HAJRUDIN ČARDAKLIJA: Turnir Fisgol je dio sviju nas bio i ostao, dio nas i grada

Zaljubljenik sam malog fudbala

Rodjen sam 27.03.1965. godine u Sarajevu.

Ja sam igrao mali fudbal od malih nogu po nasim mahalama, raja protiv raje i tako sam naucio da igram fudbal.

U osnovnoj skoli sam igrao stalno kod doma u Pofalicima a u srednjoj sam bio stalno u Fisu jer sam bio u Petoj Gimnaziji, cak sam bio ucesnik finala 1979 godine osnovnih skola BiH u malom fudbalu. Proglasen golman turnira i zbog toga sam poceo da igram fudbal u Pofalickom. Ja ne bi napravio fudbalsku karijeru da nije bilo onih nasih turnira i malog fudbala ili futsala kako se to zove sad. Pa to je moje najljepse vrijeme u fudbalu, turniri druzenja kafici, raja, rivalstvo ….  U nas ili kod mene, nije vazila ona od Pusenja ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom …….. u nas se igralo za raju i vazda se igra za raju. Ja sam zaljebljenik malog fudbala.

Didi i RS su ekipe za koje sam igrao na Fisgolu.

Dobar fudbal, dobri igraci, dobra atmosfera, rivalstvo, odlicno druzenje….

Veliki fudbal. Pa, igrao sam za nekoliko ekipa, poceo sam u Polaickom. Onda idem u Bugojno (Iskra),  pa zatim Bosna Visoko i na kraju za FK Sarajevo. Zanimljivo je reci da sam prosao gotovo sve lig u ex-Jugoslaviji, od regionalne, preko medjurepublicke, pa onda druge lige zapad, do prve lige sa Sarajevom.

U inostranstvu sam igra na Islandu za ekipe Breidablik i Leiftur u premijer ligi kao i za Sindri u prvoj ligi, gdje sam poceo svoju trenersku karijeru. Takodje, igrao sam u Norveskoj, za ekipu Raufoss.

Sto se tice uspjeha na Fisovom turnir igrao sam jedno finale i jedno polufinale, neznam tacno godine a mislim da je bio u periodu 1985 do 1990.

Takodjer sam bio u ekipi FK Sarajeva, koja je bila pobjednik Novogodisnjeg turnira 1989 godine.

Trnutno sam stanovnik Reykjavika gdje zivim i radim, ostao sam u fudbalu radim kao trener golmana u FK Vikingur, povremeo radim za fudbalski savez Islanda.

Ova vasa stranica je cudo, preko vas sam nasao i stupio u kontakt sa mojim prijateljima (sirom Svijeta)  iz mladosti nasao par mojih starih slika i videa, kad sam igrao mali fudbal u FIS-u.

Pa trenutno ne bih mogao vam predloziti  i reci sta trebate uraditi bolje na vasoj stranici, jer sam vas povremeno pratio, ali je jedno sigurno da nastavite dalje raditi  i da budete uporni.

Pa mozda ne bi lose bilo da se cujete sa Vukadinom bivsim golmanom Sarajeva i ucesnikom turnira Fis-Gol. On trenutno zivi i radi u Hustonu USA.

Nadam se da ce grad Sarajevo svatiti da ovaj turnir Fisgol je dio sviju nas bio i ostao, dio  nas i grada. Ljudi u regiji i pomoci ovaj turnir kako finansijski tako i organizaciono.

Isto tako, sto sam primjetio da na vasem portalu, nemate reklama, nemate sponzora. A bez toga je tesko.

Hajrudin Tulje Čardaklija

HAJRUDIN ČARDAKLIJA, trener golmana na Islandu sa UEFA licencom za golmane

Golman Emil Andri izabran za najboljeg golmana Mercedes-Benz Junior Cup 2018 koji je odrzan u Stutgart-Njemacka. Zanimljivo je reci da je na istom turniru prije nekoliko godina Manuel Neuer izabran za najboljeg golmana. Primjer i dokaz da se rad uvjek isplati. Cestitke mladom golmanu!

Tragom ove vijesti stupili smo u kontakt sa trenerom ovog mladog golmana. Rijec je o Hajrudinu Cardakliji, nekadasnjem golmanu FK Sarajevo i ucesniku turnira Fis-Gol. Hajrudin je branio na turniru Fis-Gol za ekipe Didi i Restoran Sarajevo.

Ovaj skromni covjek a izuzetno cijenjeni strucnjak na Islandu vise je volio da govorimo o sadasnjosti. Ipak, na nase insistiranje Hajrudin Tulje Cardaklija nam je dostavio trazene podatke o njegovoj golmanskoj karijeri. Mi cemo to objaviti u nekoliko rubrika a ovaj put zelimo da vas upoznamo sta Tulje danas radi u sportu.

„ Trenutno sam trener golmana prvog tima i juniora u Vikingur Reykjavík koji igra u premijer ligi na Islandu. Povremeno radim sa mladim golmanima za fudbalski savez Islanda. Treninskim poslom se bavim 20 godina, radio sam u nekoliko ekipa premijer lige i ekipa koje igraju u prvoj ligi Islanda kao prvi trener, a u zadnjih 5-6 radim kao trener golmana.

Interesantno je da sam prvi (u prvoj grupi fudbalskog saveza Island ) trener golmana na Islandu sa UEFA licencom za golmane. Takođe je zanimljivo reći da sam trenersku diplomu UEFA dobio u prvoj grupi trenera koji su završili 2003 kroz novi sistem edukacije fudbalsko saveza Islanda gdje je duks bio sadašnji trener reprezentacije Islanda Heimir Halgrimson, treba napomenuti u toj grupi su bila tjoš dva Bosanca Milan Janković bivši igrač Jedinstva Bihać i Osijeka, kao i Nihad Cober Hasečić bivši igrač Sloge Ilijaš i Lirije (par puta učesnik Fisgola ).

Lijep pozdrav sa Islanda za članove Fisgola, ljubitelje fudbala u Bosni i naravno sve Bosance!

Hajrudin Cardaklija

P.S. Naprijed Island! Nadam se da će Bosanci navijati za Island na SP u Rusiji.

FOTO ALBUM:

Ekipa Didi, drugo mjesto na turniru Fis-Gol 1986 godine.
Stoje (sa lijeva na desno): Ćosović, Miličević Damir Dado, Klačar Dražen, Golubović Radoslav, rezervni golman Čardaklija Hajrudin i vođa ekipe Ognjen Nikolić. Čuče (s lijeva na desno):
Kramar Bruno, Matić Miro, Tošović Momčilo, Vujadinović Goran,
na slici nedostaje Bernard Barnjak.
Izgubili smo u finalu od Verone 2:1, po velikom pljusku. Dva gola Mihajlović Radmila za Veronu, a za Didi je pogodak postigao Klačar, i to iz penala. Sudio je Zoran Šumar. Sjecanja na finalnu utakmicu turnira Fis-Gol, Damir Miličević golman ekipe Didi.

Novogodišnji turnir, 1989 godina, FK Sarajevo pobjednik turnira

Novogodišnji turnir,1990 godina, detalj kada Hajrudin Cardaklija intervenise ispred protivnickih igraca

FIS-GOL TIM

05.10.2023.

Nedavno objavljeno