MIRZA HADŽIHASANOVIĆ: Mali fudbal mi nije bio prioritet

Svi oni koji su pratili nogomet u Sarajevu krajem sezdesetih i pocetkom sedamdesetih godina sjecaju se mladjih generacija FK Sarajevo i FK Zeljeznicar. Omladinske timove vjecitih rivala bilo je uzivanje pratiti.

Jedan od onih perspektivnih, koji je igrao za FK Sarajevo je bio Mirza Hadzihasanovic. On ce putem fotografija „ispricati“ tj. navesti vecinu igraca koji su igrali u to vrijeme sa njim. Iskoristicemo priliku, pa spomenuti omladinski tim rivala sa Grbavice iz tog vremena: Slobodan Janjus, Dragan Kojovic, Glamocak, Miso Radovic, Zoran Micanovic, Ismet Sisic, Slobodan Kojovic, Dzemal Serbo, Bosko Jankovic, Tarik Hadzic i Zeljko Rodic.

Sjećanje, Mirza Hadžihasanović

Obzirom da se za juniorsku selekciju igralo dvije godine, tako sam ja igrao jednu godinu sa starijim igračima, a jednu godinu i sa igračima mlađim od mene za jednu godinu.

Slika sa mlađim igračima: STOJE: Gruda Sead, Mirza Hadžihasanović, Drobnjaković N, Kudus Sead, Košar Robert, Šarenac Boro. ČUĆE: Simić Dragan, Ferhatović Hamdo, Lekić Mirko, Marić Mladen i Komnenović Kamenko.

Fotografija sa starijim igračima: STOJE: Tešan Anđelko, Selimbegović Nina, Džaferović Dževad, Kovačević N., Šljivo Edhem, Lekić Mirko, Simić Rade, Simić Dragan. ČUČE: Mirza Hadžihasanović, Košar Robert, Kudus Sead, Gruda Sead, Komnenović Kamenko, Marić Mladen, Terzić Zlatko.

Na slici seniorske ekipe, su sljedeći igrači iz moje generacije: Tešan Anđelko, Simić Dragan, Šljivo Edhem, Dupovac Zlatko i ja. Mirza Hadzihasanovic je na fotografiji, cuci peti s lijeva.

Da u ovom momentu napravimo malu digresiju. Naime, gledajuci ove fotografije a sjecajuci se nedavnog razgovora koji je imao Alija Hadziosmanovic – Braco na TV Alfa, neminovno se namece pitanje za Mirzu.  Da li je zbog Brace on otisao u FK Jedinstvo iz Brckog? Da podsjetimo, tom prilikom Braco je rekao, izmedju ostalog, da ga je Broza (Miroslav Brozovic) zvao da igra za FK Sarajevo. To je bilo otprilike kada je Mirza “kucao” na vrata prvog tima.

Mirzin odgovor: “ Braco Hadžiosmanović pripada mojoj generaciji, ali u tom periodu nije mogao ni primirisati toj generaciji. Sve što on danas priča je laž. Za tu priču vezanu za FK Sarajevo, nema niti jedan dokaz. Da je on taj, iz te priče, ja bih ga imao bar na jednoj slici. On je tada bio mali igračić. Čak ga u tom periodu nisam ni poznavao.“

Idemo dalje, sa Mirzinim fotografijama.

Reprezentacija grada Sarajeva: STOJE: Softić N..-FK Saobraćajac, (Gruda Sead, Kudus Sead, Mirza Hadžihasanović, Košar Robert) – FK Sarajevo, (Kojević Dragan, Janjuš Slobodan, Hodžić Tarić) – FK Željezničar, ČUĆE: Marić Mladen – FK Sarajevo, Šerbo Džemaludin- FK Željezničar, (Lekić Mirko, Marić Mladen, Simić Dragan, Drobnjaković…) – FK Sarajevo.

Mali fudbal, sa rajom sam uvijek volio odigrati. Ucestvovao sam nekoliko puta na turniru Fis Gol, bez znacajnijih postignutih rezultata, Jednostavno svima je bila zelja ucestvovati na tom renomiranom turniru. Medjutim, meni mali fudbal nikada nije bio prioritet.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 27.11.2023.

Nedavno objavljeno