ADEM BJELONJA

Fotoaparat i čovjek

Bio je jedan čovjek, koji je bio legenda ”Fildžan lige” i kojeg su svi voljeli, iako nikada nije ”dao nijedan gol(!)”. To je bio čuveni fotograf (Oslobodjenja i Večernjih Novina) Adem Bjelonja, koji je ovjekovječio mnoge majstore ”Fildžan lige” na svojim crno bijelim ”fotkama”.

Jednom prilikom, bio je prisutan na utakmici u kojoj je domaći neprestano napadao protivnički gol, pa se njihov golman dosadjivao oslonjen na stativu. Adem je bio iza njegovog gola, kada mu se golman obratio: ”Daj ba Ademe jedni cigaru da iznenadim pluća”!

Adem mu je dao cigaru, pa je golman ”zadimio” medju stativama. Ali ako je on ”iznenadio pluća” cigarom i Adem je iznenadio njega, jer ga je fotografisao kako puši na golu.

Kada je slika izašla u novinama, nastao je belaj. Golman kažnjen zbog nesportskog ponašanja, sudija kažnjen što nije vidio da mu puše, a Adem pohvaljen za borbu protiv ”nesportskog” ponašanja na terenu!.

Fotografisao: Adem Bjelonja

Fildžan liga je bila radost za dušu i za oči hiljada Sarajlija, koji su provodili nedjeljna jutra na gradskim šljakastim terenima.

Nažalost, mnoge ove legende ”Fildžan lige” su tiho otišle iz naših života na Bare, Vlakovo i slična mjesta vječne tišine i spokoja, ali su ostali u trajnom sjećanju onih koji su igrali sa njima ili ih gledali sa ograde igrališta.

Napisao: Mirza Hasanefendić

Adem Bjelonja doajen fudbalskih terena u BiH – fotografska legenda

Namjera nam je bila da ovaj prilog obogatimo sa znatno vise podataka o Ademu ali nismo uspjeli to pronaci. Mozda je do nas, voljeli ba da je tako. Smatramo da je Adem Bjelonja, zaljubljenik fotografije i sporta zasluzio da ima vise prica o njemu. I sjecanja na njegov rad. Na hiljade fotografija koje je on snimio i napravio u toku dugogodisnje karijere.

Ljudi koji su poznavali nedavno preminulog Adema Bjelanju znali su ga kao mirnog covjeka nemirnog duha. I, kada vrijeme poodmakne neminovno pocne zaborav, prica rahmetli Adem, nikada nece pocinjati sa »bio jednom jedan Bjelonja, koji je…« Jer to nece dozvoliti, a bar nekoliko stotina hiljada fotografija koje je on snimio i napravio tokom dugovjecnog života. Fotografija je bila Ademov hobi i dok je radio u ŽTO. Aparat mu je visio o ramenu i u vrijeme obavljanja svakodnevnog posla.

Adem Bjelonja je pratio turnir u malom fudbalu. I fotografisao, naravno. Na nasoj fotografiji 1990 godina (snimio nas zaljubljenik u foto rad, Radivoje Kovacevic) Adem, stoji prvi s lijeva, zajedno sa clanovima Organizacionog odbora turnira Fis-Gol.

Dodatno, treba istaci posebnu ulogu Mirze Hasanefendica, koji je tokom rada na svom blogu posvetio znacajnu paznju ljudima koji su obiljezili kulturnu, zabavnu i sportsku scenu grada Sarajeva.

Mi nastojimo da damo doprinos u svemu tome. Znatno bi nam znacila pomoc svih onih koji imaju isto razmisljanje kada su ovakve stvari u pitanju.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 10.10.2023.

Nedavno objavljeno