VERONA DRUGI PUT PRVA

Predstavnici Verone, pokojni Mladen Vrcek i trener Dzevdet Midzic – Midza i glavni dugogodisnji igraci, Vako Avdic i Zoran Przulj su znali da se moraju pojacati ako zele ponovo da osvoje turnir. Tako da su angazovali Mehmeda Bazdarevica, tada sigurno jednog od najboljih fudbalera bivse Jugoslavije, Dragoslava Vukadina, omladinskog golmana reprezentacije Jugoslavije i trojku sa C. Vile, Faik Kolar, Rajko Dugandzic i Milivoje Terzic, sto je bilo presudno za osvajanje sampionske titule. Oni su zaista odlicno odigrali turnir, tako da ekipa Didi nije imala velikih izgleda protiv njih u finalu.

Mada, vazno je ovdje istaci da smo ove godine eksperimentisali sa prijavom igraca za ekipe. Naime, dozvolili smo da je moguce registrovati igrace za ekipu (uz odgovarajucu doplatu) koji su vec igrali na turniru te godine. Tako da je doslo do ovog pojacanja trojke sa Cengic Vile koji su odigrali samo finalnu utakmicu. Uvidjeli smo da nam ta odluka i mogucnost igranja za dvije ekipe nije zadovoljavajuca, te smo narednih godina odustali da to primjenjujemo.

Trece mjesto na turniru zauzela je ekipa Vucko, za koju su igrali nekoliko standardnih prvotimaca FK Sarajevo iz tog perioda.

NAJBOLJI IGRAČ I STRIJALAC TURNIRA – DRAŽEN KLAČAR

Najistaknutiji pojedinac turnira bio je Drazen Klacar, davao je golove i igrao zaista dobro komplet turnir, sto je prevagnulo u odnosu na zvijezde iz Verone, koji su igrali utakmicu, dvije…Tako, da smo se odlucili da Klacar a ne, recimo, Bazdarevic ponese epitet najboljeg igraca turnira. Inace, Klacar je bio brz igrac, kondiciono spreman i pokretljiv, stalno u sansi za gol. Kad ga krene tesko je bio zaustavljiv. Igre na turniru su bile preporuka, te je on zaigrao u Bosni iz Visokog, tada treceligasu. Postigao bi Drazen Klacar i vise u igrackom smislu, da nije bio sklon “nestaslucima”.

NAJBOLJI GOLMAN TURNIRA – DRAGOSLAV VUKADIN

Dobar golman, pola ekipe. Ovo nepisano malonogometno pravilo vazilo je za odbrane Dragoslava Vukadina na turniru Fis-Gol 1986 godine. Omladinski reprezentativac bivse Jugoslavije, u ovom period golman FK Sarajevo, svojim odbranama podsjetio je na legendu sarajevskog branjenja Slobodana Janjusa – Cobu. Njegovo smjelo istrcavanje,

zatvaranje suta, parade u noge protivnika bile su glavne karakteristike njegovog nacina “cuvanja” gola. Potpuno zasluzeno proglasen golmanom turnira.

NAJBOLJI SUDIJA TURNIRA – ZORAN ŠUMAR

Jos jedno pravilo: dobar igrac mora imati i dobar osjecaj prilikom sudjenja. To je potvrdio Zoran Sumar, nekada odlicni igrac Famosa iz Hrasnice a poslije Savezni fudbalski sudija.

Na turniru 1986 godine Zoran je pokazao kako se sudi, sa malo price, uz postovanje pravila i pravovremenim oglasavanjem pistaljke sve je govorio. Steta sto on nije volio puno da sudi mali fudbal. Mi smo od predsjednika Komisije za delegiranje, Mladena Utjesinovica, trazili da Zoran bude cesce u “vatri” ali dobivali smo odgovor da on nije toliko zainteresovan za mali fudbal i da zeli da svoju karijeru gradi na velikom.

PREDSTAVNIK INFORMISANJA – IVICA PULJIĆ

Znacajan momenat za medijsko predstavljanje bio nam je kontakt sa tadasnjim urednikom radio programa Sarajevo 202. Popularni omladinski program iz tog perioda bio nam je stalni saradnik tokom svih godina poslije a imali su svog predstavnika u Udruzenju klubova malog fudbala Sarajevo.

Ivica Puljic, danas dopisnik poznatih svjetskih stanica i magazina je osoba koje se rado sjetimo iz ovog perioda. Ne znam kako je igrao mali fudbal i odakle mu zelja da nas podrzi ali hvala mu na tome. Sigurno da nam je to puno znacilo u tom periodu.

Adnan Muzurović

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 17.04.2023.

Nedavno objavljeno