MARIN ĆORLUKA

Marin Ćorluka rođen je 23.08.1964. g. u Imotskom, a trenutno s obitelji živi u Grudama. Oženjen, otac troje djece. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Grudama. Nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja odlazi u Sarajevo, gdje se 1984.g. upisuje na Fakultet za fizičku kulturu. Na  istoimenom fakultetu diplomirao je 23.05. 1989.god. i stekao zvanje – profesora za fizičku kulturu. Nakon završetka studija kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture niz godina radio je u osnovnim školama i srednjoškolskim centrima u Posušju i Ljubuškom.

Poslijediplomski studij upisuje na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu, a  u lipnju 2005.g. magistrira i stječe zvanje- magistra znanosti iz oblasti sporta i tjelesnog odgoja. Tema magistarskog rada glasila je: Utjecaj bazično-motoričkih sposobnosti na uspjeh nogometaša uzrasta od 12 do 14 godina.

Od 1.11.2005.g.zaposlen je na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, a u lipnju 2006.g. izabran je u suradničko zvanje asistenta u području Sportskih igara (košarka i nogomet ) na Studiju fizičke culture – Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Doktorsku disertaciju pod mentorstvom prof.dr.sc. Slavka Trninića na temu „ Pragmatična valjanost inicijalnog motoričkog statusa u procjeni stvarne kvalitete nogometaša uzrasta od 14 do 16 godina“ obranio je 13. 07. 2008.god. na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Aktivno učestvuje u radu i organizaciji znanstvenih konferencija, znanstvene radove izlagao je na međunarodnim znanstvenim konferencijama, a istraživač je u znanstvenom projektu voditelja prof.dr.sc.Slavka Trninića koji je odobren od strane MZOSRH.

Napisao je i objavio deset znanstvenih i stručnih radova i sudjelovao na tri znanstvena kongresa, te bio recezent za jednu knjigu. Kao predavač, stalni je suradnik Centra za edukaciju trenera organiziranom pri Nogometnom savezu BiH.

Sportsko iskustvo

Svoje prve sportske korake kao dječak napravio je u NK Bekija – Grude, a u svojoj  dugogodišnjoj sportskoj karijeri nastupao je i za nekoliko drugih nogometnih klubova: Ljubuški, Stolac, Mladost, Croatia, Imotski.

Pored velikog nogometa, istovremeno je aktivni igrač malog nogometa nastupajući za poznate malonogometne momčadi: Julia & Sons te Picadilly iz Sarajeva, a zatim MNK Seljak iz Livna i MNK Promet Orkan iz Zagreba.

Kao igrač velikog i malog nogometa u navedenim klubovima, ostvario je niz individualnih i klubskih zapaženih rezultata od kojih vrijedi istaknuti pojedine:

najbolji sportaš Općine Grude za 1985. i 1991. god.,

najbolji sportaš Općine Livno za 1991.god.,

1987.- prvak Hercegovine (MNK Seljak-Livno),

1988- prvak BiH ( MNK Picadilly- Sarajevo),

  1. – prvak BiH ( MNK Seljak- Livno),

1989.- vice prvak bivše Jugoslavije u malom nogometu ( MNK Seljak – Livno),

1990.- Prvak bivše Jugoslavije ( MNK Seljak –Livno);

1991.- III mjesto na Europskom malonogometnom prvenstvu (MNK Seljak-Livno) u Madridu.

Pobjednik Županijskog kupa s NK Ljubuški i NK Stolac;

Polufinalist prvenstva i pobjednik Kupa Herceg Bosne s NK Ljubuški

Pored navedenih rezultata, pobjednik je mnogobrojnih malonogometnih turnira u zemlji i inozemstvu na kojima je često proglašavan najboljim igračem ili strijelcem turnira.

Uz nogometne aktivnosti nastupao je i na nekoliko atletskih natjecanja te bio pobjednik na kros utrkama, a  osvojio je i  III. mjesto na 1500 m  na Sveučilišnom atletskom mitingu „Kup Rektora“ u Sarajevu 1985.g.

Nakon igračke karijere posvećuje se trenerskom pozivu, te niz godina trenira nogometne klubove: Grude, Ljubuški i Drinivci. S navedenim klubovima također postiže nekoliko zapaženih rezultata od kojih treba izdvojiti osvajanje prvenstva druge lige i dolazak do polufinala Kupa Herceg Bosne s NK Grude, a 2004.g. s  NK Drinovci  – ulazak u polufinale Kupa Bosne i Hercegovine.

Kao sportski djelatnik obavljao je funkcije:

– 2000 /01 g.-  sportski direktor NK Brotnjo, tadašnjeg prvaka BiH,

–  2007.g.-  izbornik Malonogometne reprezentacije BiH,

– trenutno je predsjednik  Znanstvenog sportskog društva Libertas- Mostar

– predsjednik Komiteta za Futsal BiH

STRATEGIJA RAZVOJA FUTSALA

Stupili smo u kontakt sa dr.sc. Marinom Corluka, predsjednikom Komiteta za futsal u namjeri da vidimo kakav se matod i nacin rada moze ocekivati u pripremi na izradi Strategije razvoja futsala u BiH.

Marin Corluka nam je rekao slijedece:

U rad na izradi Strategije mislimo ukljuciti sve cimbenike koji su ukljuceni u procesu organizacije i igre futsala u BiH. To je sa tog aspekta, a kada je rijec o tome sto ce biti obuhvaceno Strategijom mogu vam reci da cemo nastojati obraditi sve sto je od interesa za klubove i Saveze kao paralelne faktore u organizaciji, sprovodjenju takmicenja i afirmaciji futsala u BiH.

Tu mislim, konkretno, od organizacije kluba, djelovanja organa unutar kluba, preko organizacije takmičenja na svim nivoima i svim kategorijama, potom tražiti cemo vece ovlasti Komitetu za futsal (kroz odlucivanje o listi delagata, listu sudaca, reprezentaciji i sl.), takmičenje za mlađe kategorije- možda čak od ove godine na proljeće ( 5 FBiH + 3 RS- 94 god.), organizacija revijalnih reprezentativnih utakmica i jos mnogo toga. Sacekajmo da pristupimo izradi, sa kojom krecemo maltene odmah a sa nasim prijedlogom upoznati cemo sve potrebne pojedince i institucije da bi dosli do konacnog dokumenta Strategije, koja bi trebala biti u nacrtu do kraja kalendarske godine.

Uz navedeno, vazno je kakvu ce odluku donijeti Skupstina FS RS a njihov predstavnik je na sastanku bio za jedinstvenu ligu, s tim sto je naglasio da je za njega obavezujuca odluka Skupstine.

Mislimo da je predsjednik Corluka, zajedno sa saradnicima, na putu da donese znacajne promjene koje ce pomoci da futsal u Bosni i Hercegovini krene pravom razvojnom strategijom.

FOTO ALBUM:

KMN SELJAK Na slici su: stoje Srećko Vukoja predsjednik, S.Tantaveric sponzor, Vedran Raos, Miroslav Matan, Branko Perić,  Dalibor Perković, Tomo Krešo, Vinko Vukoja trener. Cuce: Marin Corluka, Mile Krivic, Darijo Duvnjak, Ivo Krezo, Boro Matan(cap), Ante Anić

Ekipa Buguli, drugo mjesto turnir Fis-Gol, 1988 godina. Stoje, s lijeva: Zoran Tica-predstavnik, Dario Duvnjak, Dinko Bandov, Anto Omazić i Beris Vrebac. čuče: Zlatko Čondić, Ismet Sjerčić, Marin Ćorluka i Samir Haljeta

Difovci u Sonsu, na turniru u malom fudbalu u organizaciji MZ Mejtas ekipa Sonsa je osvojila prvo mjesto

Marin Corluka kao predsjednik Komiteta za futsal N/FS BiH urucuje nagrade prvoplasiranim

FIS-GOL TIM

02.12.2023.

Nedavno objavljeno