DŽEMAL ZEKOVIĆ: Sjećanje na turnir FIS-GOL jedna od najljepših uspomena

Zeković Jupe Džemal zvani Zeka, rođ 1966.godine u Brezi, gdje sam i počeo prve fudbalske korake u FK Rudar Breza . Igrao sam za: FK Rudar Breza, FK Mladost Župča, FK Sloga Ilijaš, FK Ozren Semizovac  Mali nogomet, igrao sam za ekipe Mali Željo, Robi Breza, Vodostan Ilijaš i još mnogo drugih ekipa.

Prvu utakmicu zvanično sam odigrao u seniorskom dresu FK Mladost Župča, protiv FK Famosa iz Hrasnice a prvi malonogometni turnir sam odigrao u mjestu Luka Ilijaš za svoj Brezanski 6 April. Na tom turniru su sudjelovali veliki majstori malog nogometa Odović Milomir, Kučanin Zijad, Savić Radomir, Savić Novak, Škoro Haris, Dragutinović Branislav, Braća Numić, Lukić Boris, Đokić Milenko, Solak Namir, itd. Dvoranski prvi malonogometni turnir igrao sam u dvorani u Vogošći za ekipu Fox Breza.

Najneugodniji igrač sa kojim sam igrao je Sead Vranić Džaja, a najneugodniji igrač koji me je čuvao bio je Faruk Hadžibegić. Treneri su mi bili Bogdan Knežević, Nedeljko Lazarević, Rajko Bajić, Džibo Dinar, Fahrudin Prljača i Senad Kreso. Od svih trenera najbolji je bio Senad Kreso.

Najveći uspjeh i čast su mi bile finalnih dvanaest utakmica u različitim dvoranama i turnirima. To su bili turniri u Skenderiji, Ilidža, zatim Visoko, Hadžići, Kakanj, Zenica, Tuzla, Bihać, Novi Travnik, Vogošća, Olovo, Ilijaš. U doba kada sam igrao, radilo se o jako kvalitetnim ekipama, te je finalna utakmica predstavljala veliki uspjeh koji se slavio. Želio bih da i danas fudbalu se vrati nekadašnji sjaj i uspjeh.

Najveći biser mi je bio utakmica Mladost Župča protiv Lokomotive iz Mostara u Mostaru. Dao sam go u 9. minuti, kada smo se samo nas trojica igrača radovali. Mi koji nismo znali da je utakmica dogovorena. Ostali su nas blijedo gledali i u desetoj minuti me je trener na insistiranje suigrača izveo na klupu.

Zadnju utakmicu sam odigrao u dresu Ozrena iz Semizovca protiv Džerzeleza iz Sarajeva. Posljednja aktivna utakmica bila mi je na malonogometnom turniru u Ilijašu, kada smo i osvojili turnir. Sa mnom u ekipi su igrali Zlatan Tuka, Muhidin Zukić, Milomir Odović, Namir Solak, Haris Alić, Predrag Ilić, Fadil Hodžić, Mensur Sinan i Saudin Matoruga.

Radio sam poslije kao trener kadeta i juniora u FK Ilijaš.

Sjećanje na turnir FIS-GOL i ekipu Robi Breza je jedna od najljepših uspomena u mojoj fudbalskoj karijeri. Bila mi je čast igrati sa velikim majstorima ove igre a to su Enver Hadžiahmetović, Suad Memić, Reuf Herco, Jovica Đurić, Sead Vranić, Darko Marinković, Davud Kahriman, Namir Solak i trener ekipe legendarni Anto Puljić.

Džemo Zeka

FOTO ALBUM:

Ekipa Robi Breza, drugo mjesto na turniru Fis-Gol 1991 godine. Stoje: Enver Hadžiahmetović, Suad Memić, Herco Reuf, Jovica Đurić i Anto Puljić. Donji red: Džemil Zeković, Kahriman Davud Fule, Darko Marinković, mali Robi, Namir Solak i Vranić Sead
Finalisti turnira Fis-Gol 1991 godine, ekipe Vrbanjusa – Arija i Robi Breza, sa sudijama finalne utakmice. Foto: Radivoje Kovačević

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 04.12.2023.

Nedavno objavljeno