SAKUPLJAČI MEDALJA: Desetočlana familija živi karate život

Familija je stub društva, izreka koje se još od davnina može čuti, a jedna sarajevska familija svojim pozitivnim primjerom već godinama potvrđuje da je to tačno.

Bračni par Zijad i Šejla Sipović ponosni su roditelji kćerki Emine, Nejre, Ajle, Edine i Lajle, te sinova Rijada, Armana i Adijan. Njihova priča možda ne bi bila puno drugačija od  drugih da se svi članovi ove devetočlane familije ne bave karateom, sportom koji ih spaja i pruža im, kako sami kažu, još veću povezanost i međusobnu ljubav.

Zijad i Šejla su cijeli svoj život posvetili sportu na tatamiju, pa im osim roditeljske pripada i trenerska uloga, koju uspješno obavljaju u karate klubu Ippon. Ovaj sportski kolektiv egzistira već punih 28 godina i danas broji oko 100 članova.

Emina, Nejra i Ajla su standardne karate reprezentativke Bosne i Hercegovine. Iako su vrlo mlade, ove tri djevojčice u svojim vitrinama zajedno imaju preko 400 medalja, pehara i priznanja sa međunarodnih i domaćih takmičenja. Karijere su im na početku, ali već sada imaju velike planove poput trofeja sa svjetskih i evropskih prvenstava.

“Mi smo porodica koja živi karate život. Emina je šampionka BiH u svojoj kategoriji. Do sada je postala vlasnica oko 150 medalja, od kojih se svakako izdvaja zlatna sa Svjetskog kupa za djevojčice uzrasta do 14 godina. Njen rad prepoznao je i žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih novina” i BHRT-a, uvrstivši je u najuži izbor za najperspektivniju u 2017. godini”, kazao je Zijad Sipović.

Zavidnim rezultatima mogu se pohvaliti i njene sestre Nejra i Ajla.

Ukupno devetočlanu uspješnu sportsku porodicu čine još i Edina i Rijad Sipović, koji zajedno imaju oko 40 medalja. Najmlađi članovi kluba i porodice su Arman i Lajla, koji se još ne takmiče, ali su uključeni u trenažni proces. Osim Sipovića, zavidne rezultate na međunarodnim takmičenjima iz KK Ippon prave još, između ostalih, Sena Ćurovac, Ema i Ajla Jelić, Ahmed Zulčić, Hena Rastoder, Andrej Petković, Faruk Kadić, Alija Čokić, Meldin Aganović i Ajna Čosić-Kurtiš.

Osim supruge Šejle, koja je majstor karatea drugi dan, stručni štab ovog kluba čine još Berislav Raos (drugi dan) i Dario Grabovac.

“U našem Karate klubu Ippon i školi karatea nudimo zdraviji način života, bolju tjelesnu spremnost, povećanje samopouzdanja, postavljanje i dostizanje ciljeva. Našim članovima pomažemo da povećaju zrelost, ustrajnost u svemu, da se adaptiraju i prilagode zajednici. Bavljenje karateom kao sportom idealna je pretpostavka za razvijanje pozitivnih psihofizičkih osobina mladih ljudi, posebno djece u školskom uzrastu”, rekao je Zijad Sipović, majstor karatea sedmi dan.

Emina Sipović najbolja sportistkinja BiH

U tradicionalnoj manifestaciji Izbor sportiste Bosne i Hercegovine koju organizuje Olimpijski komitet BiH karatistkinja KK Ippon Sarajevo i bh. reprezentativka Emina Sipović izabrana je za najbolju sportistkinju BiH u neolimpijskim sportovima za 2022. godinu.

Za Eminu je ovo bila zlatna godina u kojoj je ostvarila vrhunske sportske rezultate, odnosno osvojila srebrenu medalju na Evropskom prvenstvu u Pragu, bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Konji, zlatnu medalju na Svjetskoj ligi za mlade u Poreču, bronzanu medalju Svjetske lige za mlade u Limasolu, kao i 1. mjesto na Svjetskoj juniorskoj rang listi i 2. mjesto na WKF rankingu najboljih juniorki svih vremena.

Njen trener i otac Zijad Sipovic dobio je specijalnu nagradu OK BiH za uspješan dugogodišnji trenerski rad.

Kako je istaknuto u obrazloženju, Zijad je stvarao reprezentativce u svim selekcijama – od dječije, kadetske, juniorske i seniorske. Pored medalja sa državnih prvenstava i međunarodnih turnira, njegovi takmičari su osvajali devet medalja u svjetskim ligama, jednu medalju na Svjetskom prvenstvu, dvije srebrne evropske medalje, kao i bronzanu medalju na Mediteranskim igrama 2022.

 

FIS-GOL TIM
Sarajevo, 04.01.2023.

 

 

Nedavno objavljeno