CAFFE MAPET

Bio je nekad u Sarajevu jedan sjajan kafić

Kada svojoj djeci spomenem da sam u mladosti „visio“ u kafiću Muppet, oni odmah pomisle na neki drugi i na drugoj lokaciji. Onaj moj Muppet se nalazio na uglu ulice Skenderija i Tome Masarika, u blizini džamije.

Mapet je bio lijepo uređen kafić, sa brdom televizora ugrađenih u zidove kafića i bio je veoma popularan u to vrijeme početkom osamdesetih godina. U tom Mapetu sam prvi put vidio spot pjesme „Gimme All Your Lovin“, grupe ZZ Top sa onim fantastičnim crvenim „roadsterom“, za kojeg kažu da je bio Ford Eliminator iz 1933 godine, prvi spot grupe „Culture Club“ sa pjesmom „Carma Cameleon“, i pjevačem Boy Georgom, za kojeg nismo bili sigurni da li je zapravo muško ili žensko, spot njemačke pjevačice Nene sa „99 balona“, spot za pjesmu „Say, say, say“ koju su pjevali Paul McCartney i Michael Jackson. A mi bi još satima raspravljali ko je bolja ženska, Nena ili Kim Wilde? A zapravo, svi naši estradni snovi bi bili ostvareni, kada bi negdje na ulici sreli Almu Ekmečić.

Gazda Mapetaa je bio Žilo, koji je pored stepenica imao neku svoju malu prostoriju iz koje je valjda gledao cijeli kafić, te puštao muziku i spotove.

Moja raja i ja smo najviše vremena i provodili u Muppetu a najveća muka je bila kada bi na vratima stajao Fudo taksista i uvodio red.

I dolazi nas trojica a on pita:

– Gdje su vam cure?

– Nema jarane, mi sami došli.

– E onda ćete se sami i vratiti! Danas je ulaz samo za parove.

Onda bi „muntali“ neke djevojke, koje bi pokušavale same da uđu u kafić, da se prave kao da su nam djevojke, makar dok prodjemo prepreku zvanu Fudo. A on bi nas pustio unutra uz komentar:

– Kad ih prije nafataste matere ti?

U blizini Muppeta je bio i kafe „Teatar“, malo niže je bio kafe „Mod“, a još malo prema Skenderiji je bio kafić „Skoč“, kojeg su držale Paćuke. I to je bila naša relacija kretanja. Uz nezaobilaznu „Parkušu“ i čovjeka zvanog Petko, koji je vječito sjedio u Parkuši i koji nam je prenosio ko je od naše raje gdje otišao nakon „Parkuše“.

Tog „Muppeta“ već odavno nema. Ne znam ni gdje je Žilo koji ga je držao. Ponekad sretnem neku facu u gradu, za koju se sjetim, da je bio nekada konobar ili gost u „Muppetu“. Ne znam ni gdje i je li živ Fudo taksista, ali „Muppet“ je bio jedno od mjesta lijepog sjećanja naše mladosti.

Na mjestu „Muppeta“ je sada apoteka, i kako reče neko u nekom tekstu o sarajevskim kafićima prije rata:

– U „Muppetu“ sam se nekad trovao, a sad se na istom mjestu liječim.

Zvonimr Nikolić

NAPOMENA: u nedostatku fotografija iz kafica “ Mupet” o kome pise Zvonko, objavljujemo fotografiju i link pjesme „Gimme All Your Lovin“, grupe ZZ Top sa onim fantastičnim crvenim „roadsterom“, za kojeg kažu da je bio Ford Eliminator iz 1933 godine. Kako nam autor napisa.

LINK: https://www.youtube.com/watch?v=Ae829mFAGGE

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 03.04.2022.

Nedavno objavljeno