MUSTAFA JAŠARBEGOVIĆ: Igrao sam na turniru Fis-gol za ekipu Cafe Adams

Kao dječak počeo sam igrati lopte u ulici Plitvička, iz koje se izlazilo na pomoćno igralište (Šljaka) stadiona Grbavica. Preselivši se na Aneks, nastavio sam igrati. To se dešavalo krajem 60-tih i početkom 70-tih. Igrači moje raje tog vremena bili su: Zuko Izer, Dragan Jokić, Mustafa Kukić, Vlado Sentić, Dragan Bojović, Sead Delalić, Nedžad Omerhodžić, Nadir Kahvedžić i moja malenkost Mustafa Mujo Jašarbegović. Starija raja: Taca Omerhodžić, Palo Selver, Kristić Stipe Longo, Rade Simić, Zoran Bilić. Afirmaciju kao nogometaši iz tog vremena postigli su: Omerhodžić Nedžad, Zoran Bilić, Rade Simić, Taca Omerhodžić.

Moja prva malonogometna ekipa bila je ”Aneks”. Prvi turnir na kome sam igrao bio je na Čengić Vili 2. U to vrijeme kada to doživiš je poređenje sa sadašnjim nastupima u Ligi prvaka.

Ekipa malog nogometa u kojoj sam igrao najduže je ekipa Butik Amel. Ekipa Butik Amel imala je zavidne rezultate, kako na turnirima grada Sarajeva, tako i na turniru Kutije Šibica u Zagrebu, ’86,’87 i ’88. Ekipa Butik Amel učestvovala je na više turnira u gradu, tako da je bila pobjednik Mejtašovog turnira Bordo kup, pobijedivši u finalu ekipu Cafe Verona, za koju su igrali vrhunski igrači poput Vake Avdića, Refika Šabanhadžovića, Mihajlovića, Dragana Vlaškog. Ista ekipa učestvovala je na više turnira u opštini Novi grad i osvojila više prvih mjesta. Učestvovala je na Paljanskom turniru u finalu. Saigrači iz ekipe Amel bili su: Dado Miličević (golman), Faik Kolar, Zoran Pržulj, Gordan Ušanović, Terzić Milivoje, moja malenkost Mustafa Mujo Jašarbegović, Rajko Dugandžić, Šifto i Kula. ( ovo je bila stalna postava). Šef stručnog štaba bio je Popović Novo. Povremeno za ekipu su igrali: Goran Vujadinović, Bruno Jurić, Klačar, Miki Serafjanović.

Moja karijera kao igrača velikog nogometa počela je u pionirima Želje kod trenera Mileta Bunjevca, sa Šehović Čigletom, Mujom Poljom, Kolarom Faikom, Đurbuzović Dinom, Kemalom Kozarićem i mnogim dječacima tog vremena. Imao sam uspješnu amatersku karijeru igrajući u FK Iskra Sarajevo, FK Beogradski zanatlija, FK Lukavica ( Slavija), FK Sloboda Švrakino, FK Saobraćajac, FK Bosna, FK Vratnik. Razlog igranja u ovoliko klubova je moja sposobnost kao strijelca sa velikim prosjekom datih golova. Ulazak FK Bosne Sarajevo u viši rang 1988/’89 postigao sam na 30 utakmica 61 gol.

Igrao sam na turniru Fis gol za ekipu Cafe Adams. Moji saigrači u toj ekipi bili su: Milivoje Terzić, Faik Kolar, Zoran Mihajlović, Kerim Kovač, Koka Kurteš.

Igrao sam u finalu turnira koji se održavao u čast Dana borca 4-tog jula- Paljevo. Ekipa Aneks osvojila je prvo mjesto. Sastav ekipe: Zuko Izer, Rade Obradović, Sejo Halilović, Zoran Bilić, Rade Simić, Goran Bojović, Vlado Sentić i moja malenkost Mustafa Mujo Jašarbegović. Bio sam medju igracima koji su poceli igrati za ekipu Cengic Vila 1 na prvenstvu grada. Nakon nekoliko odigranih kola doslo do promjene u sastavu ekipe. Kasnije ta ekipa je osvojila prvo mjesto. Saigrači: Kemo Šukalić, Mujo Dizdarević, Mišo Prajs, Pero Maltar, Pešo, Rajko Dugandžić, Ferda.

Zadnji turnir u malom nogometu koji sam igrao kao senior je Memorijalni turnir Širokača, finale 06.09.2004.god. Igrao sam za FK Bosna Sarajevo, koja je osvojila turnir pobjedom nad FK Željezničar. Zadnju utakmicu kao senior velikog fudbala, igrao sam za veterane fudbalskog kluba Željezničar, na oproštaju legendarnog Zvonke Duspare, 15.06.2003.god u Slavonskom Brodu.

Igrač malog nogometa koji me je fascinirao, ustvari bila su trojica: Rade Simić, Vako Avdić i Fudo Švrakić. To su bili igrači koji su uvijek pravili razliku na terenu, bez obzira za koji tim su igrali.

Portal Fisgol – pozitivno na bivša vremena.

Pošto mnogih igrača nema među živima, predlažem da ih se na neki način ovjekovječi.

Pozdravi,

Mujo Jašarbegović

FOTO ALBUM:

Butik Amel učestvovala je na više turnira u gradu, tako da je bila pobjednik Mejtašovog turnira Bordo kup

Ekipa Butik Amel imala je zavidne rezultate, kako na turnirima grada Sarajeva, tako i na turniru Kutije Šibica u Zagrebu

Zadnju utakmicu kao senior velikog fudbala, igrao sam za veterane fudbalskog kluba Željezničar, na oproštaju legendarnog Zvonke Duspare, 15.06.2003.god u Slavonskom Brodu

Zadnji turnir u malom nogometu koji sam igrao kao senior je Memorijalni turnir Širokača, finale 06.09.2004.god. Igrao sam za FK Bosna Sarajevo, koja je osvojila turnir pobjedom nad FK Željezničar

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 09.11.2023.

 

Nedavno objavljeno