ŽELJKO BOŽOVIĆ: Fis-gol i ona naša liga pred rat su nešto što se ne može ničim kupiti

SNOVI SU PREKINUTI

Bili smo mladi i pocinjali, sve juniori Zelje i Sarajeva, kakvo je to vrijeme bilo, neponovljivo!!! Ja sam igrao za Tabasko i dan danas u dalekoj Americi, tacnije u Cikagu nema dana a da se ne prisjetim tih divnih turnira, rivaliteta i druzenja!!! Kakvih je samo igraca bilo, od onih legendarnih do nakih koji bi to postali da nije bilo nesrecnoga rata!!!

Sarajevo, Fis-gol i ona nasa liga pred rat su nesto sto se ne moze nicim kupiti, zlatna i nezaboravna vremena. Mi smo bili jos mladi i tek pocinjali, ali bili smo ludi za malim fudbalom i mislim ta moja ekipa da nije bilo rata da bi se ugurala u sam vrh sarajevskog malog fudbala. Nismo uzimali jos velike turnire, ali smo vec bili tvrd orah svima. Drago mi je da vidim informacije o tim zlatnim vremenima, organizacija i entuzijazam, kao i rivalstvo u gradu su za nezaborav. Kad se samo sjetim: Verona, Amel, Sons , RS, Regina, Tabasco, Ilidza, Davor, Vecernje novosti, Rio, Bordo 9, ma ne mogu ni da se sjetim svih ekipa, svako te mogao dobiti, ja cesto spomenem sve to i kazem raji da ni sam ne znam sta bih dao da barem jos jednom vratimo to vrijeme i odigram jednu onu prvu ligu i neki fis-gol. Ja sam bio pred sami rat presao u Rio, ona ekipa od Balte frizera, trebali igrati ja, pokojni Vlado -Kigen, pokojni Zvjezdan Zulcic, Bajo Sesum, mislim da bi imali vremenom odlicnu ekipu i posto su bili privatno strasni drugovi da bi bilo super, ali rat dodje i pokvari mnoge snove. Igrao sam  poslije pet godina u Beogradu trecu ligu, a onda i stigao u drugu, poslije i ovdje deset godina, bio sam i na probama u dva profesionalna tima za mali. Inace, ja jos sutam ovdje po Cikagu, igram ponekad jos i za prve ekipe, iako je vec 43-a. Igram i ove lige preko 30 i preko 40 godina.

Sjecanja na ekipu  Tabasko – originalna postava je bila Vaso Velagic, pokojni Zvjezdan Zulcic, ja, igrao je u pocetku i Sljivo Sabit, onda Memic -Zof, pa oni momci iz Vogosce: Mrso i Kahriman oba pokojni,i Djuric takodje iz Unisa, ne mogu vise ni da se sjetim svih. Haso – Tabasko je bio super, gledao nas ko svoju djecu, a mi smo bili ludi za malim fudbalom, cak toliko da bi zapostavili i veliki i sve ostalo. Sjecam se kako smo mastali da dobijamo ove starije legende: Faika, Przulja, Radu a bogami smo ih dobijali. Pred sami rat  se sjecam kad smo dobili Radu, Goluba, Faika i to u ligi, bilo im krivo pravo. Ali sjetih se Terze i Rajka iz Amela i Brune i Gorana iz Davora, pa posto sam ja napadac mogu  reci da su bili najtezi odbrambeni igraci protiv kojih sam igrao, dobijes batine a da sudija i ne vidi, narocito od ove dvojice iz Davora.

Sto se slika tice, nemam nista sve mi ostalo na Dobrinji u stanu, za Rio su igrali momci iz Saobracajca: Milan Balta, Bajo Sesum, pokojni Zvjezdan, Vlado-Kigen Lukovic-pokojni, Fico Korkaric, trebao sam i ja poceti a presao pred sami rat. Igrao je i Mikac Bogdanovic, Goran Muharemovic, uglavnom svi smo igrali i za Saobracajac kod Hajre legende .

Gledao sam vasu stranicu i slike, sad sam se sjetio svih vas iz banke sto ste organizovali turnire, kako je samo dobro bilo, a narocito taj ludi rivalitet. Nikad necu zaboraviti kad smo igrali jednom i Zvjezdan napadne Faika, a ovaj ga udari laktom u grkljan, sudija nije ni vidio, Faik se okrene prema njemu i kaze mu: “halo mali, je si vidio koplje“. Mi umrli od sege poslije a znas Faika kad slozi onu svoju nervoznu facu.

Ja ne znam da li se sjecate, cini mi se jednom da sam igrao na Ilidzi za vasu banku. Na vas poziv kontaktirao me je moj drug Velic iz Saobracajca, uzeli smo trece mjesto. Izgubili cini mi se od Davora, ali izbacili na penale Katanu, Vidovica, Janjica golmana…. Ja pucao jedan za jedan, pet penala i dao a Vidovic pogodi precku.

Pozdrav veliki!!!

Željko Božović

FOTO ALBUM:

FK Saobracajac, godinama solidna ekipa a najzasluzniji za takav status je bio iskusni fudbalski pedagog Hajro Fadil

FIS-GOL TIM

25.08.2023.

Nedavno objavljeno