Zlatna koka zvana Nogometni savez BiH

Šta mislite kako će biti glasanje?

“Izvršni odbor Fudbalskog Saveza Kantona Sarajevo je na današnjoj tematskoj sjednici održanoj dana 13.09.2022. godine, povodom nedavno donesene odluke Odbora za hitnost NS BiH o odigravanju prijateljske utakmice nogometne reprezentacije BIH sa Rusijom, donio jednoglasan zaključak kojim se protivi pomenutoj Odluci Odbora za hitne potrebe NS BiH, za koju smatra da nije bilo vrijeme za njeno donošenje, te zahtijeva da je Izvršni odbor NS BiH istu hitno stavi van snage ili najkasnije na narednoj sjednici Izvršnog odbora NS BiH 23.09.2022. godine, a prije odigravanja utakmica reprezentacije BiH u Ligi nacija”.

Naprijed navedeno, zakljucak IO FS Kantona Sarajevo povodom odluke Komiteta za hitnost N/FS BiH.

U prvi mah sam se pitao na sta me ovaj zakljucak asocira. Na sta mirise ili smrdi? Na ucjenu ili novac!? Ili, na obadvoje!?

Zasto?

Nigdje se ne spominje Fuad Colpa, njihov clan (IO FS Kantona Sarajevo) glasao za odluku Komiteta za hitnost N/F S BiH. I na taj nacin “otvorio vrata” da se pomenuta utakmica odigra?

Da, u svoj toj igranci vidnu ulogu imaju i clanovi pomenutog Komiteta, predstavnici hrvatskih gradjana (i naroda).

Cjelokupni rad hitnog komiteta me podsjetilo na (ne)djela “uvazenih” clanova nogometnog/fudbalskog saveza u organima zakonodavne i izvrsne vlasti. Kako u savezima, tako i u politickim organizacijama.

Pronasao sam to u jednom istrazivackom sportskom radu, ekipe sa portala tacno.net (izvor Hercegovina.net).

Tu se, izmedju ostalog kaze, citiram:

“ Zlatna koka zvana Nogometni savez BiH najbolji je primjer kako predstavnici sva tri konstitutivna naroda uz legitimne predstavnike njeguju nepotizam dinastijskim kadroviranjima.
Bošnjaci, Srbi i Hrvati osim što su pokupili fotelje koje im po nacionalnoj raspodjeli pripadaju, osiguravaju fotelje i za sinove, kćerke, braću i ostale članove obitelji, dokazujući zapravo da kada su osobni interesi u pitanju u savezu vlada pravo bratstvo i jedinstvo. Poneki dužnosnici Nogometnog saveza BiH i sami su zbunjeni i ne mogu više pratiti koliko funkcija imaju.

Tate, sinovi, kćeri i braća… Nogometu u BiH se ne piše dobro.

Bivši međunarodni i bh. sudac Elmir Pilav koji i nije bio neki sudac, više ni ne zna kad ustane na koju će funkciju tog dana.
Kao direktor Sektora za sport u krovnoj kući nogometa, Pilav navodi nadležnosti ovog Sektora su sva pitanja koja se odnose na reprezentativne selekcije, natjecanja koja su pod okriljem NS/FS BiH, suđenje, kao i edukacija trenera. Svaka ta služba ima svoje rukovoditelje, kao i stalne nadležne komitete. Da dobro ste pročitali – suđenje jer Pilav trenutno obavlja dužnost predsjedavatelja Komiteta za suce i suđenje koja između ostalog delegira suce i kontrolore za utakmice Premijer lige. Napomenimo da je Izvršni odbor NF/S BIH u komitet za suce i suđenje izabrao šest članova: Elmir Pilav, Adnan Alispahić, Miro Hrkać, Hrvoje Turudić, Duško Vujičić i Robert Zrilić, po dva legitimna predstavnika iz B, H i S komponente.

Tako Elmir Pilav kao direktor Sektora za sport i trenutni predsjedavajući Komiteta za suce sebe delegira kao kontrolora za suce na utakmice Premijer lige i onda nakon utakmice sam sebe kontrolira budući da je predsjedavajući Komiteta za suce i suđenje koji između ostaloga promatra, prati, nadzire i analizira izvještaje kontrolora suđenja Premijer lige BiH.

Direktoru Pilavu je povjereno i da bude projekt menadžer za implementaciju VAR sustava. Na listu delegata Premijer lige od prošle sezone po nerazjašnjenim okolnostima došao je njegov brat Berin Pilav tako da Elmir Pilav može reći „ja i moj brat također“.  Elmir Pilav je i dugogodišnji FIFA-in kontrolor suđenja na utakmicama Europa lige i Lige prvaka. Zanimljivo je kako je Pilav opstao i kod kolega iz FIFA-e koji se, eto kao godinama, zalažu za ravnopravnost spolova u sportu. U rujnu 2017. godine Tanja Račić iz Banje Luke, sudac s FIFA-inim znakom, tada je uputila pismo u NSBiH i Pilava optužila “za loše namjere, cinična djela i unošenje mržnje u NSBiH”. Tanja u svom pismu navodi „spomenuti direktor Pilav nikada nije imao dovoljno hrabrosti da se zauzme za pravednost i da bude dosljedan. Ali, imao je hrabrosti vršiti nasilje, maltretiranje i da se sa svakog turnira koji je organiziran unutar Bosne i Hercegovine kući vratim s modricama, podljevima i u najmanju ruku sramotom.“
Pilav krši vlastiti pravilnik za suce, no nije jedini. Rijetki mogu odoljeti izazovu obiteljskog nepotizma.

Sinovi članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH odlučuju o mlađim uzrastima reprezentacije.Članovi izvršnog odbora krovnog saveza koji između ostaloga odlučuju o konačnim listama trenera i izbornika nogometnih reprezentacija BiH Muhidin Raščić i Milorad Sofrenić odlučuju o sudbinama svojih sinova Admira Raščića i Zorana Sofrenića. Admir Raščić, sin Muhidina Raščića, inače bivši nogometaš (Željezničara, Sarajeva, Olimpica..) trener je U-21 mlade reprezentacije BiH, dok je Zoran Sofrenić, sin Milorada Sofrenića, trener vratara U-21 mlade reprezentacije BiH. Tako naša mlada reprezentacija BiH ima dva tatina sina.

Milorad O. Lale trenutno član Izvršnog odbora NF/S BIH i bivši predsjedavajući i član komiteta za natjecanje Premijer lige zaposlio je kćerku u krovni savez BiH.

Dva nogometna saveza, federalni i državni, oba sa sjedištem u Sarajevu više godina vodila su dva brata Eldin i Jasmin Baković obnašajući dužnost generalnih tajnika saveza. Jasmina Bakovića na mjestu generalnog tajnika državnog saveza naslijedio je Adnan Džemidžić, dok je Eldin Baković još uvijek apsolutni vladar Federalnog saveza BiH. Popularni Edo preživio je mnoge afere pa tako i onu s posljednjih uhićenjima u akciji Var u kojoj je i priveden njegov miljenik i bivši predsjednik Federalnog saveza Irfan Durić. Zanimljivo, Irfan Durić je imenovan za potpredsjednika krovnog saveza. Edo je instalirao i rođaka Harisa Bakovića kome je povjerio vođenje omladinskih liga na razini Federacije. Zanimljivo, dolaskom Irfana Durića u krovni savez na A listu premijerligaških sudaca došao je i Mirza Kazlagić koji je obilježio jednu eru lošeg suđenja u Federalnoj nogometnoj ligi.

Haris Čolpa, generalni sekretar FS Kantona Sarajeva je sin Fuada Čolpe.

Dugogodišnji osporavani sudac na Federalnoj ligi BiH Sanel Silić ima svoga tatu Mirsada Silića u Izvršnom odboru Federalnog saveza BiH. Tako Komitet za suce i suđenje predloži listu sudaca na kojoj je sin Sanel Silić, dok tata kao član Izvršnog odbora usvaja istu listu na sjednicama Izvršnog odobra Federalnog saveza BiH”………………………………

Sada zelim nastaviti ovu pricu sa aspekta sutrasnjeg (8.10.22.) sastanka IO N/FS BiH a povodom donesenja konacne odluke o odigravanju prijateljske nogometne utakmice izmedju Rusije i BiH.

Prije svega, mislim da se sastanak nece odrzati. Nece biti kvoruma. I to ce se odigravati u stilu onoga kako to rade politicari na raznim nivoima vlasti.

Ostaje nam glavni junak priče – Fuad Čolpa. Šta ce biti s njim? Odluka IO FS KS je sve rekla! Do kada? Bojim se puno ce Miljackom proteci vode, dok tu bude pravog, postenog rada. Volio bih da grijesim.

AM                                                                                                   FIS-GOL TIM

Sarajevo, 07.10.2022.

Nedavno objavljeno