UGLJEŠA UZELAC, OLIMPIJSKI GRADONAČELNIK

“Uglješa Uzelac je bio institucija. Značio je jako mnogo za Sarajevo. Volio je ovaj grad i čino je za ovaj grad velike stvari. Naročito je iskoristio mogućnost, dok je u jednom mandatu bio predsjednik Izvršnog Odbora grada, a kasnije  i olimpijski gradonačelnik. Rukovodio gradom za vrijeme XIV Zmiskih olimpijskih igara i te svoje emocije izrazio onim fenomenalnim kadrovima koje su obišle svijet, kada maše olimpijskom zastavom, koju je primio na otvorenju OI…..“.

Dio su ovo rijeci koje je Ekrem Dupanovic rekao za Ugljesu Uzelca, povodom odluke gradskih vlasti da ime jedne ulice na strogoj periferiji grada da po imenu ovog nesumnjivo zasluzenog covjeka u istoriji grada Sarajeva

A mi iz Privredne banke Sarajevo Ugljesu Uzelca vrlo dobro pamtimo iz vremena dok je radio kod nas. Volio je sport i podrzavao nas u svim tim aktivnostima. Zajedno sa gospodinom Hinkom Brudarom bio zacetnik u organizovanju sportskih susreta radnika Privredne banke Sarajevo i Medjubankarskih susreta banka bivse Jugoslavije.

Inace, Ugljesa Uzelac je rodjen  u selu Ivanjska kraj Banja Luke 1938. godine. Srednju skolu pohadjao je u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Ekonomskom fakultetu. Obavljao je vise znacajnih funkcija a ovdje se izdvaja ona po kojoj je poznat siroj svjetskoj javnosti, kao gradonacelnik grada domacina XIV Zimskim olimpijskim igrama. Ostaje u sjecanju njegovo samouvjereno i odvazno mahanje zastavom OI prilikom svecanog otvaranja igara 1984 godine.

Znacajno je spomenuti da je Uzelac 60-tih godina igrao kosarku u KK „Bosna“ u generaciji Nikole Bilica, Cede Djuraskovica, Mirze Kulenovica, Pere Lovrenovica, Esada Pilava, Mise Begovica…. Kasnije bio je i predsjednik Skupstine kosarkaskog kluba „Bosna“, a takodjer i predsjednik KS SFRJ.

Ugljesa Uzelac je bio osoba koja svim gradjanima a pogotovo nama koji su radili i saradjivali sa njim ostao u sjecanju kao omiljeni covjek. Bio je osoba tako jednostavna, prava sarajevska raja, uvijek spreman da pomogne, da ti uputi pravi savjet….nije se „kofrcio“ da je neko i nesto. Covjek iz naroda i za narod!

Preminuo je za vrijeme obavljanja funkcije ambasadora drzave Bosne i Hercegovine u Sloveniji, u Ljubljani 1997. godine.

FOTO ALBUM:

Uzelac je 60-tih godina igrao kosarku u KK „Bosna“ u generaciji Nikole Bilica, Cede Djuraskovica, Mirze Kulenovica, Pere Lovrenovica, Esada Pilava, Mise Begovica….

Ugljesa u drustvu raje iz banke na prvim igrama banka u Bihacu, 1973 godine

Gradonacelnik Sarajeva, Ugljesa Uzelac sa zastavom XIV Zimskih olimpijskih igara

Ugljesa Uzelac, sjedi u gledalistu, cetvrti s lijeva u prvom redu

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 22.09.2023.

Nedavno objavljeno