FIS GOL 83-91

UVEO “BICIKL” U MALI FUDBAL

Jovan Bimbo Milošević

Zelio sam o ovom malonogometno boemu da pisemo (da se ukljuce oni koji ga poznaju i cijene) vise ali bez uspjeha. Nema druge, napisi sam sto znas, jer Bimbo to zasluzuje.

Bimbu sam poceo sretati na malonogometnim terenima u drugoj polovini sedamdesetih. Najvise u FIS-u za vrijeme pocetka tradicionalnog 6. Aprilskog turnira, gdje je on igrao za ekipu Ljubljanske banke. Igrao je on i za KMF Davor u prvih sest godina turnira Fis – Gol.

Kasnije je doslo do smjene, dosli su mladji i on je se povukao. Nekako tiho, necujno je otisao sa scene. Jednu stvar koju nismo radili (a sigurno da ih ima jos dosta) je to da nismo klubove malog fudbala poticali da prave oprostajne utakmice za svoje zasluzne igrace. Jovan Milosevic je zasluzio taj oprostaj, da sa malonogometne scene ode onako, kakav je igrac bio.

A, Bimbo je bio veliki malonogometni znalac. Isto takav, covjek. Mislim da je on prvi od raje uveo “bicikl” dribling u mali fudbal. Ako nije prvi a ono je bio medju prvima koji je ovim driblingom na ledja “bacao” protivnicke odbrambene igrace. Lakoca njegovog driblinga je bila fascinantna. Potvrda kvalitete njegovog igranja je dosla i u nedavnom izboru najboljih igraca turnira Fis – Gol. Zauzeo je dvadeseto mjesto, sto kada se zna koliko je majstora igre malog fudbala grad Sarajevo imalo, predstavlja znacajno priznanje. On je to sigurno zasluzio.

Bimbo je imao problema sa zdravljem, zadnji put kada sam se cuo sa njim, spremao se na put za Beograd, da obavi medicinske pretrage. Od toga je proslo dosta vremena, nadam se da je sve dobro ispalo i da cemo se jos dugo vidjati. Unaprijed se radujem nasem ljetosnjem susretu!

AM

P.S. ovaj tekst smo objavili prije nego sto Bimbo preminuo, azuriramo portal, tekst (i sjecanja) iz postovanja prema covjeku koga su svi voljeli.

FIS-GOL TIM

Sarajevo, 11.03.2023.

Exit mobile version