ZEJNIL ZEKA SELIMOTIĆ

Sjećanje

Za nekoliko dana biće 25 godina kako je napustio ovozemaljski život mostarac Zejnil Zeka Selimotić. 28.02.1998. godine preselio je dugogodišnji igrač Rođenih koji je po završetku igračke karijere ostao u fudbalu, ostao u svome Veležu kao trener u omladinskim kategorijama.

Zeka je jedan najzaslužnijih za stvaranje “Veležove škole fudbala” koja je bila izuzetno cijenjena i važila kao jedne od najboljih škola fudbala u Jugoslaviji. Zeku sam naravno znao i kao igrača i kao trenera ali nikada nisam imao sa njim bliži kontakt sve do 1994. u ratnom Mostaru prilikom susreta kup utakmice Velež-Sarajevo, igrane na fudbalskom terenu u Južnom logoru.

Zejnil Zeka Selimotić

Nakon rata, 1997. godine Tehnička komisija NFSBIH izabrala ga je za selektora reprezentativne selekcije “U 18” što mi je dalo šansu da ga bolje upoznam u svakom smislu. Nažalost saradnja i druženje sa njim je trajalo manje od godinu dana. Ipak Zeka je ostavio utisak na mene kao da sam se sa njim družio oduvijek. Bio je uvijek veseo i spreman na šalu i takvo raspoloženje prenosio je na igrače i sve nas bez obzira koliko je situacija bila ozbiljna prije ili poslije utakmice.

Prvi izlazak u Evropu selekcije “U 18″ bio je na turniru u Francuskoj gdje smo bili u grupi sa Francuskom, Škotskom i Danskom. Kada sam ga nazvao u Mostar da mu javim ko je sa nama u kvalifikacionoj grupi rekao je: ” Dobro smo prošli, lagana grupa. ” Navesti ću jedan primjer njegove produhovljenosti pred prvu utakmicu protiv Skotske. Igrači su sjedili u svlačionici pripremajući opremu za meč. Zeka je šetao tamo-amo sredinom svlačionice sa rukama na poleđini. Svi smo gledali u njega očekujući zadnje upute igračima pred meč. Poslije nekog vremena “opšte tišine” Zeka se zaustavio i dosta glasno rekao: “Prozor noćas mora pasti”. Iskreno ja, a i moje kolege iz stručnog štaba nismo odmah shvatili sta Zeka reče, dok su igrači malo zbunjeno gledali prema njemu. Zeka vidjevši zbunjenost nas prisutnih dodao je : ” Mala šala , ali izreka je istinita. To je Tito rekao u Drugom svjetskom ratu prije napada na gradić Prozor”. Onda je nastao opšti smjeh u svlačionici.

Otada smo pred meč koristili tu rečenicu “Prozor mora pasti ” naravno misleći na protivnika. Kao sto sam već napisao moje druženje sa Zejnilom Zekom Selimotićem bilo je nažalost kratkog vremena ali sjećanje na njega je prisutno, pa i ovim tekstom želim da to potvrdim.

Senad Kreso

FIS-GOL TIM

Mostar, 13.02.2023.

Nedavno objavljeno