FUDBALSKE PARALELE, SARAJEVO-MOSTAR

Dva mostarska i dva sarajevska kluba

Mostarski klub Zrinjski zadnje dvije sezone dominira i za klasu je jači od ostalih ekipa. Ekipa je dobro ukomponovana, djeluju organizovano i teško ju je poremetiti. Oni su novi-stari šampion ali to nije dovoljno za njih. Igraju finale kupa i hoće duplu krunu. Klub je dobro organizovan i imaju stabilnu finansijsku situaciju.

Velež promjenom trenera izgleda da je napravio dobar posao. Iako tvrdo igraju rezultati ih prate u prvenstvu a u kupu su u finalu. Velež zadnjih sezona ima relativno stabilnu situaciju u klubu, tj. iz sezone u sezonu sve bolju. To su ovoga momenta dva najbolja tima u PL BiH.

Sarajevski klubovi, Željeznicar i Sarajevo trenutno uz dosta patnje se priblizavaju pozicijama koje obezbjedjuju na ljeto igranje u evropskim takmičenjima. Sarajevo zadnjim utakmicama postiže dobre rezultate. I oni su promjenom trenera nastojali da se prevazidje rezultatska kriza koja je pratila trenera Fedju Dudića. Novi trener Varešanović ima ozbiljan problem sa grupom navijača zvanom “Horde zla” i nadati se da će ih Mirza pridobiti dobrim rezultatima. Vjerovatno da izlazak u Evropu može pomiriti “zaraćene”strane.

I kod Željeznicara je došlo do promjene trenera. Mnoge je to začudilo (promjena a i novi trener) jer u klubu nije sjajna finansijska situacija. Promjenom trenera menadzment smatra da će se stanje poboljšati. Željo sinoć pobjedom nad Širokim povećao šanse da uskoći u voz koji vodi u Evropu. Novi trener ambiciozno kaže da njegov tim ima taj potencijal.

E, zašto sve ovo navodim?

Negdje pročitah jedan interesantan komentar, tj. pitanje vezano za bh fudbal, tačnije stanje u PLBIH. Čitalac se pita da li Mostar polako ali sigurno preuzima primat od Sarajeva kada je premijerligaski fudbal u pitanju.

Da li Mostar postaje epicentar premijerligaskog fudbala?

Meni se čini da to nije daleko od istine. Danas, 23.4.23. u PL i za manje od mjesec dana u kupu Zrinjski će odmjeriti snage sa komšijom, mostarskim Veležom. Sigurno je da kod obje ekipe motiva neće nedostajati. Zrinjski ne želi izgubiti u gradskom derbiju i hoće Kup, tj. duplu krunu a Velež ponovo kup i izlazak u Evropu.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 23.04.2023.

Nedavno objavljeno