FIS GOL 83-91

VERONA TREĆI PUT PRVA

Ekipa Verona pobjednik turnira Fis-Gol 1987 godine. Na fotografiji stoje, s lijeva: Sead Šarić, Momčilo Tošović, NN, Ramiz Avdić, NN i Zoran Radulović. Donji red: Refik Šabanhadžović, Milenko Mičić, Dragan Vlaški, Vahid Avdić, Radoslav Golubović i Pržulj

Nasu redovnu analizu zapocinjemo onim sto je nama bilo vazno u to vrijeme, prije svega, porast ekipa ucesnica, bezbjedno odigravanje utakmica (objekat FIS, pogotovo tribine, ozbiljno ostecen), fer-plej i sudjenje u sluzbi ljepote igre, prosirena saradnja sa medijima, pogotovo sa clanovima sportske redakcije Vecernjih novina i nase unutarnje organizacione rotacije. A uvoliko smo poceli razmmisljati kako da dovedemo sto vise ekipa sa strane, van grada Sarajeva.

Na turniru 1987 godine ucestvovalo je 72 ekipe, ponovo progres. Zadovoljstvo, a ipak, moglo je i vise, ostaje negdje u malom mozgu. Bice!

Za ostecene tribine smo nasli rjesenje kupovinom odgovarajucih dasaka, koje smo postavili samo za ovu potrebu dok turnir traje. A kada govorimo o Fis-u ne moze a da se ne spomene dugogodisnji upravnik Fisa, sarajevska legenda rahmetli Ahmed Orucevic. Bilo bi nam drago da nam se neko od nashi sarajevskih novinara ili osoba koje su bile bliske sa Ahmedom pridruzio i vise napisao o ovom dobrom covjeku. Sa nase strane mozemo reci da smo kod njega uvijek nailazili na razumjevanje a nasa saradnja sa njim pocela je jos od 1977 godine, organizacijom prvog 6. Aprilskog turnira. Ako nam je nesto trebalo uvijek nam je izlazio u susret a problemi sa dotrajaloscu FIS-a nisu bili u njegovoj nadleznosti.

Nase disciplinske mjere “ni po babi, ni po stricevima” daju rezultata i moze se osjetiti da se vecina igraca ponasa u skladu sa vazecim propisima, igra se mnogo “cisce” i majstori malonogometne igre mogu doci do izrazaja. Sto je bio osnovni cilj svih tih “mjera”.

Drugu, vaznu karakteristiku koja je obiljezila turnir u ovom segmentu jeste cinjenica da su tadasnje savezne sudije odlucile da nam se prikljuce na turniru Fis-Gol. Naime, oni u pocetku nisu zeljeli da sude turnire u malom fudbalu. Nas turnir, Fis-Gol je prvi turnir na kome su aktivne savezne sudije pojavile i sudile utakmice turnira. To je turniru dalo jos veci rejting.

Mediji nas prate, pise se o turniru, gostujem(o) na radio programima, u nas organizacioni odbor ukljucujemo novinare, stvaramo neophodnu medijsku pozornost.

U radu organizacionog odbora uveli smo novinu. Poceli smo da se rotiramo na mjestu predsjednika organizacionog odbora. Okosnica organizacionog odbora je bila stalna ali iz vise razloga mislim da je bilo dobro da se mjenjamo na poziciji predsjednika organizacionog odbora. Tako je i bilo, mijenjali smo to od sada svake godine. Mene je te 1987 godine nasljedio Radivoje Kovacevic.

Adnan Muzurovic

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 04.05.2023.

Exit mobile version