BOSANSKO AKADEMSKO DRUŠTVO U EVROPI

Evropom se širi ideja

Nakon inicijalnog sastanka u Gracu 27. decembra prošle godine, Evropom se širi ideja o stvaranju Bosanskog Akademskog Društva Evrope.

U sklopu toga, 30. januara je odrzan sastanak bosanskih akademskih društava (BAD) iz četiri evropske države. Pored BAD Austrije, Slovenije i Nizozemske, porodici Bosanskog Akademskog Društva Evrope priključila se i Danska.

Na razgovoru predsjednika četiri članice BADEU:

Siradj Duhan,  BADA – Bosansko Akademsko u Društvo Austriji,

Edvin Dervišević,  BADSL – Bosansko Akademsko Društvo u Sloveniji ,

Ervin Serdijarević,  BADNL – Bosansko Akademsko Društvo u Nizozemskoj,

Amir Hadžiahmetović,  BADDK – Bosansko Akademsko Društvo u  Danskoj,

Dogovoren je nacrt zajedničkog djelovanja u Evropi i aktivnosti usmjerena ka boljitku situacije u BiH. Jedna od njih je uvodjenje elektronskog glasanja u BiH čime bi Bosanke i Bosanci  u inozemsvu konačno mogli lakše da biraju onog za koga smatraju da može odgovoriti izazovima razvoja bosanskohercegovačkog društva.

Takodjer, jedan od velikih zajedničkih projekata dijaspore, Rodjendan Bosne, treba da zaživi u svim zemljama Evrope u kojima žive Bosanke i Bosanci. Rodjendan Bosne je dan potpisivanja Povelje bana Kulina 29.08.1189. godine, a BADA već tradicionalno obilježava ovaj dan u Beču:

https://www.youtube.com/channel/UC8RolodH_n1UZBDCzT0seHA

Saglasnost je postignuta i o potrebi osnivanja zajedničkog bosanskog centra u Evropi, a detalji treba da se utvrde u narednim mjesecima ove godine.

U Briselu je održan sastanak kojem su prisustvovali član evropskog parlamenta Alexander Schieder, predsjednik BADA Siradj Duhan i Aziz Omersoftić.

Analizirane su dvije teme: elektronsko glasanje u BiH i uloga bosanske dijaspore približavanju BiH Evropskoj Uniji.

Potvrdjeno je da bi elektronsko glasanje bilo jedno od rješenja kojim bi se eliminisao koruptni sistem u BiH.  Tada bi konačno prevagnuo značaj onog ko glasa umjesto onog koji broji glasove.

Naglašen je značaj dijaspore, multietničnost, odnosno Bosanstvo kao ključ ka približavanju države Bosne i Hercegovine ka EU.

P.S. Želimo da sve zainteresovane direktno povežemo sa BADA organizacijom iz Beča, te vam dostavljamo njihove informacije.

Na kraju njihove poruke je rečeno:

Ove i druge informacije objavljujemo i na našoj fb-stranici.

Zbog toga poziv za aboniranje naše facebook stranice  https://www.facebook.com/BosnischeAkademiker/   (ukoliko koristite facebook) i da pozovete Vaše prijatelje da urade isto. Na taj način, multiplikatorom, doprinijet ćemo širenju pozitivnih vijesti. 

Hvala na podršci, srdačan pozdrav.

FIS-GOL TIM

12.februar 2022

 

Nedavno objavljeno