Agresivni nacionalizam = šovinizam

Blago nama, već u prva dva desetljeća 21. vijeka imamo odgojene nove generacije agresivnih nacionalista i šovinista.

Udarna vijest prije nekoliko dana je bila vezano za incident prilikom održavanja turnira za djecu u malom fudbalu igranom na Ilidži. Svi mediji na Balkanu su objavili ovu vijest posebno u BiH i Srbiji. “Večeras se na međunarodnom dječijem turniru na Ilidži dogodio incident…….jedna skupina mladića je pokušala da osvoji tačnije rečeno otme transparent drugoj navijačkoj grupi i doslo je do konflikta….. jedan od roditelja uboden nožem …… lokalni huligani su suzavcima, bakljama i noževima napali roditelje maloljetnih dječaka iz Srbije …… jedan od roditelja uboden nožem…….prema rijecima organizatora došlo je do tuče između roditelja u trenutku kada su dva tima iz Srbije igrala na turniru”………… tokom utakmice beogradske Škole fudbala “Nika T6” djeca iz Splita, 2015. godište, učesnici turnira, skandirala su “Ubij Srbina” ………… STRAŠNO.

To se dešavalo na dječijem turniru gdje su bili u glavnim ulogama huligani, roditelji djece, djeca navijači (igrači) starosti od 7 do 14 godina.

Djeca, sport, ljubav, druženje, radost, mir……vrijednosti koje mi preferiramo

Teško je komentarisati ovaj slučaj kada su informacije vezano za ovaj incident vrlo šture, pa i nejasne. Ipak sa sigurnošću se može reći da je ovaj incident na Ilidži jedan od mnogobrojnih proizvoda nacionalističke retorike i postupaka bh političara uz svesrdnu pomoć lijevog susjeda i desnog komšije. Oni (bh politička elita) svojim istupanjima u javnosti otvoreno, svjesno i uspješno “odgajaju” nove generaciju budućih nacionalista i šovinista, što vodi ka rasturanju države BiH. A društvo pod kontrolom takvih nacionalista lagano, strpljivo i uspješno odgaja nove agresivne nacionaliste u atmosferi ANIMOZITETA. I tako imamo odrastanje u atmosferi mržnje, ljutnje, neprijateljska nastrojenost, ogorčenost, odbojnost ….

Mene je najviše zasmetalo da se sve to dešavala na jednom fudbalskom turniru u kojem su učestvovala djeca od 7 do 14 godina, igrali, takmičili se a oko njih protagonisti mržnje i neprijateljske nastrojenosti.

To je ta ružna slika koja je pocela da se stvara još prije 30 godina na podrucju bivše nam države, pogotovo u Srbiji i Hrvatskoj.

Mene interesuje najviše BiH. Svakim danom se nadograđuje i biće gotova kada retrogradna politika svih od reda bh političara RASTURI ovo malo nam BiH. Tako iz dana u dan bh društvo u kojem živimo postaje bezperspektivno, jer kretaori bh retrogradne politike su političari svih nacija. Čast izuzetcima.

Kada ste čuli da vodeći lideri etno stranaka u BiH osuđuju nacionalističke ispade? Ako to rade (baš rijetko), to je da su uvijek oni drugi krivi. O ulozi roditelja i školskih vaspitnih ustanova, nekom drugom prilikom.

Senad Kreso

FIS-GL TIM

Mostar, 23.01.23.

Nedavno objavljeno