ODLAZAK ROMANTIČARA I BOEMA

Napustio nas je Edhem Dalipagić, član kuće slavnih FIS -gol. Teško je pisati sada o svom velikom prijatelju u ovom momentu. Napisao sam tekst koji se nalazi na portalu o Edinom umijeću. Ne bih ponavljao, jer svako to može pročitati, ali  otišao je jedan čovjek i vrhunski fudbalski umjetnik.

On je bio pravi romntičar i boem, zato nije postigao vrhunske rezultate ali u srcima obićnih ljudi ima svoje mjesto i tu će uvijek ostati. Kada bi me pitali s kim bih ga uporedio, onda bi to bio fudbalski šoumen Dragoslav Šekularac Šeki, jer su po shvatanjima fudbala i umijeću bili isti. Nisu samo igrali fudbal, nego su se igrali fudbala. Zabava i veselje. Takav mu je bio ćitav život.

Proveli smo preko 45 godina skupa, radili zajedni i igrali mali fudbal. Proveo je svoj radni vijek u Lutriji BiH i prije desetak godina otišao u penziju ali uvijek je bio i ostao dio tog kolektiva. Prošle godine je održana manifestacija 50 godina fudbala u Lutriji  BiH gdje je zajedno sa Šefikom Serdarevićem dobio poseban poklon kao osnivači te ekipe , čiju su slavu pronosili godinama.

Edo je već sam rekao, vrhunski fudbaler i zabavljać, pa u njegovom društvu niko nije mogao biti ozbiljne face, jer je to bilo nemoguće. A život i fudbal su za njega bili samo igra i zabava.

Moram istaći jedan detalj koji će najbolje odslikati njegove poimanje fudbalske igre i zašto su ga svi voljeli. Na sportskim igrama radnika Lutrijskih organizacija, koje su se u u bivšoj YU održavale svake godine, a  bilo bi prisutno preko 1000 radnika širom YU, takozvana Lutrijada. Najveće posjete su bile kada igra ekipa Lutrije BiH a upravo zbog majstorstva Ede i njegovih poteza. Tako jedne prilike, 1984 igramo sa Lutrijom Vojvodine, i nihova ekipa izvodi korner. Dok smo se skoncentrisani na to, ide povratna lopta na 8 metara od našeg  gola i onda Edo puca na naš gol, pogađa prečku i dok svi u čudu gledamo šta se dešava on prihvaća odbijenu loptu od prečke i ide sam prema golu Vojvodine a onda njegov čuveni lažnjak, obriše beton sa golmanom, pa se ušeta se u gol. Svi su u delirijumu a on prilazi našem golmanu Kestenu i kaže pa što spavaš na golu, moram te buditi. Eto takav je bio naš Edo …

Legende ne umiru, oni žive vječno u našim srcima.

Mehmedalija Zilić

Manifestacija 50 godina fudbala u Lutriji BiH Edhem Dalipagić dobio poseban poklon kao osnivač ekipe, čiju je slavu pronosio godinama.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 13.07.2023.

Nedavno objavljeno