ZORAN SAMARDŽIJA

Počeo sam da igram u Želji sa deset godina

Poceo sam da igram u Zelji sa deset godina, a odveo me moj stari brat Dragan i Nenad Starovlah bivsi igrac Zelje. Zato sto smo zivjeli u istoj kuci a zanimljivo je reci da iz te kuce na dva sprata na Alifakovcu su bili isto sportisti, golman rukometa rahmetli Ferid Becirbegovic, koji je branio u Mladoj Bosni, pa takodje njegova zena odbojkasica, te njihov sin Vedran Becirbegovic kojeg smo mi odveli u Zelju. Da bi poslije toga kada se zaratilo otisao u Australiju,  gdje je sada trener. I, tako reci sportska kuca. Rijetko, ali istina. U tri porodice i tri stana, toliko sportasa.

Debitovao sam protiv Dinama

Prvu profesionalnu utakmicu sam igrao protiv Dinama iz Zagreba, pobijedili smo 4 -0 i dao sam gol. To je bilo neke 1979 godine.

Najnezgodnije mi je bilo igrati protiv Faruka Hadzibegica i Mirze Kapetanovica. Tesko je bilo proci  pored Dragise Binica, dok je igrao beka za Radnicki iz Nisa a poslije  presao u Zvjezdu, bio najbrzi igrac bivse Juge.

Treneri u pionirima su mi bili Lujo Kranjc, pa Mile Bunjevac i onda Dusko Bajic. U juniorima me vodio Ciko Radovic i njemu sam zahvalan za sve sto sam napravio u karijeri do prvog tima. U prvom timu su me trenirali Ivica Osim, Miso Smajlovic, Boro Braculj i rahmetli Velija Becirspahic. Njima dugujem sve sto sam napravio u karijeri.

Najznacajniji uspjeh u mojoj karijeri su igranje u kupu UEFA, i to polufinale kupa i davanje golova Univerzitate i Dinamo Minsk.

Svakako, dosta mi je znacajno moje igranje u Ruanu (Francuska), Endracht Alst (Belgija) i Aris Limasol.

Nikola Nikić najsimpatičniji

U svlacionici najsimpaticniji je bio Nikola Nikic. Sa njim je uvijek bilo zezanja. Jedna anegdota sa njim. Kada je on dosao na probu a treniralo se na sljaci, dosao u kopackama sa kramponima, noge bijele ko sir.

Posto smo ga odmah provalili da je levat i papak uhvatli smo ga u sevu. Nije mogao tako lako da izadje iz seve. Trazio je da se malo odmori. U sorcu, zadnji dzep imao je kutiju sa cigarama. On izvadi cigaru iz kutije, sjede I zapali cigaru. To je bio sou program. Normalno napustio je trening. Umorio se, ha,ha.ha…….

Uvijek je bilo uživanje igrati sa Sarajevskom rajom

Moja posljednja utakmica bila je na Kipru protiv Omonije. Da bih prestao da igram u 32 godini zbog povreda,

Ja se bavim fudbalskim menadzerstvom skoro 17 godina. Uspjesno, gdje sam prodao dosta igraca. Da ne pominjem sada imena.

Za mali fudbal u FIS-u me vezu mnoge uspomene. Igrajuci za dosta kafica, kao sto su Adams, Paradiso picerija, Ceskin local Amadeus. Uvijek je bilo uzivanje igrati sa sarajevskom rajom, koji su bili mnogo talentovani. Da im ne spominjem imena, pocev od Faika Kolara, Hiketa, Mehe Sljive, top igraci.

FIS GOL JE BIO NAJPOPULARNIJI I SVI SU VOLJELI DA IGRAJU NA NJEMU.

Zoran Samardžija

FOTO ALBUM:

Pioniri FK Zeljeznicar. Stoje, s lijeva: trener Dusko Bajic, Edin Curic,  Mithad Alibasic, Ranko Dubljevic, Vlado Capljic, ?, ?, Zoran Samardzija i Izet Imamovic. Cuce: zvali smo ga Pele, ?, Remic Aco, Milan Gutovic,  Zoran Matkovic, Srdjan Plakalovic, ? i Selen Balic

Zoran Samardzija je igrao i na Novogodisnjem turniru u malom fudbalu. Zajednicki snimak ekipa FK Zeljeznicar i FK Partizan Beograd pred pocetak utakmice na ovom turniru.

Capljic, Odovic, Zoran Samardzija – Pista i Bahtic, prosljavljaju gol Piste. Protiv Vojvodine (Novi Sad),u zadnjem minutu, bilo je  1:0 za Zelju.

FIS-GOL TIM

23.08.2023.

Nedavno objavljeno