ANALIZA, REKORDNA GODINA

Godina 1990 ostace upamcena kao najuspjesnija, kada je rijec o turniru u malom fudbalu Fis-Gol. Ne samo zbog cinjenice da je te godine bilo najvise ekipa koje su ucestvovale na turniru. Nekako ta godina, ukupno gledavsi, kroz aktivnosti koje smo imali po pitanju organizacije malog fudbala isla je shodno nasim planovima. Ciljevi kroz programske aktivnosti koje smo postavili uveliko se ostvaruju. Kako biti nezadovoljan?

Kao prvo, mali fudbal u Sarajevu je postajao sve popularniji u gradu. Dobivao je status koji je neophodan da bi se ozbiljnije i uspjesnije radilo. Mislim da smo mi iz banke dosta doprinijeli tome. Organizovali smo prvo zvanicno (ukljucen FS Sarajeva, putem Komisije za mali fudbal) prvenstvo grada, prvu ligu. A imali vec spremne ekipe za drugu ligu, koja ce startovati naredne godine. Pored toga, usli smo u zvanicne programe SOFK Sarajevo i FS Sarajevo a FS BiH je bila slijedeca stepenica. Dvije starogradske opstine, Centar i Stari Grad bile su voljne pomoci, krenuli su razgovori u vezi sa dobivanjem terena za aktivnosti malog fudbala.

Kada je rijec o ekipama ucesnicama, pored rekordnog broja 136 ekipa, radovala nas je cinjenica da na turniru ucestvuje veliki broj ekipa van Sarajeva. Bile su tu uglavnom sve ekipe iz BiH koje su nesto znacile u malom fudbalu na sirim prostorima.

Poceli smo primjenjivati FIFA pravila igre malog fudbala, s tim da smo ostali sa sest igraca (5+1), bilo je tesko promjeniti shvatanja kod predstavnika vodecih ekipa malog fudbala u to vrijeme. Ovo je bio mali pomak u odnosu na predhodnu godinu kada smo se mi takodjer zalagali za promjene. Tome su nam pomogli igraci i rukovodstvo ekipe OZIL sa Ilidze, koji su kao prvi prvak grada Sarajeva isli na daljne prvenstvo  a tu imali problema upravo zbog cinjenice da nisu navikli igrati po FIFA pravilima. O tome cemo pisati vise kada budemo govorili o aktivnostima Komisije za mali fudbal FS Sarajevo.

Bilo nam je tesko rastati se od FIS-a ali se pokazalo da je igranje u Skenderiji bio puni pogodak. Igraci i posjetioci su imali optimalne uslove da igraju i uzivaju u malonogometnim akcijama velemajstora ove igre. Za posjetioce su organizovane nagradne igre. Isto tako, imali smo vrijedne nagrade za za prvoplasirane ekipe i najuspjesnije pojedince turnira. Ostaje u sjecanju da najbolji igrac turnira Mehmed Janjos dobio nagradu odlaska na svjetsko prvenstvo u nogometu koje je te godine odrzano u Italiji.

DAVOR PONOVIO USPJEH

Proslogodisnji pobjednik ekipa Davor uspjela je odbraniti titulu sampiona turnira. Uz kostur ekipe koja je pobjedila 1989 godine, oni su angazovali igraca FK Sarajevo Mehmeda Janjosa, sto se pokazalo pravim potezom. Popularni Cala je bio ona neophodna nadgradnja koja je bila prevaga tokom cijelog turnira a posebno u finalu protiv mlade, odlicne ekipe Grill Sunce. Mala “sjenka” na tu finalnu utakmicu i pobjedu Davora ostaje u cinjenici da je sudija susreta Slavisa Terzic dosudio prestrogo penal za ekipu Davora. No, ukupno prikazanom igrom na cjelokupnom turniru, ipak se treba konstatovati, ekipa Davor zasluzeno je osvojila prvo mjesto.

GRILL SUNCE NAJPRIJATNIJE IZNENAĐENJE

Predvodjeni mladim Zoranom Janjetovicem ekipa Grill Sunce plasmanom u finale turnira, pobjedivsi favorizovanu ekipu HB u polifinalu, su najprijatnije iznenadjenje turnira. Ovu ekipu krasila je uigranost i zelja da se dokazu da mogu da igraju i na papiru boljih od sebe. To je uvijek krasilo nogometase na turniru, ta zelja da pokazu da su dobri igraci i da mogu da igraju ravnopravno protiv prvoligaskih igraca. O samoj utakmici, o tome koliko se moze sjetiti i kavi su njegovi utisci o toj finalnoj utakmici razgovarali smo sa jednim od boljih igraca ove ekipe Nurudinom Barakovicem. Popularni Nune nam je rekao:

“ Iskreno da kazem da je organizacija bila vrh. Jos igralo se u Skenderiji. Bilo je u svakoj ekipi po dva minimum nova igraca kao pojacanja i to kvalitetna jer svako je htio biti prvi u dvorani. Eto, mi smo dosli do finala, jer nas nisu shvatili ozbiljno. U finalu su sudije bile naklonjene Davoru a mi smo imali podrsku publike i to citave Skenderije. Jer, igrali smo otvoreno i lijepo.  Svejedno, opet smo se nasli poslije i uz koju kapljicu komentarisali o turniru. Sta reci svi smo bili raja i drugovi. I ostali smo.”

TREĆE MJESTO EKIPA HB

Drugu godinu ekipa HB plasirala se u polufinale turnira. Ovaj put osvojili su trece mjesto. Ekipa u kojoj su igrali nogometasi uglavnom iz FK Zeljeznicar a predvodjena diregentskom palicom sa klupe od strane trenera Seada Sarica i predstavnika ekipe Branka Helete.

Radovala je cinjenica da imamo sve vise osoba, predstavnika ekipa koji vole mali fudbal. Da zele da ulazu u mali fudbal a to je samo moglo da doprinese daljnjoj popularizaciji nase omiljene igre.

Ekipa HB je u utakmici za trece mjesto pobjedila ekipu Azaro sa 3:2 a strijelcu su bili Sliskovic dva pogotka i Velic za HB a Ninkovic i Przulj za Azaro.

Napisao: Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 20.07.2023.

Nedavno objavljeno