NAJUSPJEŠNIJI POJEDINCI 1990 GODINA

NAJBOLJI IGRAČ TURNIRA – MEHMED JANJOŠ

Mehmed Janjos – Cala je uvijek volio igrati mali fudbal. Znamo da su treneri u FK Sarajevo, dok je Cala bio standardni prvotimac, protivili igranju svojih igraca mali fudbal. Medjutim, Mehmed je stalno igrao. Jednostavno bio je zaljubljenik ove igre, te nije mogao odoliti da ne igra sa rajom.

A kada je zavrsio karijeru tu nije bilo dileme a to su najblje iskoristili ovi iz Davora, jer je Cala postao standardni njihov igrac. Njegova stabilnost, znanje i borbenost pomogli su Davoru da osvoji drugu sampionsku titulu.

NAJBOLJI GOLMAN AHMED ČOLIĆ

Svojim sigurnim odbranama golman Ahmed Colic pomogao je ekipi Grill Sunce da se plasira tako visoko. Njegovi golmanski kvaliteti su bili poznati. Branio je u vise klubova sarajevskog regiona a najvise godina proveo je u FK Iskra.

U konkurenciji golmana koja je prodefilovala na turniru biti najbolji golman bilo je zaista velika stvar za ovog skromnog sportistu. Zaista, sada kada se malo bolje covjek prisjeti tih dana Ahmed je bio primjer u ponasanju. Na terenu i izvan njega. Definitivno spada u red nase nezvanicne rubrike  “Dzentlimena u tenama”, u kojoj su vec Zeljko Bojic – Djeta, Amir Misimovic – Sifto i Kemal Alispahic – Valter.

NAJBOLJI STRIJELAC SENAD HODŽIĆ

Jedan od boljih igraca malog fudbala u ovom periodu bio je Senad Hodzic – Seno. Dugo godina zajedno sa legendanim Fuadom Svrakicem predstavljao je udarni tandem u igri Davora. Seno je mnogo puta bio odlucujuca prevaga, kada su bili u pitanju mecevi izmedju visokorangiranih ekipa u gradu. Hodzic, iskusni lisac znao je svojim potezima veoma cesto da odlucuje te vazne utakmice.

Sjena na njegove igracke kvalitete, jeste njegovo ponasanje. Znao je da neprijatno iznenadi sa nesportskim ponasanjem i potezima, kao sto je to bilo u finalu 1989 godine. Sigurno da bi bio bez toga kompletniji sportista. I on spada u kategoriju igraca za Kucu Slavnih.

NAJBOLJI SUDIJA – DŽEMAL ČALIJA

Dzemal Calija je bio igrac i malog fudbala. U takmicenju radnih organizacija, krajem sedamdesetih godina, igrao je za ekipu RO “ Vladimir Peric – Valter”. Vjerovatno je odatle njegov osjecaj za igru u malom fudbalu. A dodavsi tome njegovu hladnokrvnost i urodjenu sportsku kondiciju nogomet je dobio kvalitetnog sudiju. Mali fudbal, takodjer.

Sve napred navedeno Calija je pokazao za vrijeme sudjenja na turniru 1990 godine i zasluzeno mu je pripala titula najboljeg sudije turnira.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 17.07.2023.

Nedavno objavljeno