RADOMIR KENJIĆ: Mali fudbal sam igrao iz zadovoljstva

Uzor mi je bio Edhem Šljivo

Ja sam igrao od pjetlica do mladog tima FK Sarajevo, iako sam stanovao na Grbavici. Isao sam na Kosevo, jer sam volio FK Sarajevo. Bio sam kapiten i jedan od boljih igraca u generaciji pedeset sedmo godiste. Moja generacija je sedamdeset seste osvojila kup Jugoslavije i bila je jedna od najboljih ekipa u Jugi. U njoj je bio Predrag Pasic najbolji igrac a odmah do njega Milak, Vidakovic, Besovic, Hodjic, ja i ostali. Moja generacija je ostvarila najveci uspjeh i bila najbolja u istoriji FK Sarajeva.

Inace, u Sarajevu sam tad bio veoma poznat i imao sam puno prijatelja i poznanika. Svi su me znali kao Rasu, jer smo svi imali nadimke.

Igrao sam jos za FK Pofalicki, koji je tad bio treci klub u gradu. Isto tako, igrao sam za Igman Konjic i Rudar Velenje. Zelim da vam napisem da mi je uzor bio Ethem Sljivo, po meni, jedan od najboljih igraca BiH u to vrijeme.

Mali fudbal sam igrao iz zadovoljstva. Na ovoj fotografiji sam igrao na turniru kafica za ekipu Café Dedan. Ovaj cickavi sto stoji desno je Bobo Marjanovic, tad poznati konobar u kaficima. Ostalih sa slike ne mogu da se sjetim stvarno.

I jos da vam napisem da je recimo za Cafe Veronu koja se nalazila u Hrasnom igrali uglavnom Zeljini igraci, kao Rutko Saracevic, Vlaski, pa je igrao Zoran Przulj koji je kasnije bio reprezentativac Juge. Za Cafe Davor, kafic od Pimpeka su igrali Safet i Sejo Susic, Pasic…. Za Jesenjin sa Grbavice igrali su Nijaz Basic, Riba Oberan, Kemo Kozaric, Bukal…. Za piceriju Ruza braca Korjenic, Zoran i Predo Ratkovic, Zoka Bilic…. Za Piketa, Navu, Bokaco, Adams su igrali isto tako dobri igraci. Ma tad je u Sarajevu toliko dobrih igraca malog fudbala, koji nisu bili toliko poznati ali se igralo, samo tako, u svim djelovima grada.

Sve slike i svi natpisi iz novina, kao i albumi, su mi unisteni. Sto nadjem poslacu vam. Nekada sam stanovao na Grbavici I, tj. u Kovacicima a sada zivim u Beogradu.

Mnogo mi se dopada vasa stranica i vratila me u proslost, koja je bila divna.

Reprezentacija grada Sarajeva iz 1975

Bilo mi je drago kada sam vidio slike starije generacije iz priloga o Mirzi Hadzihasanovicu. Reprezentacija grada sa Kojevicem, Kosarom, Grudom i ostalim igracima. Tako da sam bio inspirisan da posaljem ovu sliku. Inace, mi smo tada igrali sa reprezentacijom grada Beograda. U to vrijeme igrali smo vise puta sa njima, i u Sarajevu i u Beogradu. Mislim da smo igrali dobro, da smo imali dobre rezultate, te da smo fino predstavljali nas grad.

Da podsjetim, Bosko Prodanovic je tada bio trener FK Sarajevo, Tomic, Hamzic, Besovic, Milak, Pasic i ja smo igrali za FK Sarajevo, Cvitanusic, Obradovic i Ferhatovic za FK Zeljeznicar, Zarkovic FK Famos, Renovica FK Iskra Sarajevo i trener Oprasic je bio iz FK Bosna Sarajevo.

Iskoristicu priliku, pa reci i ovo: golman je bio Ivo Cvitanusic, velika nada Zelje. U odbrana su igrali Tomic, Obradovic, Kenjic i Milak. U napadu: Zarkovic desno krilo Famosa,  Paja ljevo, Dzevad Renovica, Necko Ferhratovic (koji nije u rodu sa ostalim Ferhatovicima) i Besovic. Igrali smo tada dvije utakmice, jednu na stadionu Cukarickog a drugu smo igrali na Marakani, poslije utakmice prvih timova Zvijezde i Veleza. Prvu utakmicu smo pobijedili a drugu igrali nerjeseno.

Jedan kuriozitet sa ovog putovanja. Znam da smo spavali u hotelu Trim na Kosutnjaku. Dzevad Renovica i ja smo htjeli „presvuci“ Acu Tomica na pokeru. Ali njega je tako isla karta, k’o luda, da nam je sve odnio. Sutradan je otisao u komision i trazio najskuplje farmerke a Dzevad i ja nismo imali za kospice.

Veliki pozdrav,

Raso Kenjic

 FOTO ALBUM:

Ekipa Dedan na turniru kafica, Radomir Kenjic cuci prvi s desna

Juniori Sarajeva 1975/76. Na fotografiji: Vitomir Pavlić, Marko Jovetić, Aleksandar Tomić, Radomir Kenjić, Nihad Milak, Nenad Vidaković, Abdel Bešović, Nenad Popović, Predrag Pašić, Sead Hodžić i Hajrudin Buljetović

FK Pofalicki, pomocni stadion Grbavica, regionalna liga jug. Sezona 1982/83, stoje: Kojovic kapiten, Tepavcevic, Samouk, Tosovic i Popovic. Cuce: NN, Skoro, Sakic, Ilic, Kenjic i Sarac. Bili smo vrlo jaka i mlada ekipa, tako da smo bili u vrhu te lige.

REPREZENTACIJA GRADA SARAJEVA, Beograd 1975 godina. Stoje s lijeva: Bosko Prodanovic (trener), Radomir Kenjic, Ivo Cvitanusic, Aleksandar Tomic, Dino Hamzic, Ilija Obradovic, Dzevad Renovica i Nail Oprasic (trener). Cuce: Zarkovic, Abdel Besovic, Nedzad Ferhatovic, Nihad Milak i Predrag Pasic.

FIS-GOL TIM

28.11.2023.

Nedavno objavljeno