senad Kreso, Sead Čočić, Haris Jaganjac i Nenad Starovlah.

Bilo je zadovoljstvo pratiti ovo prvenstvo zajedno sa vama. Do slijedeće zajedničke aktivnosti sportski pozdravi svima.

Adnan M.
FIS-GOL TIM
19.12.2022.

Nedavno objavljeno