ASIM ČELEBIĆ: Igrao sam sa strašnom generacijom u FK Unis

Posebno sam ponosan na izgradnju stadiona u Vogošći

Rodjen sam u Visokom a odrastao sam u Gornjem Mostru. Tu sam nacinio prve fudbalske korake. Na nasoj trznici koja je vise bila raskrsnica puta nego igraliste. Godine 1978 odigrao sam polusezonu za FK Polet Zimca. Poslije toga, preselio sam u Sarajevo, Aerodromsko naselje. Tu se igralo sa rajom na male na parkingu.

Moj prvi turnir u malom fudbalu bio je u Nedzaricima. Bila je to ekipa sa parkinga. Plus, zamolili smo nasu legendu pokojnog Kelija Vidovica da igra za nas. Dosli smo do polufinala a Keli nije mogao igrati, otputovao sa FK Sarajevo na gostovanje. Najvise zbog njegova odsustva, mislim da smo izgubili tu utakmicu.

Godine 1981 odlazim u JNA, prvo u Travnik a poslije u Kumbor, Herceg Novi. Gdje su bili idealni uslovi za igranje fudbala (i malog). Tako igrajuci fudbal upoznao sam Vojislava Vukcevica, legendu FK Buducnost Titograd sa kojim sam igrao za reprezentaciju Juzno vojne pomorske oblasti. Igrali smo sa raznim ekipama koje su dolazile na pripreme u Herceg Novi. Dogovorena je utakmica sa FK Buducnost Titograd a ja sam vec odsluzio vojni rok. Ponudjeno mi je da ostanem da igram tu utakmicu, da bi me trener Folic upoznao i vidio moje kvalitete. Bio bi mi ponudjen ugovor sa FK Buducnosti. Ali, ja nisam bio strpljiv i otputovao sam kuci. Prva velika greska u mojoj karijeri.

Sa mojim ocem je radio Bakir Kazazovic, koji je igrao za mnoge sarajevske ekipe. On mi je predlozio da probam u FK Unis ili FK Famos iz Hrasnice. Izabrao sam Vogoscu, otisao odigrao probnu utakmicu, zadovoljio, te poceo trenirati. Uz to sam dobio radno mjesto. Moja prva utakmica za UNIS bila je protiv FK Partizan Sarajevo. Bila je to polovina jesenjeg dijela prvenstva, imali smo samo dva boda, do tada bez pobjede. Pobjedili smo 1:0, usao sam u drugom poluvremenu, postigao pobjedonosni gol. U FK Unis sam odigrao cetiri sezone. Bilo je uspona i padova. Najveci uspjeh sa FK Unis bio je druge sezone kada smo prosli dva ranga, vratili se u Regionalnu ligu. Poslije tog uspjeha izgradjen je novi sadasnji stadion. Na sta sam posebno ponosan. To je bila strasna generacija. Sa kapitenom Vilicem, Kreso, Nargilic, Petrovic, Kupresanin, Jovanovic, Kahriman, Mrso, Sucur, Djuric, Berovic, Hodzic, Luketa, Ostojic, Kablar, Pajkic, Skoro, Kovacevic, Turkovic. Definitivno ova generacija je vratila dostojanstvo vogoscanskom fudbalu 1983 godine.

Iste godine, 1983 bio sam na probi u FK Zeljeznicar, zadovoljio. Trenirao sam sa drugim timom mjesec dana. Nakon cega mi je trener Radovic rekao da cu ici na usavrsavanje u neku ekipu Republicke lige. To sam odbio, jer sam morao napustiti posao. Vratio sam se u FK Unis. Za vrijeme igranja u tom klubu imao sam stvarno sjajne trenere: Omer Cerimagic, Dreten Siljkut, Eso Hadzijusufovic, Milan Makic, Dule Jovanovic.

Poslije Unisa prelazim u FK Mladost Zupca, gdje sam odigrao tri-cetiri sezone. Posebno bih izdvojio prvu sezonu, kada smo u Regionalnoj ligi odigrali fantasticno i osvojili drugo mjesto. U jesenjem dijelu prvenstva na kraju polusezone bili peti. Po mnogima, bila je to najbolja generacija FK Mladost svih vremena. Igrali su: Rahimic, Frljak, Hadziahmetovic, Kovacevic, Salcinovic, Omanovic, Omerhodzic, Repuh, Celebic, Bajramovic, Muslidza. I u ovom klubu sam imao izvrsne trenere: Midhat Avdukic i Senad Kreso.

Krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih prelazim u FK Sloboda (Svrakino), koja je u to vrijeme imala velike ambicije, sa kvalitetnim igrackim sastavom ali i trenerskom postavom. Ekipa u kojoj su igrali: Cvitanusic, Delija, Ibrisevic, Zeric, Kurtaj, Cebo, Suznjevic, Tabak, Klacar, Ahmetagic, Hoso, Kunic, Jahic.

U proljece 1992 godine odigrali smo zadnju utakmicu u Hadzicima protiv FK Radnik. Poceo je rat, zavrsila se moja sportska karijera.

Mali fudbal sam igrao kada sam imao vise vremena. Igrao sam na par turnira sa rajom iz Alipasina: Zlaja, Dule, Karkelja, Kurpi, Hiba i drugi. Moj najveci uspjeh u igranju malog fudbala je bio sa ekipom Pretisa, kada smo na Unisovim radnickim igrama osvojili prvo mjesto u Bugojnu. Za ekipu su igrali: Fulja, Amba, Pustivuk, Damjanac, Skoro.

Fis-Gol je bio najkvalitetniji turnir. U BiH bilo je dosta kvalitetnih ekipa a izdvojio bih Veronu i Drugari Zenica. Najboljih igraci malog fudbala: Fudo Svrakic, Vako Avdic, Faik Kolar.

Sto se tice moje fudbalske karijere? Da li sam mogao vise? Jesam, ali sam ipak zadovoljan sa onim sto sam odigrao u desetogodisnjoj karijeri.

Veliki pozdrav,

Asim Čelebić Mance

                                                       FOTO ALBUM, ASIM ČELEBIĆ:

FK Pretis, Asim Celebic cuci prvi s desna

 FK Unis, Asim je u donjem redu, prvi s desna

 FK Mladost Zupca, Asim cuci drugi s desna

FK Sloboda, Asim stoji drugi s desna

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 05.10.2022.

Nedavno objavljeno