ARIJANA SARAČEVIĆ

Profesionalni angažman

Dugogodišnja novinarka i urednica u Informativnom i Dokumentarnom programu FTV-a, radila i kao ratni reporter. U toku trideset godina njenog profesionalnog angažmana u novinarstvu nagrađena najvišim domaćim i stranim priznanjima, poput Svjetske novinarske nagrade za hrabrost (IMWF) 1993. godine u Njujorku.

Poseban angažman zabilježila u sferi analitičkog novinarstva, prateći sve “anomalije tranzicijskog društva koji nije zaobišao ni Bosnu i Hercegovinu. Iskazala se i kao zapažena kolumnistica u ozbiljnim online medijima. Iskazala se i kao autorica u Dokumentarnom programu FTV-a o čemu govore izvanredni rejtinzi nakon njenih istraživačkih emisija, posebno serijala “Politička ubistva”, te filmova o padu Bosanske Posavine, Djece rata iz oba bosanskohercegovačka entiteta, film o Titu, Mikuliću, Blumu, 20 godina Dejtona, raspadu SKJ, Bogiću Bogičeviću, pa do posljednjeg filma Bosna, koji je za kratko vrijeme prikazan na dva međunarodna filmska festivala, osvojivši i prestižnu nagradu.

Njen dokumentarni film “Znam šta je ofsajd”, u produkciji NDV i BHN, zabilježen je kao jedan od gledanijih dokumentaraca u regionu. Premijere u Sarajevu, Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu ostale upamćene kao jedne od najposjećenijih. Bila je dio PR tima važnih događaja od Olimpijade 1984., preko Samita OSCE-a 1999., pa do EYOFA.

 Nagrada IWMF

Mirsada Šakić-Hatibović i Arijana Saračević osvojile su zajedničku nagradu za IWMF-ovu hrabrost u novinarstvu za neustrašivo izvještavanje tokom građanskog rata u BiH. Kada je u martu 1992. izbio rat, njih dvoje su radili za RT-BiH, radio televiziju u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Nastavili su sa svojim odličnim radom uprkos ponovljenim bombama, otežanoj komunikaciji i nestašici vode, hrane i svih potrepština. Njihovi hrabri napori pomogli su stanici RT-BiH da nastavi sa emitovanjem vijesti. RH-BiH je uspjela emitovati sažetak vijesti svaka dva sata na TV i radiju, doprevši do oko milion ljudi. Mirsada Šakić-Hatibović i njeni kamermani nisu mogli priuštiti skupe pancire koje nose gostujući strani novinari, a kada su izvještavali, često su putovali u automobilu s probijenim prozorom.

Ali kao producentica i voditeljica RT-BiH, nastavila je da emituje izvještaje sa fronta. „Nisam hrabriji od bilo koga drugog. Majka sam dvoje djece i želim i ja da živim – rekla je Šakić-Hatibović. “Samo obavljam svoju dužnost.” U decembru 1992., nakon 250 dana opsade, otišla je iz Sarajeva u Pariz da radi puno radno vrijeme na objavljivanju borbe bosanskih novinara, nadajući se da će pridobiti međunarodnu pažnju za novinare koji rade u njenoj turbulentnoj zemlji. Sakić-Hatibović je pomogla da se stanica održi u životu kroz svoje napore prikupljanja sredstava i medijskih napora u Evropi. Šakić-Hatibović je bila i pisac/producent emisija koje su prenosile i neke druge TV stanice poput Zagreba, Ljubljane i Beograda. Prije građanskog rata u BiH bila je producentica i novinarka u raznim dnevnim informativnim emisijama, kao što su “Politički magazin”, “Zelena panorama”. Svoju producentsku karijeru započela je 1970-ih. Tokom 18 mjeseci rata, Arijana Saračević je sa prve linije fronta podnijela preko 2.000 izvještaja o teškom položaju bosanskog naroda.

Nagrađena je godišnjom nagradom Udruženja novinara BiH za 1992. godinu. Osim što je bila stalni ratni dopisnik za BiH, radila je i za više nedjeljnika u BiH i inostranstvu, Blic, Voždra, Enrobosna i Ljiljan. Saračević je svoj profesionalni novinarski rad započela 1987. godine, a prvo je radila kao radio reporterka na Radiju BiH. Dvije godine kasnije prelazi na TV BiH i počinje izvještavati o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Sakić-Hatibović je također radila za UNESCO u Sarajevu na programu koji pomaže nezavisnim bosanskim televizijama. Saračevićeva je ponovo izveštavala o ratu u regionu kada je izveštavala o Kosovu. Mirsada Šakić-Hatibović i Arijana Saračević druga je dobitnica Nagrade za hrabrost u novinarstvu, nakon Kemala Kurspahića i Gordane Knežević (1992).

Veliko priznanje za Arijanu Saračević Helać

Film “Bosna” Arijane Saračević Helać izabran je za najbolji međunarodni film na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma CITY FEST u Nišu.

Ovaj film je rađen u produkciji FTV-a.

Film “Bosna” govori o nezaboravnim vremenima kada su se Studenti popeli na vrh Starog kontinenta, 1979. godine. Bio je to tada najveći uspjeh bosanskohercegovačke, ali i jugoslovenske klupske košarke.

 

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 30.decembar 2022

Nedavno objavljeno