BRUNO JURIĆ: Stranica dođe kao neka šok terapija za nostalgičare

Šta da ukratko kažem za ovu povjesnu stranicu? Jednostavno fantastićno.

Koristim svaki slobodan trenutak da zavirim na stranicu, da vidim neku novu fotografiju, pročitam predobre članke i tako se podsjetim na nekoga ili nešto iz tog vremena. Jednostavno se čovjek vrati u ta prekrasna vremena.

Šaljem ove slike da malo popravite postojeću arhivu. To su ekipe” Vaso Miski Crni, “Didi”, Azzaro”, “Unipromet”, Reprezentacija BiH.

Hvala u moje ime za sve što ste napravili i na sve što činite da nam uljepšate sjećanja na to neponovljivo nogometno vrijeme.

Sinoć sam bio jedno sat vremena na FIS-GOLU ( isčitavao članke, gledao i analizirao fotografije),  jednostavno dobiješ osjećaj  da si trenutno  u tim lijepim vremenima, da je to sve nekako blizu ( a ne prije 25 godina).

Stranica dođe kao neka šok terapija za nostalgičare.

Moja karijera:

  1. Željezničar,             1977, Trener – Duško Bajić  

Generacija: Čapljić, Matković, Ćurić, Gutović, Samarđija, Alibašić…..

  1. Iskra Sarajevo,       1979, Treneri – Sead Jasenković, Oleg Cvijanović

Generacija: Pandžić, Tutić, Alispahić, Avdić, Teskeredžić,Tešanović, Pehlivanović, Švrakić, Ošijan, Maksimović……

  1. Radnik Hadžići,       1984, Treneri – Zijad Turković, Branko Gardašević

Generacija: Ramić, Mehremić

  1. Igman Konjic,         1985, Trener – Ibro Biogradilić

Generacija: Jakovljević, Hrvo, Vujadinović, Stanić, Milošević, Mrkajić, Kenjić, Jurišić, Padalović, Janjić, Lukić, Golubić…..

  1. Bratstvo Pucarevo, 1986, Trener – Nedeljko Gojković

Generacija: Gelo, Ferizović, Tomas, Pavlović, Ahmić, Smajić, Trbović, Osmanagić, Helvida…..

  1. GP Bosna,                1987, Trener – Omer
  2. Orebić,                     1988, Trener – Ivko Grego

Generacija: Kuraja, Ferhatović, Pandžić, Bahtić, Šišić….

  1. BSV 07 VS – Njemačka,
  2. Zagreb Villingen – Njemačka,
  3. Niedereschah – Njemačka.

Sad malo o maloj lopti:

Davor i Vaso Miskin – Crni osnovni, Ponekad Azzaro, Didi, Unipromet i dr.

Osvojeni važniji turniri:

Sa Davorom osvojio 2 FIS-GOL-a, Zimski Kup grada, Gradsku ligu, Republičko prvenstvo, Prvenstvo okrnjene Jugoslavije, sa Azzarom turnir SA-3.

Imam još jednu želju, da predstavim raju iz ulice Petar Dokić – Čengić Villa 2. Ulica u kojoj sam stanovao kao dijete je bila puna odličnih nogometaša (lokacija današnjeg BOSMALA) npr. ĐEMAL ŠERBO, NUSRET KADIĆ , IVICA STANIĆ, ALMAS KARAMEHMEDOVIĆ, DUŠKO ZIROJEVIĆ, MIRSAD KURTOVIĆ, TIHOMIR MUSTAPIĆ i drugi….Ulica koja sigurno zaslužuje spomenut je…….ulica koja nam je dala bezbrižno i prelijepo djetinjstvo…prožeto samo sa jednom igrom…..s loptom na ulici (na male).

Sad malo o sebi;

Ja radim  u  INI-naftna kompanija,kao komercijalist već 17 godina.

Oženjen , imam sina 16 godina – vaterpolo trenira. Trenirao je prije 7-8 godina kod Paje fudbal, ali nakon godinu dana je demonstrativno napustio-razlog previše se guraju. Kad sam čuo tu izjavu, razočaran i potišten sam  ga odveo sa terena i usmjerio na bazen.  Definitivno je uzeo mamine gene.

Ja sam loptu batalio prije 3 godine, iz razloga što sam imao jedan operativni zahvat na srcu (zamjena srčanih zalisaka).

Kažu da  su se istrošili, igrajući intezivno lopte. Sad sam dobro, samo malo imam izmjenjen način-režim života.

Od Fis-raje slabo se može ko vidjeti, ali kad sretnem nekoga tako se obradujem kao da sam vidio nekog iz bliže familije.

Lijep pozdrav iz Sarajeva,

Bruno Jurić

FOTO ALBUM:

Bruno Juric, cuci treci s lijeva na turnirima malog fudbala se poceo pojavljivati u ekipi RO „Vaso Miskin – Crni“. Prvo, na 6.aprilskom turniru radnih organizacija a potom na Fis-Golu.

Ekipa Didi, drugo mjesto na turniru Fis-Gol 1986 godine.
Stoje (sa lijeva na desno): Ćosović, Miličević Damir Dado, Klačar Dražen, Golubović Radoslav, rezervni golman Čardaklija Hajrudin i vođa ekipe Ognjen Nikolić. Čuče (s lijeva na desno):
Kramar Bruno, Matić Miro, Tošović Momčilo, Vujadinović Goran,
na slici nedostaje Bernard Barnjak.
Izgubili smo u finalu od Verone 2:1, po velikom pljusku. Dva gola Mihajlović Radmila za Veronu, a za Didi je pogodak postigao Klačar, i to iz penala. Sudio je Zoran Šumar. Sjecanja na finalnu utakmicu turnira Fis-Gol, Damir Miličević golman ekipe Didi.

Ekipa „DIDI“ je jedna od ekipa gdje je Bruno Juric (cuci drugi s lijeva) svojim igrama skrenu paznju . On je 1986 godine, kada se ekipa „DIDI“ plasirala u finale turnira Fis-Gol igrao za ekipu RO „ Vaso Miskin – Crni“ ali je na drugim turnirima tokom tih godina igrao za ovu ekipu.

Dovodjenjem Brune Jurica (cuci prvi s lijeva), Gorana Vujadinovica i „stasanjem“ Zeljke Dragojlovica bilo je presudno, bar po meni, da ekipa „DAVOR“ osvoji prvi turnir Fis-Gol 1989 godine. Uz iskusne igrace na celu sa nenadmasnim Fuadom Svrakicem ova ekipa je dobila onaj „slif“, koji je neophodan da se osvoji jedan ovakav turnir kao sto je bio Fis-Gol.

 “ Ova slika je reprezentacija BIH. Znam da je turnir bio negdje u februaru 1992. Slabo se sjećam detalja. Znam da nismo nešto posebno briljirali, osim Paje koji je bio prava medijska atrakcija i da je proglašen igračem turnira.

Dobro se sjećam ratne atmosphere u Novom Sadu. Rat je u to vrijeme kulminirao u Hrvatskoj. Hotel gdje smo odsjeli bio je pun naoružanih, vojno, uniformisanih lica.

STRAŠNO I NAIVNO SA NAŠE STARNE. BILO I PROŠLO ” – Bruno Juric.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 12.10.2023.

Nedavno objavljeno